Syrop z buraka na kaszel. Jak zrobić syrop z buraka?

2020-09-23 13:51 Katarzyna Hubicz
Syrop z buraka
Autor: Getty images

Wzmacniający syrop z buraka to alternatywa dla tych osób, które nie są w stanie przełknąć innego naturalnego remedium na kaszel, np. z cebuli. Syrop z buraka nie tylko skutecznie zmniejsza kaszel i ułatwia odkrztuszenie wydzieliny, ale i jest bezpieczny: można stosować go w ciąży i u małych dzieci.

Domowy syrop z buraka to zamiennik dostępnych w aptekach i sklepach zielarskich naturalnych specyfików na przeziębienie. Wiele osób uważa, że jest zdrowszy - bo dzięki temu, że można przygotowywać go na bieżąco, w miarę potrzeby, nie zawiera żadnych substancji, które przedłużyłby jego trwałość i zapobiegły rozwojowi niekorzystnych mikrobów.

Ponieważ jest w pełni naturalny, mogą go pić kobiety w ciąży, można go również podawać niemowlętom, które ukończyły pierwszy rok życia – to ograniczenie wiekowe wynika z faktu, że dodaje się do niego cukier, jednym ze składników może być też miód. A miodu niemowlęta nie mogą dostawać ze względu na ryzyko choroby zwanej botulizmem niemowląt oraz ryzyko uczulenia.

Posłuchaj o niezwykłych właściwościach odżywczych syropu z buraka. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

Spis treści

  1. Składniki odżywcze syropu z buraka
  2. Właściwości syropu z buraka
  3. Jak zrobić syrop z buraka?
  4. Przepisy na syrop z buraka
  5. Dawkowanie syropu z buraka

Składniki odżywcze syropu z buraka

Syrop z buraka to skarbnica cennych dla zdrowia substancji:

  • należą do nich przede wszystkim barwniki z grupy betalain (takie same występują m.in. w szpinaku), które dają nam lepszą odporność i zmniejszają ryzyko nowotworów
  • ważnym składnikiem buraków są również antyoksydanty, czyli substancje przeciwutleniające (przede wszystkim antocyjany), które mają działanie przeciwzapalne
  • w burakach jest także betaina, składnik zwalczający stany zapalne i działający bakteriostatycznie
  • w burakach również niezbędne dla ludzkiego organizmu witaminy, takie jak witamina C, A, E, K i z grupy B
  • oraz składniki mineralneżelazo, potas, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i wapń.

Właściwości syropu z buraka

Już nasze prababcie twierdziły, że szklanka soku z buraka zaprawionego cukrem albo miodem, może zdziałać cuda: doda sił, sprawi, że zniknie zgaga, a nawet uchroni przed przeziębieniem. To ostatnie działanie syropu z buraka szczególnie mocno doceniamy jesienią, zimą i wczesną wiosną, a więc w sezonie, kiedy najłatwiej o infekcję.

Syrop z buraka skutecznie bowiem rozprawia się z chrypką i uciążliwym kaszlem, spowalnia rozwój infekcji – zarówno wirusowej, jak i bakteryjnej – a także pomaga oczyścić drogi oddechowe i pozbyć się zalegającej w nich gęstej wydzieliny. Jest przy tym skuteczny zarówno przy męczącym, suchym kaszlu, jak i przy kaszlu mokrym.

Jak zrobić syrop z buraka?

W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na syrop z buraka. Warto jednak wiedzieć, że najcenniejszy dla zdrowia jest surowy syrop z buraka, którego w trakcie przygotowania nie trzeba podgrzewać, dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie witaminy i inne wartościowe substancje.

Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie syropu nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • 1 – 2 buraki
  • łyżka cukru lub miodu – najlepszy jest gryczany, lipowy lub spadziowy, w których jest najwięcej substancji bakteriobójczych

Zobacz, jakie są sposoby na przeziębienie - WIDEO

Przepisy na syrop z buraka

  • Sposób nr 1: buraka należy umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba go rozdrobnić, np. używając do tego celu blendera, lub zwykłej tarki, a uzyskaną miazgę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i dosłodzić płyn miodem lub cukrem, a na koniec przelać do słoiczka albo butelki i przechowywać w lodówce.
  • Sposób nr 2: w dorodnym buraku odcinamy spód i stawiamy go na talerzyku. Na górze wycinamy dość głęboki otwór (np. z pomocą wykrawaczki do jabłek) uważając jednocześnie, by nie przebić warzywa na wylot, a następnie wlewamy do niego miód i odstawiamy w ciepłe miejsce. Sok pojawi się w zagłębieniu buraka po kilku godzinach – jego ilość nie będzie duża (jedna, dwie łyżeczki), jednak kolejne porcje będą pojawiały się systematycznie przez kolejne dwa dni. Jeśli to za mało, można od razu przygotować kilka buraków.
  • Sposób nr 3: Jeśli masz wyciskarkę, możesz wycisnąć sok z jednego-dwóch buraków, zmieszać go z miodem w proporcji pół na pół i taką mieszaninę delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, aż miód połączy się z sokiem (temperatura nie może być wyższa niż 45 st. C, by buraki i miód nie straciły swoich właściwości). Gotowy syrop przelej do buteleczki i przechowuj w lodówce.

Dawkowanie syropu z buraka

Aby syrop z buraka miał szansę zadziałać, powinien być podawany w odpowiednich dawkach. Zalecana porcja to 5 ml (jedna łyżeczka od herbaty) dwa razy dziennie. Jeśli dolegliwości są bardzo silne, można pić go częściej, nawet co godzinę.

Czytaj: Grypa u dzieci: jak rozpoznać objawy? Leczenie grypy u dziecka

Kaszel u niemowlaka: jak pomóc pokasłującemu niemowlęciu

Czy katar jest zaraźliwy? Sprawdź, jak uniknąć zarażenia się katarem

Domowe sposoby na katar - poznaj sposoby na katar u dziecka i na katar w ciąży

Syrop z cebuli – na co pomaga, jak go dawkować i jaki jest przepis na syrop z cebuli?

Syropy na przeziębienie dla dzieci - 5 przepisów na domowe syropy wzmacniające odporność

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych – czytaj już za 3 zł!

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE