Czy będąc w ciąży można jeść rabarbar? To skarbnica witamin, ale może też zaszkodzić

2025-06-02 14:58

Wiosną i wczesnym latem rabarbar wraca na nasze stoły. Choć formalnie to warzywo, przez swój kwaskowo-słodki smak traktujemy go raczej jak owoc – często ląduje w cieście, kompocie czy dżemie. Ale czy rabarbar w ciąży to dobry pomysł?

Czy będąc w ciąży można jeść rabarbar? To skarbnica witamin, ale może też szkodzić

i

Autor: Getty Images

Będąc w ciąży, rabarbar można jeść, lecz pamiętając o kilku ważnych zasadach. Sprawdziłyśmy, czy i kiedy ciężarne mogą pozwolić sobie na szklankę orzeźwiającego kompotu rabarbarowego, czy kawałek rabarbarotki z kruszonką.

Dlaczego warto jeść rabarbar, będąc w ciąży?

Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Babcinego kompotu  z emaliowanego kubka, ciasta z rabarbarem i kruszonką pieczonego „na oko”. Pierwszych kęsów rabarbaru prosto z ogródka z cukrem.

Rabarbar zawiera sporo witamin C, K i E, a także wapń, potas i błonnik. Te składniki wspierają odporność, krążenie i układ kostny – zarówno mamy, jak i rozwijającego się dziecka.

Błonnik pomaga w walce z zaparciami, które są typowe dla ciąży, a niska kaloryczność sprawia, że to świetny składnik lekkich deserów.

Rabarbar a ciąża: dlaczego warto uważać?

Uwaga. Liście rabarbaru są toksyczne – zawierają bardzo wysokie stężenie kwasu szczawiowego i innych substancji trujących, dlatego nie wolno ich spożywać, nie tylko będąc w ciąży.

Warto wiedzieć też, że niektóre kobiety w ciąży mogą odczuwać zgagę po kwaśnych potrawach – a rabarbar do takich należy.

Choć rabarbar jedzony z umiarem nie powinien zaszkodzić, warto pamiętać, że zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiarze może utrudniać przyswajanie wapnia i sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Dotyczy to szczególnie kobiet z chorobami nerek lub predyspozycjami do kamicy.

Pielęgnacja skóry w ciąży - Plac zabaw, odc.: 23

Dlaczego ugotowany rabarbar jest zdrowszy? I dlaczego dobrze jeść go z nabiałem?

Zalecenia takich instytucji jak Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników czy NHS UK podkreślają, że kobiety w ciąży powinny unikać nadmiaru produktów bogatych w szczawiany (jak rabarbar, szpinak, botwina), szczególnie jeśli istnieje ryzyko kamicy nerkowej. Okazjonalne spożycie w rozsądnej ilości jest jednak bezpieczne, zwłaszcza jeśli rabarbar zostanie ugotowany – co redukuje nawet 80–87% szczawianów.

Działanie szczawianów neutralizują produkty nabiałowe spożywane wraz z rabarbarowymi przysmakami.

Dlatego (jeśli nie istnieją indywidualne przeciwskazania) raz w tygodniu możemy sięgać po kawałek rabarbarotki (w cieście i kruszonce jest dużo masła, które neutralizuje działanie szczawianów) lub szklankę kompotu (np. z kanapką z twarożkiem).

M jak Mama Google News