Truskawki to prawdziwy smak lata. Wiele dzieci uwielbia te owoce z makaronem i polane jogurtem lub śmietaną. Niektórzy preferują jedzenie truskawek bez żadnych dodatków, a inni nie wyobrażają sobie ich bez odrobiny cukru.
O gustach się nie dyskutuje, ale zanim postawimy truskawki na stole, należy je dobrze umyć. Warto jednak podkreślić, że w tym przypadku sama woda nie wystarczy. Żeby pozbyć się szkodliwych pestycydów i maleńkich robaków, które mogą zamieszkiwać zakamarki owoców, potrzeba wody i jeszcze dwóch istotnych składników.
Zobacz także: Matko karmiąca: nie odmawiaj sobie truskawek. Niewielkie ilości uodpornią dziecko na alergeny
Jak poprawnie myć truskawki? Pomogą soda i ocet
Chcąc pozbyć się całej chemii i szkodliwych bakterii, należy myć truskawki w odczynie kwaśnym. Następnie, chcąc usunąć pestycydy, truskawki należy umieścić w odczynie zasadowym. Brzmi niezwykle tajemniczo i mogłoby się wydawać, że to bardzo skomplikowane. Tymczasem to jedynie dwa proste kroki, na które potrzeba zaledwie 4–6 minut.
Krok pierwszy to umycie truskawek przez około 2-3 minut w wodzie z octem w proporcji 3:1. Zaleca się użycie octu winnego lub jabłkowego. Jeżeli ktoś zdecydowanie nie przepada za samym zapachem octu, może zastosować zamiennie 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Krok drugi to przepłukanie truskawek w wodze z dodatkiem sody oczyszczonej przez kolejne 2-3 minuty. Wystarczy jedna czubata łyżka sody na litr wody. Na koniec owoce płuczemy w czystej wodzie.
Wbrew pozorom smak truskawek nie będzie zmieniony. Ich zapach nie przejdzie też octem. Jedyna zmiana polega na tym, że dzięki takiemu myciu truskawek pozbędziemy się wszelkich robaków i zanieczyszczeń.
Podanie tak oczyszczonych owoców dzieciom jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne. Pamiętajmy jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy. Szypułki odrywamy dopiero po umyciu. Jeżeli zrobimy to wcześniej, truskawka nasiąknie wodą i straci cały swój smak.
Sezon na truskawki - kiedy trwa w Polsce?
Sezon na truskawki w Polsce wcale nie jest krótki. Dzięki mnogości odmian sezon na truskawki trwa już od początków maja do końca lipca. Co prawda w sklepach truskawki możemy kupić przez cały rok, ale są to zazwyczaj odmiany szklarniowe, sprowadzane m.in. z Hiszpanii.
Polskie truskawki, które nie są uprawiane w szklarniach, trafiają na bazarki i do sklepów dopiero w drugiej połowie maja, choć oczywiście kluczowa jest pogoda, która może nie sprzyjać uprawom.
Truskawki - właściwości zdrowotne
Truskawka to nie tylko wyjątkowy smak, ale bogate źródło witamin i antyoksydantów. Ilość tych drugich sprawia, że owoc ten odznacza się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniaczy. Warto podkreślić, że to właśnie antyoksydanty wspierają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych, chronią organizm przed chorobami naczyń krwionośnych i zapaleniami.
Truskawki to także bogate źródło witamin, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, wapnia i manganu. Co więcej, zawiera także cenny błonnik. Nic dziwnego, że jest uznawana za super owoc o niezwykłej mocy uzdrawiania.
Czytaj także: Czy truskawki jedzone w ciąży mają związek ze znamionami truskawkowymi? Obalamy mity