Spis treści
Jesień i zima niosą za sobą wiele atrakcji dla dzieci: możliwość bawienia się wśród opadłych liści, zbieranie kasztanów, lepienie bałwana i bitwa na śnieżki z kolegami i koleżankami to tylko niektóre z nich. Niestety, z takich zabaw dziecko nierzadko wraca, choć zadowolone, całe zziębnięte. W takich i podobnych sytuacjach niezastąpione okażą się dania rozgrzewajace. Zasmakują nie tylko najmłodszym, ale i całej rodzinie. Prezentowane przepisy zostały przygotowane przez Darię Ładochę i przedstawione w "Dzień dobry TVN".
>>Przeczytaj również, jak wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe>>
Danie rozgrzewające: pomidorowy kapuśniak dla dzieci
Składniki:
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę – można zrezygnować z tej opcji
 - 100 g marchewki pokrojonej w plasterki
 - 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
 - 300 g poszatkowanej kapusty włoskiej
 - 1,5 litra rozgrzewającego bulionu z warzyw
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 cebula posiekana w drobną kostkę
 - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
 - 1 puszka pomidorów w puszce
 - szczypta cynamonu
 - szczypta czerwonej papryki w przyprawie
 - szczypta kurkumy
 - szczypta kminu rzymskiego
 - szczypta soli
 - szczypta pieprzu
 
Sposób przygotowania:
Najpierw na suchej patelni podsmażamy boczek - aż do wytopienia tłuszczu. Następnie w garnku na łyżce masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą kminu rzymskiego. Potem dodajemy kapustę, marchewkę i ziemniaki i mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy przyprawy: czerwoną paprykę, kurkumę, oraz cynamon i zalewamy całość rozgrzewającym wywarem. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz boczek i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem i łyżką soku z cytryny.
>>Dowiedz się również, czy u dziecka można stosować genodietę>>
Danie rozgrzewające: rozgrzewający bulion warzywny
Składniki:
- 4 marchewki
 - 2 białe pietruszki
 - 1 por
 - 1/2 selera
 - pęczek zielonej pietruszki
 - 1/4 kapusty włoskiej
 - 1/2 kalarepy
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 cm imbiru
 - 2 cebule
 - szczypta pieprzu cayenne
 - 1 łyżeczka soli
 - 3 ziela angielskie
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 4 liście laurowe
 - 2,5–3 litry wody
 
Sposób przygotowania:
Najpierw obieramy czosnek i imbir i rozgniatamy je nożem. Następnie marchewki, seler, kalarepę oraz pietruszkę w korzeniu myjemy i obieramy ze skórki. Także obie cebule obieramy ze skórki – jedną z nich kroimy na dwie części, a drugą zachowujemy w całości. Kolejna czynność to dokładne umycie pora. Do garnka wlewamy wodę i wrzuć marchewkę, seler, imbir, czosnek, pietruszkę białą oraz zieloną, kalarepę, kapustę, por i cebulę przekrojoną na dwie połówki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Czekamy godzinę i po tym czasie podpalamy na ogniu pozostałą cebulę i wrzucamy do bulionu na ostatnie 30 minut gotowania.
>>Dowiedz się również, jakie witaminy warto zażywać jesienią, by zdrowo ją przetrwać>>
Danie rozgrzewające: pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną
Składniki:
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego
 - garść posiekanej zielonej pietruszki
 - 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 - 1 mała cebula cukrowa zeszklona na łyżce oliwy
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 jajko
 - 3 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia pulpetów
 - olej roślinny do smażenia
 - szczypta pieprzu
 - szczypta soli
 - szczypta słodkiej papryki w przyprawie
 - szczypta gałki muszkatołowej
 
Sos:
- imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
 - 3 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę
 - 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
 - 1 mała cebula czerwona
 - 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
 - garść drobno posiekanej świeżej bazylii
 - 2 łyżki oliwy lub oleju
 - 2 łyżeczki rozmarynu
 - szczypta soli
 - szczypta pieprzu
 - szczypta cynamonu
 
Sposób przygotowania:
Najpierw kaszę jaglaną rozkruszamy widelcem. Następnie dodajemy pietruszkę oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Dodajemy mięso oraz przyprawy i mieszamy z jajkiem. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie smażymy na oleju lub opcjonalnie pieczemy w piekarniku pod przykryciem nastawionym na 180 stopni.
Sos: na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy imbir z czosnkiem i cebulą, dodajemy paprykę i pomidory, sól, pieprz, rozmaryn i cynamon. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Na koniec miksujemy sos na gładką masę i na koniec dodajemy bazylię. Podajemy z pulpetami.
>>Przeczytaj również, jak wyglądają najważniejsze zasady karmienia dziecka w zimie>>
Danie rozgrzewające: mus jaglany z bananami i cynamonem
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
 - 1 szklanka mleka kokosowego
 - 1 duży banan lub dwa małe
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżka malin lub borówek amerykańskich
 - 1 łyżka podprażonych płatków migdałowych
 
Sposób przygotowania:
Najpierw kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni do momentu, w którym pojawi się orzechowy aromat. Następnie wypłukujemy ją we wrzącej wodzie kilka razy. Gotujemy 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1/4 szklanki wody. Dodajemy kaszę jaglaną oraz cynamon i gotujemy pod przykryciem około 12 minut. Następnie wyłączamy źródło ciepła i zostawiamy pod przykryciem kolejne 7 minut. W momencie ostygnięcia kaszy miksujemy ją dokładnie z pozostałym mlekiem, bananem, sokiem z cytryny i miodem na gładki mus. Podajemy z malinami lub borówkami i prażonymi płatkami z migdałów.
Danie rozgrzewające: kawa zbożowa z mlekiem migdałowym
Składniki:
- 2 łyżki kawy zbożowej – nie instant
 - 1/3 szklanki mleka migdałowego
 - 1 łyżeczka miodu
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 0,3 l wody
 
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę i dodajemy kawę zbożową. Następnie dodajemy miód i cynamon – całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodajemy mleko migdałowe.
>>Przeczytaj również, jak prawidłowo skompletować dziecięce śniadanie>>
Dzień Dobry TVN/x-news