Matko karmiąca: nie odmawiaj sobie truskawek. Niewielkie ilości uodpornią dziecko na alergeny

2022-04-14 14:36

Truskawki a karmienie piersią? Czy to bezpieczne zestawienie? W czasie laktacji można jeść większość owoców, także truskawki. Trzeba je jednak wprowadzać do diety stopniowo, obserwując dziecko, ponieważ truskawki mogą uczulać.

truskawki
Autor: Getty Images

Truskawki, poziomki i inne owoce jagodowe, mogą wywoływać alergie, dlatego dla wielu osób nie są wskazane. Ale nie znaczy to, że nie można jeść truskawek w czasie karmienia piersią. Nie są jednak szkodliwe ani dla kobiet w ciąży, ani dla mam karmiących piersią. Przeciwnie – są cennym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto je jeść zarówno w okresie oczekiwania na dziecko, jak i w czasie laktacji

Spis treści

  1. Truskawki w diecie karmiącej piersią mogą powodować alergie
  2. Wartości odżywcze truskawek
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki w diecie karmiącej piersią mogą powodować alergie

Truskawki są owocem silnie alergizującym. Ponieważ alergeny przedostają się do mleka matki, dlatego zjedzona przez kobietę truskawka może wywołać negatywne objawy u dziecka karmionego piersią.

Dlatego truskawki były do niedawna owocem, którego jedzenie w okresie laktacji odradzano, nie pozwalano też podawać truskawek małym dzieciom na początku rozszerzania diety. Obecnie uważa się, że niewielkie ilości truskawek w diecie mamy karmiącej mogą uodpornić niemowlę na alergeny.

Przeczytaj także: Miód a karmienie piersią

Laktator elektryczny czy ręczny? TOP 5 laktatorów sprawdzonych i polecanych przez mamy

Lekarze umieścili więc truskawki na liście owoców zalecanych w trakcie karmienia piersią, pozwalają też podawać je maluchom. Warunkiem jest stały monitoring stanu dziecka karmionego piersią. Jeśli po zjedzeniu truskawki mama zauważy objawy uczulenia u niemowlęcia, powinna wykluczyć te owoce ze swojej diety.

Objawy alergii na truskawki to: problemy z oddychaniem, obrzęk języka, wymioty, bóle brzucha i biegunka, wysypka albo pokrzywka. Starsze dzieci mogą skarżyć się na mrowienie w ustach i na języku oraz twarzy.

Wartości odżywcze truskawek

Truskawki są bogate w witaminy, zwłaszcza A, C oraz witaminy z grupy B. Charakteryzują się też dużą zawartością żelaza, wapnia, magnezu, potasu i karotenu. To właśnie ze względu na żelazo i witaminy, truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniające organizm. Wiadomo też, ze poprawiają odporność oraz przemianę materii. To z kolei zasługa błonnika, w który obfitują te owoce oraz bromeliny, która poprawia trawienie, ma też działanie przeciwzapalne.

Przeczytaj także: Karmienie piersią a maliny

Czekolada a laktacja

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza