Dania rozgrzewające: 5 przepisów dla dzieci!

2015-10-16 17:52
Dania rozgrzewające
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Dania rozgrzewające świetnie sprawdzają się w chłodne dni.

Dania rozgrzewające to idealne rozwiąznie na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Poznaj 5 przepisów na pożywne potrawy, które zasmakują nie tylko dzieciom. Przedstawiamy pomysły na dania rozgrzewające autorstwa Darii Ładochy.

Jesień i zima niosą za sobą wiele atrakcji dla dzieci: możliwość bawienia się wśród opadłych liści, zbieranie kasztanów, lepienie bałwana i bitwa na śnieżki z kolegami i koleżankami to tylko niektóre z nich. Niestety, z takich zabaw dziecko nierzadko wraca, choć zadowolone, całe zziębnięte. W takich i podobnych sytuacjach niezastąpione okażą się dania rozgrzewajace. Zasmakują nie tylko najmłodszym, ale i całej rodzinie. Prezentowane przepisy zostały przygotowane przez Darię Ładochę i przedstawione w "Dzień dobry TVN".

>>Przeczytaj również, jak wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe>>

Danie rozgrzewające: pomidorowy kapuśniak dla dzieci

Składniki:

  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę – można zrezygnować z tej opcji
  • 100 g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 300 g poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 1,5 litra rozgrzewającego bulionu z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • szczypta cynamonu
  • szczypta czerwonej papryki w przyprawie
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Najpierw na suchej patelni podsmażamy boczek - aż do wytopienia tłuszczu. Następnie w garnku na łyżce masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą kminu rzymskiego. Potem dodajemy kapustę, marchewkę i ziemniaki i mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy przyprawy: czerwoną paprykę, kurkumę, oraz cynamon i zalewamy całość rozgrzewającym wywarem. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz boczek i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem i łyżką soku z cytryny.

>>Dowiedz się również, czy u dziecka można stosować genodietę>>

Danie rozgrzewające: rozgrzewający bulion warzywny

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 białe pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1/2 kalarepy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 cebule
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 liście laurowe
  • 2,5–3 litry wody

Sposób przygotowania:

Najpierw obieramy czosnek i imbir i rozgniatamy je nożem. Następnie marchewki, seler, kalarepę oraz pietruszkę w korzeniu myjemy i obieramy ze skórki. Także obie cebule obieramy ze skórki – jedną z nich kroimy na dwie części, a drugą zachowujemy w całości. Kolejna czynność to dokładne umycie pora. Do garnka wlewamy wodę i wrzuć marchewkę, seler, imbir, czosnek, pietruszkę białą oraz zieloną, kalarepę, kapustę, por i cebulę przekrojoną na dwie połówki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Czekamy godzinę i po tym czasie podpalamy na ogniu pozostałą cebulę i wrzucamy do bulionu na ostatnie 30 minut gotowania.

>>Dowiedz się również, jakie witaminy warto zażywać jesienią, by zdrowo ją przetrwać>>

Danie rozgrzewające: pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula cukrowa zeszklona na łyżce oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia pulpetów
  • olej roślinny do smażenia
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta słodkiej papryki w przyprawie
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sos:

  • imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
  • 3 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • garść drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Najpierw kaszę jaglaną rozkruszamy widelcem. Następnie dodajemy pietruszkę oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mięso oraz przyprawy i mieszamy z jajkiem. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie smażymy na oleju lub opcjonalnie pieczemy w piekarniku pod przykryciem nastawionym na 180 stopni.

Sos: na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy imbir z czosnkiem i cebulą, dodajemy paprykę i pomidory, sól, pieprz, rozmaryn i cynamon. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Na koniec miksujemy sos na gładką masę i na koniec dodajemy bazylię. Podajemy z pulpetami.

>>Przeczytaj również, jak wyglądają najważniejsze zasady karmienia dziecka w zimie>>

Danie rozgrzewające: mus jaglany z bananami i cynamonem

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 duży banan lub dwa małe
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka malin lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka podprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Najpierw kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłukujemy ją we wrzącej wodzie kilka razy. Gotujemy 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1/4 szklanki wody. Dodajemy kaszę jaglaną oraz cynamon i gotujemy pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy pod przykryciem kolejne 7 minut. W momencie ostygnięcia kaszy miksujemy ją dokładnie z pozostałym mlekiem, bananem, sokiem z cytryny i miodem na gładki mus. Podajemy z malinami lub borówkami i prażonymi płatkami z migdałów.

Danie rozgrzewające: kawa zbożowa z mlekiem migdałowym

Składniki:

  • 2 łyżki kawy zbożowej – nie instant
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 0,3 l wody

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę i dodajemy kawę zbożową. Następnie dodajemy miód i cynamon – całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy mleko migdałowe.

>>Przeczytaj również, jak prawidłowo skompletować dziecięce śniadanie>>

Dzień Dobry TVN/x-news
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych – czytaj już za 3 zł!

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE