Aspartam - groźny czy nie? Czy w ciąży można używać słodzika?

2022-02-08 10:41
Aspartam - groźny czy nie? Czy w ciąży można używać słodzika?
Autor: Getty images Aspartam - groźny czy nie? Czy w ciąży można używać słodzika?

Na pewno słyszałaś ostrzeżenia na temat szkodliwości aspartamu, sztucznego słodzika o niskiej kaloryczności. Czy jednak te doniesienia są prawdziwe? Jak to jest ze szkodliwością aspartamu i czy w ciąży można używać tego słodzika?

Wokół aspartamu – sztucznej substancji słodzącej, zastępującej cukier – narosło wiele mitów. Powstało wiele artykułów, a nawet całe książki i filmy, których autorzy utrzymują, że jest to substancja bardzo szkodliwa dla zdrowia. Dlatego wiele kobiet zastanawia się, czy w ciąży można używać aspartamu?

Czego tam nie znajdziemy! Słodzik ten podejrzewano m.in. o powodowanie: apatii, bólów i zawrotów głowy, kołatania serca, utraty pamięci, halucynacji, depresji, niedorozwoju umysłowego, a nawet nowotworów mózgu.

Z powodu obecności tego „groźnego” składnika przestrzegano przed żuciem gumy i spożywaniem dietetycznych napojów i deserów. Okazuje się jednak, że to wszystko nieprawda, chociaż spożywanie słodzików, także tych z aspartamem nie pozostaje bez wpływu na rozwój dziecka.

Spis treści

  1. Czy aspartam zagraża ciąży?
  2. Nowe badania - aspartam wpływa na późniejsze zdrowie
  3. Aspartam polecany zwłaszcza osobom z nadwagą i cukrzycą
Cukrzyca w ciąży. Co mogą jeść mamy z cukrzycą?

Czytaj również: Czym zastąpić cukier w ciąży? Poznaj ksylitol, stewię, erytrol i inne słodziki

Czy aspartam zagraża ciąży?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na wniosek Komisji Europejskiej przeanalizował kilkaset badań i pod koniec ubiegłego roku wydał stanowisko, że aspartam w określonej dawce nie ma żadnego szkodliwego wpływu na zdrowie.

Przeglądu badań dokonali niezależni eksperci z różnych dziedzin. Podkreślili oni, że aspartam spożywany w określonych dawkach – dopuszczalne dzienne spożycie to 40 mg na kilogram masy ciała – jest całkowicie bezpieczny dla człowieka i nie wiąże się z żadnym ryzykiem dla zdrowia.

Nie powoduje uszkodzeń mózgu, nie ma wpływu na występowanie nowotworów, zaburzenia funkcji poznawczych ani zaburzenia zachowania zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych, w tym także u kobiet w ciąży.

Wyjątkiem są jedynie osoby chore na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny będącej produktem metabolizmu aspartamu. Podkreślono, że fenyloalanina jest bezpieczna dla rozwijającego się płodu.

Innym produktem metabolizmu aspartamu są grupy metylowe – to je głównie podejrzewano o zły wpływ na zdrowie. Okazuje się jednak, że występują one naturalnie także w wielu innych produktach, np. owocach i warzywach, a ich ilość powstająca w wyniku metabolizmu niektórych z tych produktów jest większa niż w przypadku aspartamu.

Czytaj również: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Kalkulator wagi w ciąży - sprawdź przyrost wagi w poszczególnych tygodniach ciąży

Nowe badania - aspartam wpływa na późniejsze zdrowie

W 2020 roku w Kanadzie przeprowadzono badania nad wpływem słodzików, w tym stewii i aspartamu na płód. Nowe badanie prowadzone przez dr Raylene Reimer z University of Calgary wykazały, że spożywanie niskokalorycznych słodzików podczas ciąży zwiększało tkankę tłuszczową u ich potomstwa i zakłócało ich mikroflorę jelitową. Jak wiadomo dobre bakterie w przewodzie pokarmowym mają ogromne znaczenie dla zdrowia i odporności człowieka.

Specjalistka w wynikach badań podkreśliła, że słodziki nie są szkodliwe w ciąży i nie zagrażają rozwojowi płodu, ale mogą zwiększać masę ciała dziecka w przyszłości, a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dotyczy to zarówno naturalnej stewii, jak i aspartamu, który jest sztucznym słodzikiem.

Aspartam polecany zwłaszcza osobom z nadwagą i cukrzycą

Do tej pory aspartam uważano za jeden z najdokładniej przebadanych dodatków do żywności – bezpieczeństwo jego stosowania potwierdziło ok. 200 różnych badań przeprowadzonych na przestrzeni 40 lat. Także Światowa Organizacja Zdrowia wiele razy potwierdzała, że środek ten jest bezpieczny.

Podobne stanowisko zajęły Polskie Towarzystwo Diabetologiczne i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością. Słodzik ten uważany jest przez nie za zdrową alternatywę cukru i polecany produkt dla kobiet, u których wykryto cukrzycę ciążową albo problemy z utrzymaniem wagi.

Aspartam, zdaniem specjalistów, prawie nie zawiera bowiem kalorii oraz nie powoduje poposiłkowych wzrostów stężenia glukozy – dzięki czemu sprzyja uzyskaniu redukcji masy ciała i kontroli glikemii.

Dobrze wiedzieć

Płód jest bezpieczny

dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Spożywanie dopuszczonych do stosowania niskokalorycznych substancji słodzących – w granicach dopuszczalnego dziennego spożycia – w okresie ciąży jest bezpieczne. Najnowsza opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdza, ze aspartam oraz fenyloalanina, pochodząca z jego metabolizmu, są bezpieczne dla rozwijającego się płodu.

Oprócz sacharyny, która nie powinna być stosowana przez kobiety ciężarne z uwagi na przechodzenie przez łożysko oraz nie do końca poznany wpływ na płód, pozostałe niskokaloryczne substancje słodzące mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, co potwierdza stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza