Sama woda nie wystarczy. Zanim podasz dziecku truskawki, musisz zrobić jedną rzecz

2023-06-06 10:07

Sezon na truskawki się rozkręca. Z uwagi na coraz większą ilość towaru, cena za kilogram spada, a chętnych przybywa. Warto jednak wiedzieć, że samo przepłukanie tych owoców wodą nie wystarczy, aby pozbyć się całej chemii. Podpowiadamy, jak powinno się umyć truskawki przed podaniem ich dzieciom.

Jak myć truskawki przed podaniem ich dziecku
Autor: Getty Images Jak myć truskawki przed podaniem ich dziecku?

Truskawki to prawdziwy smak lata. Wiele dzieci uwielbia te owoce z makaronem i polane jogurtem lub śmietaną. Niektórzy preferują jedzenie owoców bez żadnych dodatków, a inni nie wyobrażają sobie ich bez odrobiny cukru.

O gustach się nie dyskutuje, ale zanim postawimy truskawki na stole, należy je dobrze umyć. Warto jednak podkreślić, że w tym przypadku sama woda nie wystarczy. Żeby pozbyć się szkodliwych bakterii potrzeba wody i jeszcze dwóch istotnych składników.

Zobacz także: Matko karmiąca: nie odmawiaj sobie truskawek. Niewielkie ilości uodpornią dziecko na alergeny

Dieta dziecka - jak komponować dania

Truskawka – bogate źródło antyoksydantów

Truskawka to nie tylko wyjątkowy smak, ale bogate źródło witamin i antyoksydantów. Ilość tych drugich sprawia, że owoc ten odznacza się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniaczy. Warto podkreślić, że to właśnie antyoksydanty wspierają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych, chronią organizm przed chorobami naczyń krwionośnych i zapaleniami.

Truskawki to także bogate źródło witamin, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, wapnia i manganu. Co więcej, zawiera także cenny błonnik. Nic dziwnego, że jest uznawana za super owoc o niezwykłej mocy uzdrawiania.

Chcąc jednak skorzystać z samych dobrodziejstw truskawki, należy odpowiednio ją umyć.

Jak myć truskawki?

Chcąc pozbyć się całej chemii i szkodliwych bakterii, należy myć truskawki w odczynie kwaśnym. Następnie, chcąc usunąć pestycydy, truskawki należy umieścić w odczynie zasadowym. Brzmi niezwykle tajemniczo i mogłoby się wydawać, że to bardzo skomplikowane. Tymczasem to jedynie dwa proste kroki, na które potrzeba zaledwie 4–6 minut.

Krok pierwszy to umycie truskawek przez około 2-3 minut w wodzie z octem w proporcji 3:1. Zaleca się użycie octu winnego lub jabłkowego. Jeżeli ktoś zdecydowanie nie przepada za samym zapachem octu, może zastosować zamiennie 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Krok drugi to przepłukanie truskawek w wodze z dodatkiem sody oczyszczonej przez kolejne 2-3 minuty. Wystarczy jedna czubata łyżka sody na litr wody. Na koniec owoce płuczemy w czystej wodzie.

Bezpiecznie i smacznie

Wbrew pozorom smak truskawek nie będzie zmieniony. Ich zapach nie przejdzie też octem. Jedyna zmiana polega na tym, że dzięki takiemu myciu truskawek pozbędziemy się wszelkich robaków i zanieczyszczeń.

Podanie tak oczyszczonych owoców dzieciom jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne.

Pamiętajmy jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy. Szypułki odrywamy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, truskawka nasiąknie wodą i straci cały swój smak.

Czytaj także: Czy truskawki jedzone w ciąży mają związek ze znamionami truskawkowymi? Obalamy mity

Uczulenie na truskawki u dziecka: objawy i leczenie

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza