Chrupki kukurydziane to popularna przekąska, którą rodzice chętnie podają dzieciom. Ich zaletą jest nie tylko to, że dobrze smakują i łatwo ją chwycić malutką rączką - są bezglutenowe, dzięki czemu są idealnym smakołykiem również dla osób z alergią na gluten czy nietolerancją glutenu. Symbol przekreślonego kłosa obecny na opakowaniu to znak, że dany produkt jest bezglutenowy. Zdarzają się jednak wyjątki. W partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych stwierdzono obecność glutenu.
GIS ostrzega: gluten w partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - w określonej partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych stwierdzono obecność glutenu (>20 mg/kg). Jak poinformowano w komunikacie, niezgodność w zakresie zawartości glutenu stwierdzono w wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Producent podjął działania mające na celu wycofanie produktu z rynku, a także poinformowała odbiorców o sytuacji, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
W których chrupkach kukurydzianych stwierdzono obecność glutenu?
Ostrzeżenie wydane przez GIS dotyczy Tygrysków o smaku toffi. Zwróć uwagę na te informacje:
- Nazwa produktu: Tygryski Chrupki kukurydziane o smaku toffi 70 g,
 - Numer partii: A0430,
 - Najlepiej spożyć przed końcem: 01.2026,
 - Producent: TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, 27-415 Kunów.
 
              Co zaleca GIS?
GIS przypomina, że spożycie produktu przez osoby z alergią lub nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii chrupek wskazanych w komunikacie
- czytamy w ostrzeżeniu opublikowanym na stronie GIS-u.
                  i
W czym jest gluten?
Osoby, które unikają glutenu muszą wiedzieć, w których produktach występuje ta mieszanina białek. Jest ona obecna w zbożach i produktach, które z nich powstają. Zboża zawierające gluten to:
- pszenica (i wszystkie jej gatunki, jak orkisz, płaskurka czy durum),
 - żyto,
 - jęczmień,
 - owies - sam w sobie jest bezglutenowy, ale często jest zanieczyszczony glutenem z innych zbóż,
 - pszenżyto.
 
Zboża bezglutenowe to: ryż, kukurydza, gryka, proso, sorgo, amarantus, komosa ryżowa. Są one naturalnie wolne od glutenu, jednak trzeba sprawdzać, czy nie zostały zanieczyszczone podczas produkcji. Może w tym pomóc obecny na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa.
Jakie są objawy alergii na gluten?
W przypadku „problemów z glutenem” możemy mówić o: alergii na gluten, nietolerancji glutenu oraz celiakii. Objawy alergii na gluten pojawiają się krótko po spożyciu. To m.in.: ból brzucha, biegunka, świszczący oddech, katar, pokrzywka, obrzęk ust. Alergia na gluten może też powodować silną reakcję alergiczną - anafilaksję.
Nietolerancja glutenu jest nadwrażliwością, organizm źle reaguje na ten składnik. W celiakii (chorobie trzewnej) dochodzi do uszkodzenia jelit.