JESIENNE WARZYWA I OWOCE – witaminy z ogródka

2013-09-29 18:24

Koniec lata to nie koniec świeżych warzyw i owoców, a na pewno nie powód, żeby warzywa w diecie dziecka zastępować suplementami witamin. Jesień to czas, kiedy na talerzu dziecka pojawiają się nowe, ciekawe smaki. Poznaj jesienne warzywa i owoce sezonowe.

Zalet sezonowych, lokalnych warzyw i owoców nie da się przecenić – są smaczne i zdrowsze, a do tego tańsze niż warzywa niesezonowe (transportowane z daleka, bez smaku i naszpikowane chemią). Jesienią trzeba się pożegnać z truskawkami, fasolką szparagową czy bobem, ale to nie znaczy, że jesienny jadłospis będzie uboższy. Będzie po prostu inny, bogaty w sezonowe warzywa i owoce, które latem są niedostępne. Jakie jesienne warzywa i owoce mogą znaleźć się na talerzu dziecka?

Jesienne warzywa i owoce

Dynia – to królowa jesieni, a możliwości jej wykorzystania są nieograniczone. Dyni możesz używać do zup, ciast, dań z makaronem, ryżem, naleśników. Piure z dyni można zamrozić i sięgać po nie w miesiącach, kiedy dynia będzie już niedostępna. Dynią możemy cieszyć się od września do marca.

Cukinia – dostępna od września do października. Jej mało zdecydowany smak to zaleta – dzieci chętnie ją jedzą i jest świetnym dodatkiem do wielu dań, np. zup, placków i burgerów warzywnych, a także z grilla.

Bakłażan – dostępny we wrześniu i październiku, doskonały w postaci grillowanej i w zapiekankach.

Brokuły –dostępne od września do grudnia, dzieciom można je podawać np. w sosach do makaronu i zapiekankach.

Buraki – sezon na nie przypada na okres od września do marca. Nadają się do zup, do pieczenia, ale także jako składnik ciast.

Kalarepa – dostępna do listopada, najlepsza na surowo pokrojona na kawałki (można moczyć ją w dipach).

Papryka – dostępna do października. Pyszna w daniach z makaronu i ryżu, w pastach na kanapki, pieczona i grillowana.

Jabłka i gruszki – sezon na te owoce trwa przez całą jesień i zimę. Dziecko chętnie je zje na surowo, ale warto zrobić także pieczone jabłka oraz gruszki w sosie waniliowym.

Pigwa – sezon na nią to wrzesień-listopad. Najlepiej nadaje się na dżemy i konfitury.

Śliwki – te owoce dostępne są od września do października. Najlepsze na surowo, a także do ciast.

Żurawina – dostępna w październiku i listopadzie, dziecko chętnie zje te owoce w postaci pysznego kisielu.

www.dlarodzinki.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza