Uwaga na dodatki do żywności (E) w ciąży

2019-08-09 8:57
Dodatki E do żywności w ciąży
Autor: Getty images

W okresie ciąży staraj się uważać na to, aby kupować jedzenie bez dodatków E. Wiele z nich może wpływać negatywnie na zdrowie. Pamiętaj jednak, że cześć dodatków z literą E to bezpieczne, naturalne składniki. Dlatego warto wiedzieć, co oznaczają skróty w składzie i które dodatki E do żywności mogą być groźne w ciąży.

W okresie ciąży uważaj na konserwanty, barwniki, polepszacze smaku ukryte pod symbolem E i obecne w żywności. Podpowiadamy czego unikać w diecie w ciąży. Oto lista dodatków do żywności E, które są szkodliwe w ciąży.

Czym są dodatki do żywności E?

W skrócie E to polepszacze koloru, smaku, aromatu i wyglądu produktów spożywczych. Dzięki nim jogurt jagodowy może nie mieć ani grama prawdziwych owoców, a smakować i pachnieć tak, jakby został przygotowany ze świeżych jagód.

Nic dziwnego, że dodatki E nie mają dobrej sławy wśród konsumentów i jeśli na etykiecie żywności widzimy długą ich listę, mamy słuszne przeczucia, że produkt może być niezdrowy i lepiej unikać go w ciąży.

Ale uwaga: niezdrowy wcale nie oznacza niebezpieczny dla zdrowia, jeśli stosowany jest w odpowiednich ilościach i zgodnie z zaleceniami (np. barwnik kosmetyczny nie może znajdować się w żywności).

Skoro konkretne E zostało dopuszczone do stosowania w żywności, oznacza to, że było przebadane, skontrolowane i uznane za bezpieczne przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej.

Poza tym do żywności dodawane są też z barwniki naturalnego pochodzenia, które również ukrywają się pod skrótem E, czyli np. E 100 (kurkumina – naturalny barwnik pozyskiwany z kurkumy) lub E 160 (karotenoidy z marchewki).

Dodatki E - naturalne czy sztuczne?

Pewnie nie wiesz, i wolałabyś nie wiedzieć, że w twoich truskawkowych lodach, na które masz ochotę w ciąży mogą kryć się mszyce, naturalnie żerujące na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki? To koszenila – naturalny czerwony barwnik (karmin), ukryty pod symbolem E 120.

Jest bezpieczny i znajduje się w większości czerwonych słodyczy, barwionych jogurtów czy dżemów. Takich niespodzianek jest więcej i gdy zaczniesz je poznawać, może okazać się, że „robaczki” w malinowym jogurcie są dla ciebie zdrowsze niż np. E 122 (azorubina) – również ciemnoczerwony barwnik, ale sztuczny.

Udowodniono, że spożywany w nadmiarze powoduje u dzieci objawy ADHD. Ale barwnik czerwony (występujący także jako E 123 – amarant czy E 124 – czerwień koszenilowa) to dopiero początek długiej listy „polepszaczy” żywności oznaczonych literą E.

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Dodatki do żywności E szkodliwe w ciąży

W produkcji środków spożywczych stosuje się około 2000 substancji polepszających żywność. Są wśród nich dodatki neutralne dla zdrowia, ale są i takie, które spożywane w nadmiarze mogą mieć działanie uczulające, a nawet rakotwórcze.

W ciąży unikaj przede wszystkim żywności z dodatkiem: E 102, E 104, E 105, E 110, E 122, E 124, E 151, E 155, E 200, E 202, E 203 oraz E 210 do E 228, E 620 do E 625, E 952, E 954.

Warto sprawdzić, jakie „E” znajdują się w produktach spożywczych w twoim domu. Zyskasz pewność, że wiesz, co jesz w ciąży i nie spożywasz czegoś, co mogłoby ci zaszkodzić.

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Dodatki do żywności E, których lepiej unikać

Wiele dodatków E nie jest szkodliwa dla zdrowia, mimo to kobiety w ciąży powinny mieć się na baczności, jedząc produkty, które je zawierają. Po pierwsze dlatego, że takiego produkty w ciąży nie dostarczają żadnych wartości odżywczych, a mogą wprowadzać w błąd, gdy np. chcemy zjeść dżem z pomarańczy, a okazuje się, że tak naprawdę nie ma w nim cytrusów, a jedynie kilka E odpowiedzialnych za barwę i aromat owoców.

Po drugie, w okresie ciąży organizm przyszłej mamy jest mniej odporny na działanie niektórych substancji np. ryzyko zwykłej wysypki po skosztowaniu „smerfowych lodów” (ze sztucznym niebieskim barwnikiem E 131) może przerodzić się w zagrożenie uciążliwą i silnie swędzącą pokrzywką.

Za wysypkę w ciąży odpowiedzialny może być też E 142 (zieleń brylantowa), a za pokrzywkę i ostry stan zapalny skóry w ciąży – E 104 (żółcień chinolinowa), natomiast objawy astmy w ciąży może nasilić E 155 (brąz). Dlatego warto dmuchać na zimne i unikać potencjalnie uczulających substancji w diecie w ciąży.

Czytaj: Dieta bogata w żelazo w ciąży – produkty bogate w żelazo

Rozszyfruj ukryte substancje E

Oznaczenia dodatków E poddane są pewnym zasadom, które warto poznać. Barwniki dodawane do żywności ukrywają się pod skrótem E 100–199, konserwanty: E 200–299, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości: E 300–399, emulgatory, stabilizatory i zagęszczacze: E 400–499, regulatory pH: 500–599, wzmacniacze smaku i zapachu: E 600–699, antybiotyki: E 700–799, substancje nabłyszczające i słodzące: E 900–999, a pozostałe to E 1000–1999.

Dobrze wiedzieć

Jesteśmy coraz bardziej czujni. Aż 68 proc. Polaków sprawdza zawartość dodatków do żywności, a ponad 60 proc. rezygnuje z zakupu produktu, który zawiera sztuczne dodatki – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Frosty, producenta dań mrożonych. Szacuje się, że w ciągu roku zjadamy ponad 2 kg różnych dodatków E.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza