Jajka znajdziemy w każdym domu, są jednym z tych produktów, które są stałym elementem lodówki. Jeśli uzupełniałaś niedawno zapasy i sięgnęłaś po jaja z chowu klatkowego, sprawdź, czy nie kupiłaś tych, które są tematem ostrzeżenia wydanego przez Główny Inspektorat Sanitarny. Mogą powodować nieprzyjemne - to często mało powiedziane - dolegliwości.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego
- czytamy w komunikacie GIS.
GIS ostrzega: Salmonella w partii jaj
GIS poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w partii jajek. Chodzi dokładnie o: Świeże jaja, klasa A, 3 - jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L, których producentem jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700. Zwróć uwagę na:
- numer partii: 22.09.2024,
- termin przydatności do spożycia: 22/09/2024,
- kod kreskowy: 5 987463 142650.
Jak czytamy w komunikacie, właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił producenta o konieczności wycofania jaj z rynku. A odpowiednie organy prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające.
Co zrobić, jeśli kupiłaś te jajka?
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem
- napisano w ostrzeżeniu.
Uważaj na salmonelozy
Pałeczki Salmonelli wywołują choroby zwane salmonelozami. Możemy je podzielić na salmonelozy durowe (wywoływane przez Salmonella Typhi oraz Salmonella Paratyphi A, B i C), a także salmonelozy jelitowe (wywoływane przez inne pałeczki Salmonelli). Zazwyczaj zatrucie bakteriami z rodzaju Salmonella wiąże się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego - to np. biegunka. Bakterii nie możemy bagatelizować, myśląc „pomęczę się i mi przejdzie”, mogą prowadzić i do zakażenia narządów wewnętrznych.
Jakie są objawy zakażenia? Pierwsze mogą się pojawić od sześciu godzin do nawet siedmiu dni. To m.in.:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością
- czytamy na stronie GIS.
Na stronie sanepidu znajdziemy również informacje o pięciu krokach, do których warto się stosować. Powinnyśmy:
- Utrzymywać czystość.
- Oddzielać żywność surową od ugotowanej.
- Gotować dokładnie (czytamy, że badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70 st. C pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów).
- Utrzymywać żywność w odpowiedniej temperaturze (temperatura poniżej 5 st. C lub powyżej 60 st. C sprawia, że wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy, lub nawet wstrzymany. Zaznaczono jednak, że niektóre mikroorganizmy rozmnażają się i poniżej 5 st. C).
- Używać bezpiecznej wody i żywności.