Kamień w czajniku jest czymś, za czym nie przepadamy, jednak - niestety - to naturalne zjawisko. Osad jest związany z twardością wody, czyli zawartością w niej związków wapnia i magnezu. Jak tłumaczy na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny, podczas gotowania wody wodorowęglany wapnia i magnezu przekształcają się w węglany, które osadzają się na ściankach naczyń. To właśnie ten biały osad, który nazywamy kamieniem. Wpływa na smak czy zapach, nie jest jednak groźny dla naszego zdrowia (wpływa jednak na produkty, które „atakuje”).
Chociaż picie wody z osadem jest bezpieczne, nie znaczy to, że chcemy, aby „coś” pływało chociażby w herbacie. A święta Bożego Narodzenia to jeden z tych momentów w roku, gdy w naszym domu pojawiają się goście, nie chcemy ich uraczyć w ten sposób. Zabieramy się więc za wciąż odkładaną czynność, czyli odkamienianie czajnika.
Ekologiczne odkamienianie czajnika
Nie lubisz sięgać po „chemiczne” odkamieniacze, zamiast nich używasz różnych domowych sposobów na kamień? Nie jesteś sama, robi tak wiele osób. Sporo z nich narzeka też na zapach octu - bo to ta metoda na odkamienianie jest często wybierana. Rozcieńczamy wodę z octem (w proporcji 1:1), wlewamy do czajnika, gotujemy i... kamienia nie ma, zapach pozostaje. Mniej intensywny „ślad zapachowy” jest, gdy wodę z octem odstawimy, bez gotowania, ale nie można udawać, że „smrodku” nie ma. Odkamienianie bez charakterystycznego aromatu? To możliwe!
Kwasek cytrynowy skutecznie usunie kamień z czajnika
W kuchennych szafkach masz wiele produktów, które z powodzeniem można wykorzystać podczas sprzątania. To np. ocet, soda oraz kwasek cytrynowy. Ten ostatni będzie twoim wsparciem w walce z kamieniem, pomoże pozbyć się go z baterii łazienkowych, odpływu, ale i z pełnego osadu czajnika.
Polecany artykuł:
Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym?
Instrukcji jest wiele, podzielę się tą, którą ja stosuje. Do wypełnionego wodą czajnika wsypuję opakowanie kwasku (małą saszetkę, 20 g), gotuję. Odstawiam na chwilę, następnie przepłukuję czajnik, dla pewności jeszcze raz zagotowuję wodę (już bez kwasku). Wylewam ją i gotowe - osad zniknął.
Niektórzy wlewają np. dwie szklanki wody, do których dodają dwie łyżki kwasku, inni najpierw gotują wodę, dopiero później dodają kwasek. Możesz sprawdzić, który sposób najlepiej zadziała u ciebie.
Jeśli nie masz kwasku, możesz wykorzystać sok z cytryny albo sodę oczyszczoną. Ona również nie śmierdzi tak jak ocet, a pomoże w pozbyciu się kamienia z czajnika.
Którą metodę na odkamienianie ty stosujesz?