Dania z dyni: dlaczego warto je spożywać? Poznaj 7 pysznych przepisów!

2015-09-04 16:19

Dania z dyni możemy przygotowywać niemal przez pół roku - od września nawet do stycznia. A naprawdę warto - warzywo zawiera wiele składników odżywczych, przydatnych dzieciom i dorosłym. Przeczytajcie, dlaczego trzeba umieścić dania z dyni w swoim menu i na czym polegają dobroczynne właściwości tego warzywa. Poznajcie również 7 pysznych przepisów na dania z dyni!

Dania z dyni są w Polsce coraz popularniejsze. Ostatnio dużo mówi się o konieczności spożywania zdrowych potraw, a warzywo to do ich elementów zdecydowanie należy. Dlaczego?

Wartości odżywcze dań z dyni

Dynia to niemałe źródło minerałów i witamin. Zawiera takie ilości magnezu, fosforu i cynku, że wystarczy spożyć 100 g warzywa, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te pierwiastki. Dynia dostarcza nam również witaminy B3, a nawet pomaga w... pozbyciu się z organizmu pasożytów. Spożywając dania z dyni możemy walczyć m. in. z tasiemcem i owsikami. Warto dodać, że miąższ dyni przyda się kobietom w ciąży - działa bowiem przeciwwymiotnie i ułatwia przyswajanie kwasu foliowego. Jej pestki natomiast wspierają nas w walce z chorobą lokomocyjną. Co więcej, dynia jest warzywem lekkostrawnym, które świetnie się przechowuje, możemy więc korzystać z jej dobrodziejstw cały rok. Przeczytaj więc, jakie dania z dyni da się wyczarować! Prezentujemy nie tylko potrawy obiadowe, ale także przepisy na desery.

>>Poznaj również 5 przepisów na dania z cukinii

Dania z dyni: zupa z dyni

Zupa jest jednym z najpopularniejszych dań z dyni. Nic dziwnego: świetnie smakuje,  a przyrządza się ją bardzo szybko. Zobaczcie, w jaki sposób ją przygotować! Zupę z dyni według poniższego przepisu może zjeść nawet niemowlę.

Składniki:

  • miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 l biulionu z indyka lub kurczaka bez kości
  • niewielka szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania:

Najpierw zagotuj bulion, a następnie wrzuć kawałki dyni. Całość gotuj przez 20 minut, aż kawałki dyni staną się miękkie. Następnie dodaj sól, masło i przyprawy (pamiętaj, że jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Całość zmiksuj i odlej porcję dla dziecka (ok. 200 ml).

Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci, dopraw mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. Zupę możesz także przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni lub podać z grzankami.

>> Przeczytaj również, co warto zapakować do plecaka dziecka, by nie wyrzucało jedzenia!

Dania z dyni: krem z dyni

Krem z dyni to świetny sposób na obiad po męczącym dniu w pracy i w szkole. Ogrzeje, doda energii, a przede wszystkim - świetnie zasmakuje.

Składniki:

  • 200 g dyni (najlepiej hokkaido)
  • 350 ml wody
  • 1 średni ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól (do smaku)
  • 4 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Najpierw podsmaż na maśle w garnku wyciśnięty ząbek czosnku, a następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i duś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejny krok to zalanie wodą i dodanie obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Następnie dodaj szczyptę soli, curry i gotuj aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dołącz pokrojoną w małą kostkę dynię i gotuj aż zacznie się rozpadać. Zdejmij z gazu i miksuj. Gotową zupę podaj z łyżką jogurtu naturalnego i prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Dania z dyni: dyniowe placuszki

Placuszki należą do tych dań z dyni, które powinny zasmakować każdemu. Spełnią surowe wymogi dziecięcego podniebienia, nie zrezygnują z nich wegetarianie, najedzą się i i miłośnicy kulinarnych eksperymentów. Zobaczcie więc, jak przygotować planuszki z dyni!

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder do posypania albo miód do polania i orzechy do ozdoby

Sposób przygotowania:

Najpierw zetrzyj na tarce o dużych oczkach dynię, następnie utrzyj żółtka z masłem i cukrem. Później połącz je z dynią i mąką, a następnie także posól. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Całość smaż na patelni na rozgrzanym oleju. Podawaj z cukrem pudrem albo polane miodem i ozdobione orzechami.

>> Poznaj również 3 przepisy na pyszne dania z orzechami

Dania z dyni: prażone pestki dyni

Dynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest ich prażenie pestek. Jeśli więc przygotowujesz z dzieckiem dynię na Halloween, nie wyrzucaj ich - prażone będą stanowić smaczną i zdrową przekąskę dla całej rodziny!

Składniki:

  • pestki dyni
  • olej rzepakowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie opłucz pestki dyni, usuwając wszelkie włókna. Aby substancje odżywcze były łatwiej przyswajalne, namocz pestki przez noc w wodzie. Następnie, już osuszone, wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejny krok to polanie ich olejem i dokładne obtoczenie, aby były dokładnie się nim pokryły. Piecz 20 minut w 150 stopni. W połowie pieczenia możesz je przemieszać, dzięki temu uprażą się równomiernie. Następnie dodaj soli do smaku. Na koniec przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, by zapewnić im chrupkość.

Dania z dyni: sernik mandarynkowy z dynią

Dania z dyni obejmują również desery. Połączenie słodyczy i zdrowia jest tym, co łasuchy lubią najbardziej. Jeśli i ty do nich należysz, przeczytaj, jak przygotować senik mandarynkowy z dynią!

Składniki:

  • 3 paczki (300 g) herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 1,25 szklanki cukru lub zastępnika cukru
  • 0,30 kg prowansalskiej dyni muszkatołowej
  • 2 łyżki ekologicznego cukru waniliowego
  • pół szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki

Sos mandarynkowy:

  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru lub zamiennika cukru

Sposób przygotowania:

Najpierw obierz dynię i pokrój w cienkie plastry, a następnie piecz przez godzinę bez dodatku oliwy na wyłożonej papierem blasze w temperaturze 200 stopni.

W międzyczasie przygotuj spód sernika. W tym celu zmiksuj za pomocą blendera 3 paczki herbatników. Dodaj do nich roztopione i wystudzone masło oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i wyklej powstałym ciastem aż do jej wierzchołków.

Jajka z cukrem roztrzep za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj do tego resztę mokrych składników, w tym puree z upieczonej i wystudzonej dyni (można ją upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce). Dodaj składniki suche i wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Masę serową przelej na spód z herbatników i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60-70 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwi piekarnika i stopniowo schładzaj upieczone ciasto.

Sok z mandarynek, żółtka i cukier umieść w rondlu. Roztrzep wszystko dokładnie trzepaczką i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do powstałego sosu dodaj łyżeczkę likieru pomarańczowego i wymieszaj wszystko ponownie. Powstałym sosem polewaj każdą porcję ciasta.

>> Dowiedz się również, jak zrobić domowe przetwory!

Dania z dyni: muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe na pewno spodobają się dzieciom, a ich mamie, nawet jeśli nigdy nic nie piekła, nie sprawią trudności w przygotowaniu. Ten deser przygotowuje się bowiem bardzo łatwo i są małe szanse, że ich pieczenie skończy się niepowodzeniem!

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • jajko

Składniki na krem:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE