Prawdy i mity o DHA. Co musisz wiedzieć o tym kwasie tłuszczowym w ciąży?

2015-10-14 10:53 Agnieszka Roszkowska
DHA
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Kwas DHA przyjmowany w ciąży wpływa korzystnie na rozwój dziecka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego alergii. Młode mamy, które brały w czasie ciąży DHA rzadziej cierpią na depresję poporodową. Poznaj prawdy i mity o DHA!

DHA to jeden z najważniejszych składników odżywczych w ciąży. Jeśli myślisz, że nie musisz go przyjmować, bo jesz ryby i oleje – jesteś w błędzie. Co musisz wiedzieć o kwasie tłuszczowym w ciąży? Oto ważne prawdy i mity o DHA!

Wiemy to już od ładnych  paru lat: suplementacja kwasu DHA w czasie ciąży bardzo korzystnie wpływa na rozwój dziecka. Mimo to można spotkać opinie kwestionujące jej celowość albo błędnie utożsamiające DHA z wszystkimi kwasami omega-3. Warto więc przypomnieć prawdy i mity o DHA.

Prawdy i mity o DHA. Co musisz wiedzieć o tym kwasie tłuszczowym w ciąży?

Kapsułki z kwasem DHA powinna przyjmować każda kobieta w ciąży - PRAWDA

To jeden z najważniejszych dla rozwoju płodu składników odżywczych. Jest potrzebny do tego, aby u dziecka prawidłowo wykształcił się i funkcjonował mózg oraz narząd wzroku, czyli oczy. Według zaleceń polskich ekspertów każda przyszła mama powinna przyjmować 500–600 mg DHA dziennie, a w ciąży zagrożonej porodem przedwczesnym – jeszcze więcej.

>> Zobacz: Jak kwas DHA wpływa na kobiety w ciąży? >>

DHA suplementuje się dopiero od 20. tygodnia ciąży, ale nie wcześniej - MIT

Prawdy i mity o DHA to także teoria o tym, kiedy należy zacząć suplementację. W zaleceniach Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego czytamy: „rekomenduje się suplementację DHA przynajmniej od 20. tygodnia ciąży”, ale to nie znaczy, że nie można zacząć jej wcześniej. Po 20. tygodniu ciąży intensywnie rozwija się ośrodkowy układ nerwowy i dlatego od tego momentu DHA jest szczególnie ważne, ale suplementację najlepiej prowadzić przez całą ciążę. Zwłaszcza w Polsce, gdzie większość kobiet je bardzo mało ryb, a to główne źródło DHA w diecie.

Przyjmowanie DHA przez ciężarną z alergią zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u dziecka - PRAWDA

Istnieją badania, z których wynika, że suplementacja kwasów tłuszczowych DHA i EPA zmniejsza ryzyko alergii u dziecka. Okazało się, że dzieci kobiet ze skłonnością do alergii, którym podawano kwasy tłuszczowe w ostatnich miesiącach ciąży (a po urodzeniu suplementy dostawało dziecko) miały kilkakrotnie rzadziej alergię pokarmową niż dzieci mam z grupy kontrolnej. Jakie jeszcze warto poznać prawdy i mity o DHA?

>> Przeczytaj również: Ciąża bez suplementów. Czy to możliwe? >>

Przedawkowanie DHA może być groźne - MIT

Nie musisz się obawiać, że duże dawki tej substancji mogą być dla ciebie niebezpieczne. Stwierdzono, że nawet przyjmowanie dawek rzędu 2–3 g DHA dziennie nie powoduje żadnych szkodliwych skutków ubocznych. Co nie zmienia faktu, że nie należy przyjmować go więcej, niż zaleci lekarz.

Przyjmowanie DHA zmniejsza ryzyko depresji poporodowej - PRAWDA

Takie wyniki przyniosły m.in. badania przeprowadzone przez dr Marlene Freeman z Uniwersytetu w Teksasie w 2006 r., a także przez naukowców z University of Connecticut School of Nursing (USA) w 2011 r. Wykazały one, że suplementacja kwasem DHA w czasie ciąży zmniejsza objawy depresji po porodzie.

Niedobór DHA może powodować wiele chorób neurologicznych - PRAWDA

Kwas DHA stanowi aż 97 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w mózgu. Odgrywa on więc niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu tego organu. Duże niedobory DHA stwierdza się m.in. u dzieci z ADHD, u osób z depresją i demencją starczą.

Czytaj także: >> Kwasy Omega-3 dla dziecka: co musisz o nich wiedzieć? >>

Źródłem DHA w diecie są tylko tłuste ryby morskie, algi i owoce morza - PRAWDA

Dlatego kobieta w ciąży powinna jeść ryby dwa–trzy razy w tygodniu. Polecane gatunki to: łosoś, śledź, makrela, dorsz. Jednak to wciąż za mało, aby dziecko otrzymało tyle DHA, ile potrzebuje, dlatego każda ciężarna powinna stosować suplementację.

Kwas DHA jest też w olejach roślinnych i orzechach - MIT

Prawdy i mity o DHA - gdzie spotykany jest ten kwas tłuszczowy? DHA występuje tylko w produktach pochodzenia morskiego. Oleje roślinne i orzechy zawierają inny kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 – alfa-linolenowy (ALA). Jest on nam też potrzebny, ale w ciąży znacznie cenniejszy i ważniejszy jest kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wprawdzie ALA jest przetwarzany w ludzkim organizmie na DHA, ale w bardzo małym stopniu: zwykle konwersja kwasu ALA do kwasu DHA nie przekracza 1 proc.

Suplementację warto kontynuować po porodzie - PRAWDA

Kwas DHA jest potrzebny dziecku także po porodzie, a jego źródłem jest pokarm mamy: im więcej DHA zjada (bądź suplementuje) mama karmiąca piersią, tym więcej tego składnika otrzymuje dziecko. Zalecana podczas laktacji dawka to 200–300 mg DHA na dobę, a przy diecie ubogiej w ryby: 400–600 mg.

>> Dołącz do dyskusji o witaminach stosowanych w ciąży na forum Mjakmama24.pl >>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Sprawdź
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE