Dieta owolaktowegetarianki, weganki i makrobiotyczki

2019-08-02 14:09

Dieta w ciąży powinna być wyważona, szczególnie u pań będących na restrykcyjnych dietach, np. u owolaktowegetarianek, weganek czy makrobiotyczek. Radzimy jak zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie w okresie ciąży na cenne składniki odżywcze, nie jedząc mięsa ani ryb.

dieta w ciazy
Autor: _photos.com

Jak powinna wyglądać dieta ciążowa u owolaktowegetarianki, a jak u makrobiotyczki czy weganki? Pamiętając, że wegetarianizm ma wiele odmian, razem z dietetykiem, zalecamy małe zmiany, które uzupełnią niedobory składników odżywczych, bez odchodzenia od swojej diety. Należy zadbać, aby w diecie ciążowej nie zabrakło odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Spis treści:

  1. Dieta owolaktowegetarianki
  2. Dieta weganki
  3. Dieta makrobiotyczki

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta w ciąży?

Dieta owolaktowegetarianki

Owolaktowegetarianki, czyli zwolenniczki diety bezmięsnej, ale niestroniących od jajek i produktów mlecznych, kobiety te nie powinny mieć wszystkich składników pokarmowych. Muszą tylko zwracać szczególną uwagę na białko, bo nabiał nie jest tak bogatym jego źródłem jak drób i ryby, należy więc jeść go więcej niż mięsa.

Aby zapewnić sobie wystarczająco dużo białka, a przy tym nie przytyć nadmiernie, trzeba dokonywać rozsądnych wyborów. Przede wszystkim warto wybierać mleczne produkty niskotłuszczowe, które mają mniej kalorii niż ich tłuste odpowiedniki, a często zawierają więcej białka czy wapnia.

Duża białka jest w niektórych produktach roślinnych: roślinach strączkowych, orzechach, ziarnach, pestkach dyni i słonecznika. Ale trzeba ich jeść więcej niż dotąd i umiejętnie łączyć ze sobą.

Zmiany w diecie owolaktowegetarianki:

W czasie ciąży powinny jeść więcej niż dotąd nabiału, pić 4-5 szklanek mleka dziennie, trzeba wzbogacić dietę w produkty sojowe, spożywać dużo produktów z żelazem (drożdże piwne, otręby pszenne, pestki dyni, kakao, ziele pokrzywy), by uniknąć anemii – zapotrzebowanie na nie wzrasta o połowę. W razie potrzeby można stosować suplementy, ale tylko  po konsultacji z lekarzem prowadzącym.

Czytaj: 15 warzyw i owoców, które służą ciąży

Laktoowowegetarianizm - coraz popularniejsza odmiana diety wegetariańskiej

Dieta weganki

Weganki, czyli kobiety, które zupełnie wykluczyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy dietetycy i lekarze uważają, że należy stanowczo odradzić ciężarnej stosowanie ścisłej diety wegetariańskiej, bo może to grozić niedoborowi żelaza, białka, wapnia, witamin z grupy B, kwasów omega-3.

Do niedoborów nie musi jednak dojść, jeśli jadłospis będzie mądrze zaplanowany, ściśle przestrzegany, a dodatkowo stosowana będzie suplementacja. Dlatego weganki w ciąży muszą być pod stałą kontrolą lekarza specjalizującego się w takiej diecie.

Zmiany w diecie weganki

Dieta weganki w ciąży powinna opierać się na:

  • kaszach, pełnoziarnistych makaronach i ryżu
  • pełnoziarnistym pieczywie, płatkach z nieoczyszczonego ziarna
  • roślinach strączkowych wzbogaconych w wapń zamiennikach nabiału (mleko roślinne, np. sojowe, owsiane, ryżowe, migdałowe)
  • pestkach, orzechach oraz dużej ilości warzyw, najlepiej mało przetworzonych termicznie
  • produkty z pełnego przemiału (kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, chleb razowy, makarony razowe,) oprócz węglowodanów dostarczają organizmowi enzymów, błonnika i mikroelementów ważnych dla zachowania prawidłowych procesów metabolicznych
  • rośliny strączkowe, a więc: fasola, groch, soczewica, soja, ciecierzyca – są bogatym źródłem białka roślinnego, a także żelaza, magnezu, cynku, potasu i węglowodanów. Niestety, białka pochodzenia roślinnego – w przeciwieństwie do białek zwierzęcych – nie zawierają kompletu niezbędnych aminokwasów
  • łączenie roślin strączkowych z produktami zbożowymi (razowe pieczywo, płatki zbożowe) i kaszami (gryczana, jaglana). Wtedy posiłek staje się kompletny pod względem zawartości aminokwasów i nie należy martwić się, że dieta jest niezrównoważona pod względem białka
  • orzechy i nasiona,  zawierają białko: migdały, orzechy, pestki słonecznika, dyni i sezamu
  • produkty z soi: tofu, pasty miso i tempeh czy mleko sojowe. Nie warto kupować produktów z soi, które udają kurczaka czy rybę: mają niewiele białka, za to dużo niezdrowych dodatków (cukier, panierka itp.)
  • ciemnozielone warzywa, produkty z soi i sezamu, figi, morele, migdały
  • weganki powinny przyjmować preparaty zawierające witaminy B12, żelazo, wapń, cynk i kwasy omega-3

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Niedokrwistość w ciąży: anemia jak do niej nie dopuścić?

Dieta makrobiotyczki

To najbardziej radykalny sposób odżywiania – polega głównie na jedzeniu niełuskanych ziaren i pełnoziarnistych zbóż (stanowią min. 50 proc. codziennego menu). Oprócz tego można jeść warzywa, rośliny strączkowe, wodorosty, orzechy i niewielkie ilości sezonowych owoców. Ten sposób odżywiania nie zapewnia wystarczających ilości białka, wapnia, witaminy C i innych składników występujących np. w owocach.

Zmiany w diecie makrobiotyczki

Na czas ciąży powinnaś zrezygnować z tak restrykcyjnej diety. Specjaliści radzą, abyś wzbogaciła swój jadłospis w ryby, jadła więcej owoców, warzyw i produktów sojowych.

Dieta paleo - czy wolno ją stosować w czasie ciąży?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza