Ciasto z jabłkami: przepis na szarlotkę, crumble, tartę z jabłkami [3 PROSTE PRZEPISY]

2015-09-25 13:54 Karolina Szajkowska
Ciasto z jabłkami
Autor: _materialy_prasowe|thinkstockphotos.com Ciasto z jabłkami jest przepyszne i bardzo proste!

Najpopularniejszym ciastem z jabłkami w Polsce jest oczywiście szarlotka. Każda z nas wie, że ten owoc można wykorzystywać przy wypiekach na wiele sposobów. Jabłko jest doskonałym źródłem witaminy A oraz D, a także żelaza, wapnia i magnezu. Jak zrobić pyszne ciasto z jabłkami? Sprawdźcie!

Ciasto z jabłkami
Autor: materiał archiwalny
Crumble
Autor: materiał archiwalny

Poniżej prezentujemy trzy przepisy na ciasta z jabłkami. Jeżeli jesteś początkującą kucharką, znajdziesz tu przepis na zwykłą szarlotkę. Jeśli jesteś już trochę wprawiona w świat pieczenia zwróć uwagę na crumble lub tartę. To na pewno będzie dobry sposób na zaskoczenie rodziny nowym rodzajem ciasta.

Ciasto z jabłkami: szarlotka

Szarlotka to pyszne ciasto, w sam raz dla małych łasuchów. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, polaną gęstą śmietaną czy z gałką lodów waniliowych.

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • bułka tarta do posypania blachy

Nadzienie:

  • słoiczek jabłka prażonego
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy je na chwilę do zamrażarki. Przygotowujemy tortownicę: smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 stopni. Na gorące ciasto wykładamy jabłko prażone, posypane cynamonem i pieczemy jeszcze 15 minut w temp. 190 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Fot. Thinkstock

>> Czytaj także: Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy! >>

Ciasto z jabłkami: crumble

Crumble to ciasto pochodzące z Wielkiej Brytani. Są to duszone owoce zapiekane pod kruszonką. Pyszny deser, zawierający nieco mniej kalorii niż zwykłe ciasto.

Składniki:

  •  1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek

Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Crumble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego!

>> Czytaj także: Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami >>

Ciasto z jabłkami: tarta

Tartaletki to pomysł na słodką domową przekąskę na dziecięcy kinderbal.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g kostka masła
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • słoiczek jabłka prażonego

Z mąki, masła, żółtek i cukru pudru zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki.  Po 5-10 minutach smarujemy masłem formy do tartaletek, posypujemy mąką i wykładamy cienką warstwą ciasta. Z resztek ciasta wycinamy wąskie paski. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180-190 stopni. a następnie wypełniamy jabłkiem prażonym i dekorujemy pociętymi paseczkami ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. I gotowe!

>> Czytaj także: Ciastoterapia, czyli jak pieczenie ciasta wpływa na rozwój dziecka >>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE