Żurawina na dolegliwości w ciąży: zapalenie pęcherza, przeziębienie, kłopoty trawienne, żylaki

2012-07-18 15:22

Żurawina jest skarbnicą witaminy C, żelaza, a także błonnika. Owoce żurawiny są całkowicie bezpieczne w ciąży. I do tego działają jak lekarstwo. Poznaj właściwości żurawiny i jej zastosowanie. Żurawina, jak żaden inny owoc, radzi sobie z dolegliwościami w ciąży, które lubią nawracać, np. z zapaleniem pęcherza, czy żylakami.

Żurawina jest głównym składnikiem wielu medykamentów i suplementów wspomagających funkcjonowanie dróg moczowych. Żurawinę warto  stosować zarówno profilaktycznie, jak również wtedy, gdy już pojawi się zakażenie. Lecznicze właściwości mają i owoce, i liście żurawiny.

Żurawina na zapalenie pęcherza w ciąży

Zakażenia dróg moczowych to przypadłość, na którą teraz jesteś narażona w ciąży bardziej niż zwykle. Choroba często nawraca właśnie latem i dotyczy przede wszystkim kobiet. Wystarczy posiedzieć na plaży w mokrym kostiumie albo na zacienionym, zimnym murku. Pojawia się konieczność częstego odwiedzania toalety, ból i pieczenie przy oddawaniu moczu, a także ciągłe uczucie parcia na pęcherz. Winowajcą jest w gruncie rzeczy nieszkodliwa bakteria E.coli, która żyje w jelicie. Staje się niebezpieczna dopiero wtedy, gdy przedostanie się do dróg moczowych. Wędruje nimi do pęcherza, a gdy się tam rozmnoży, wywołuje jego stan zapalny. Kobiety w ciąży często łapią zapalenie pęcherza. Na ogół leczy się ją antybiotykami, które w ciąży przyjmuje się tylko wyjątkowo. W przypadku zapalenia pęcherza napar z owoców żurawiny bywa skuteczniejszy od aptecznych leków. Żurawina jest głównym składnikiem wielu preparatów ziołowych, stosowanych przy infekcjach dróg moczowych (m.in. Urinal, Uro-komfort, ProUro). Na drogi moczowe odkażająco działa także napar z liści żurawiny, gdyż zawierają one dużo bakteriobójczej substancji o nazwie arbutyna. Warto też pić soki czy herbaty z żurawiny, jeść marynatę z żurawiny np. jako dodatek do mięs, czy sera. 

Zobacz: 8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe

Zioła pomocne w zapaleniu pęcherza w ciąży

Sok z żurawiny: na infekcje dróg moczowych

Może samodzielnie przygotować sok z żurawiny. 1 kg owoców żurawiny zalej 3 szklankami wody i gotuj na ostrym ogniu, aż się rozgotują. Wlej przez sito do kamionkowego naczynia i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie sok z żurawiny przefiltruj przez gazę, dodaj 1/2 kg cukru, zagotuj, ostudzony zlej do butelek. Regularne picie soku z żurawiny i jedzenie jej owoców zapobiega stanom zapalnym układu moczowego, tak częstym w ciąży, gdyż uniemożliwia bakteriom wywołującym te choroby osiedlanie się na ściankach układu moczowego. Co więcej, regularne picie soku żurawinowego pomaga zapobiegać próchnicy i chorobom jamy ustnej: działa na zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł.

Żurawina to naturalny antybiotyk bezpieczny w ciąży

Związki zawarte w owocach żurawiny powodują, że do ścian pęcherza i cewki moczowej nie przywierają chorobotwórcze bakterie, odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Mechanizm zapobiegania chorobie jest prosty: naturalne składniki żurawiny, uniemożliwiając chorobotwórczym bakteriom przyleganie do ścian nabłonka dróg moczowych, hamują ich rozwój i dalsze namnażanie. Nie mając punktu przyczepienia, bakterie są usuwane z organizmu w naturalny sposób. Według badań, żurawina na drogi moczowe wpływa już po dwóch godzinach od jej zjedzenia (lub wypicia) i ten korzystny wpływ utrzymuje się jeszcze przez ponad 10 godzin. Dzięki temu całe drogi moczowe, w tym intensywnie pracujące nerki, są lepiej chronione. 

Żurawina właściwości

Ze względu na swoje właściwości żurawina jest uważana za naturalny antybiotyk. Żurawina zawiera wiele substancji leczniczych, m.in.: antyoksydanty (blokujące niszczące działanie wolnych rodników), taninę (o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym), błonnik, witaminy C, A, B1, B2 oraz mikroelementy takie jak magnez, fosfor, jod, potas, żelazo. Najwięcej substancji odżywczych i właściwości leczniczych zawierają świeże owoce żurawiny (są dostępne np. na targach i bazarach warzywnych od października do stycznia). Szczelnie zapokowane owoce żurawiny można przechowywać w lodówce nawet trzy miesięce. Suszona żurawina zachowuje swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Żurawina na przeziębienie i spadek odporności w ciąży

Infekcje pęcherza to nie jedyna przypadłość, na którą doskonałym lekiem jest żurawina. Żurawina zapobiega też wielu innym dolegliwościom, a często je łagodzi. Bogactwo witaminy C w preparacie dodatkowo działa uodparniająco, a więc wspiera osłabiony nieco układ immunologiczny kobiet w ciąży, szczególnie w okresie, gdy łatwo o przeziębienie. Składniki żurawiny leczą infekcje górnych dróg oddechowych, odkażają jamę ustną i gardło, pomagają w leczeniu przeziębień i grypy. Owoce żurawiny dobroczynnie działają także na układ pokarmowy, ponieważ wykazują właściwości probiotyczne. Dzięki temu zapobiegają typowym dla tych szczególnych dziewięciu miesięcy dolegliwościom trawiennym, wspomagając wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej i niszcząc szkodliwe bakterie. Żurawina to ważny składnik diety w ciąży. Zapewne docenisz także inne zalety i właściwości żurawiny: substancje zawarte w żurawinie pielęgnują jamę ustną, zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej i chorobom dziąseł, które u przyszłych mam są bardziej rozpulchnione i przekrwione, a więc także podatne na uszkodzenia. Warto pamiętać jeszcze o tym, że witamina C, obecna w owocach żurawiny, ułatwia przyswajanie dwóch pierwiastków bardzo ważnych w okresie ciąży: żelaza, chroniącego przyszłą mamę przed anemią, oraz wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości, zębów i mięśni rozwijającego się dziecka.

Żurawina na żylaki w ciąży

Jeśli zauważyłaś na swoich nogach pajączki lub pierwsze oznaki żylaków, także sięgaj po żurawinowe specyfiki. Flawonoidy, zawarte w małych, kwaskowatych owocach żurawiny, powstrzymują tworzenie się zakrzepów, mają również korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Flawonoidy z owoców żurawiny mają silne właściwości antyutleniające, wspomagają więc organizm w pozbywaniu się wolnych rodników i opóźniają pojawianie się pierwszych oznak starzenia. Dlatego, kiedy już urodzisz dziecko, warto, abyś nadal sięgała po żurawinę - z korzyścią dla zdrowia.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza