Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny

Dania z imbirem zalecane są do spożywania w pierwszym trymestrze ciąży. Mają one właściwości lecznicze, a co za tym idzie, zmniejsząją dolegliwości, tj. mdłości. Sprawdź proste przepisy z wykorzystaniem imbiru.

Imbir w wielu krajach jest dużo bardziej popularny niż w Polsce. Ma on bardzo duże działanie zdrowotne. Pomaga między innymi wyleczyć przeziębienie lub grypę, dolegliwości ciążowe oraz menstruacyjne. Bardzo popularny stał się w Azji, gdzie kobiety nie wyobrażają sobie życia bez stosowania tego składnika w swojej diecie. Poniżej przedstawiamy kilka łatwych propozycji dań z imbirem, które możesz przygotować sama w domu.

Dania z imbirem: imbirowa herbata z pomarańczą

Imbir może pomóc młodym mamom spodziewającym się dziecka. Herbata imbirowa z dodatkiem pomarańczy zwalcza nudności i na nowo przywróci cię do prawidłowego funkcjonowania.

Składniki:

  • 1 goździk
  • sok z 1 pomarańczy
  • wrząca woda
  • 1 łyżeczka liści czarnej herbaty
  • 2 plasterki obranego korzenia imbiru

Przygotowanie:

Do zaparzarki wsypać herbatę, dodać imbir, goździk, zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 3 minuty do zaparzenia. Następnie przecedzić, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelać do filiżanki. Można pić na ciepło lub na zimno.

Dania z imbirem: zupa-krem z brokułów z imbirowo migdałową nutą

Dla fanów brokułowej zupy-krem proponujemy wypróbować wersję z imbirem i migdałami.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • szczypta soli, pieprzu, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie
  • łyżka płatków migdałowych
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 plasterek imbiru
  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszk
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler, ząbek czosnku, imbir i przyprawy włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Gotuj 15 minut. Garnek zdjejmij z ognia, zupę zmiksuj blenderem na krem. Podziel brokuł na różyczki, dodaj do zupy i gotuj bez przykrycia ok. 15 minut. Dodaj jogurtu naturalnego oraz płatki migdałowe według uznania.

Dania z imbirem: zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do diety dziecka. Pod surową postacią nie są aż tak atrakcyjne, a w zblendowanym kremie pociechy nie będą wyławiać i wyrzucać niechcianych dodatków.

Składniki:

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sól
  • 6 dużych marchewek
  • 2 łyżki suszu z pietruszki
  • 2-3 kostki bulionowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka imbiru

Wykonanie:

Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą. Do smaku możesz dodać grzanki, śmietanę lub natkę pietruszki.

Dania z imbirem: chrupiące udka sezamowe z imbirem

Sezamowe udka z kurczaka to niebanalny pomysł na tradycyjny obiad. Z dodatkiem surówki i ziemniaków całość będzie się prezentowała apetycznie, a do tego będzie bardzo sycąca.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2/3 łyżeczki startego imbiru
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do miski wlać ocet, olej, starty imbir, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła, wymieszać. Umyte mięso posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na ok. 1h. Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około godziny, skrapiając co jakiś czas odrobiną wody.

Dania z imbirem: kruche ciasteczka imbirowe

Jeżeli nie jesteś perfekcjonistką w tworzeniu deserów to ten przepis z pewnością będzie idealny dla ciebie. Imbirowe ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na popłudniową przekąskę.

Składniki:

  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • szczypta zmielonych goździków, cynamonu i soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
  • pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonego imbiru

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z imbirem, goździkami, cynamonem, sodą i szczyptą soli. W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, utrzeć. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Następnie należy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużej odległości od siebie. Po ułożeniu na blasze ciasteczka lekko spłaszczyć dłonią i posypać z wierzchu pestkami słonecznika, sezamem lub płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 st. przez 12–18 minut.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE