Dania rozgrzewające: 5 przepisów dla dzieci!

2015-10-16 17:52
Dania rozgrzewające
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Dania rozgrzewające świetnie sprawdzają się w chłodne dni.

Dania rozgrzewające to idealne rozwiąznie na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Poznaj 5 przepisów na pożywne potrawy, które zasmakują nie tylko dzieciom. Przedstawiamy pomysły na dania rozgrzewające autorstwa Darii Ładochy.

Jesień i zima niosą za sobą wiele atrakcji dla dzieci: możliwość bawienia się wśród opadłych liści, zbieranie kasztanów, lepienie bałwana i bitwa na śnieżki z kolegami i koleżankami to tylko niektóre z nich. Niestety, z takich zabaw dziecko nierzadko wraca, choć zadowolone, całe zziębnięte. W takich i podobnych sytuacjach niezastąpione okażą się dania rozgrzewajace. Zasmakują nie tylko najmłodszym, ale i całej rodzinie. Prezentowane przepisy zostały przygotowane przez Darię Ładochę i przedstawione w "Dzień dobry TVN".

>>Przeczytaj również, jak wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe>>

Danie rozgrzewające: pomidorowy kapuśniak dla dzieci

Składniki:

  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę – można zrezygnować z tej opcji
  • 100 g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 300 g poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 1,5 litra rozgrzewającego bulionu z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • szczypta cynamonu
  • szczypta czerwonej papryki w przyprawie
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Najpierw na suchej patelni podsmażamy boczek - aż do wytopienia tłuszczu. Następnie w garnku na łyżce masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą kminu rzymskiego. Potem dodajemy kapustę, marchewkę i ziemniaki i mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy przyprawy: czerwoną paprykę, kurkumę, oraz cynamon i zalewamy całość rozgrzewającym wywarem. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz boczek i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem i łyżką soku z cytryny.

>>Dowiedz się również, czy u dziecka można stosować genodietę>>

Danie rozgrzewające: rozgrzewający bulion warzywny

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 białe pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1/2 kalarepy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 cebule
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 liście laurowe
  • 2,5–3 litry wody

Sposób przygotowania:

Najpierw obieramy czosnek i imbir i rozgniatamy je nożem. Następnie marchewki, seler, kalarepę oraz pietruszkę w korzeniu myjemy i obieramy ze skórki. Także obie cebule obieramy ze skórki – jedną z nich kroimy na dwie części, a drugą zachowujemy w całości. Kolejna czynność to dokładne umycie pora. Do garnka wlewamy wodę i wrzuć marchewkę, seler, imbir, czosnek, pietruszkę białą oraz zieloną, kalarepę, kapustę, por i cebulę przekrojoną na dwie połówki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Czekamy godzinę i po tym czasie podpalamy na ogniu pozostałą cebulę i wrzucamy do bulionu na ostatnie 30 minut gotowania.

>>Dowiedz się również, jakie witaminy warto zażywać jesienią, by zdrowo ją przetrwać>>

Danie rozgrzewające: pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula cukrowa zeszklona na łyżce oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia pulpetów
  • olej roślinny do smażenia
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta słodkiej papryki w przyprawie
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sos:

  • imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
  • 3 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • garść drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Najpierw kaszę jaglaną rozkruszamy widelcem. Następnie dodajemy pietruszkę oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mięso oraz przyprawy i mieszamy z jajkiem. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie smażymy na oleju lub opcjonalnie pieczemy w piekarniku pod przykryciem nastawionym na 180 stopni.

Sos: na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy imbir z czosnkiem i cebulą, dodajemy paprykę i pomidory, sól, pieprz, rozmaryn i cynamon. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Na koniec miksujemy sos na gładką masę i na koniec dodajemy bazylię. Podajemy z pulpetami.

>>Przeczytaj również, jak wyglądają najważniejsze zasady karmienia dziecka w zimie>>

Danie rozgrzewające: mus jaglany z bananami i cynamonem

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 duży banan lub dwa małe
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka malin lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka podprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Najpierw kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłukujemy ją we wrzącej wodzie kilka razy. Gotujemy 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1/4 szklanki wody. Dodajemy kaszę jaglaną oraz cynamon i gotujemy pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy pod przykryciem kolejne 7 minut. W momencie ostygnięcia kaszy miksujemy ją dokładnie z pozostałym mlekiem, bananem, sokiem z cytryny i miodem na gładki mus. Podajemy z malinami lub borówkami i prażonymi płatkami z migdałów.

Danie rozgrzewające: kawa zbożowa z mlekiem migdałowym

Składniki:

  • 2 łyżki kawy zbożowej – nie instant
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 0,3 l wody

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę i dodajemy kawę zbożową. Następnie dodajemy miód i cynamon – całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy mleko migdałowe.

>>Przeczytaj również, jak prawidłowo skompletować dziecięce śniadanie>>

Dzień Dobry TVN/x-news
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza