Miedź na sprawne myślenie

2008-08-12 14:45

Chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu, a nawet hamuje rozwój bakterii. Choć w organizmie występuje tylko w śladowej ilości (75–150 mg), znajduje się we wszystkich tkankach. Najwięcej miedzi jest w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach, mniej w gruczołach, kościach i mięśniach.

Strażnik zdrowia

Bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki, zwłaszcza do wrażliwej na niedotlenienie tkanki nerwowej. Od ilości miedzi zależy praca mózgu – zdolność myślenia, zapamiętywania, kreatywność. Miedź wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych i poziom neuroprzekazników. Ułatwia też transportowanie i wchłanianie żelaza.
Zwiększa odporność organizmu i chroni przed wolnymi rodnikami. To bardzo ważna funkcja. W miarę jak się starzejemy, ilość wolnych rodników w organizmie wzrasta i z coraz większą siłą atakują one wszystkie komórki, w tym komórki nerwowe mózgu. A to prowadzi do ich uszkodzenia, a nawet obumarcia.
Miedź zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Ma też działanie bakteriostatyczne – hamuje wzrost bakterii i niszczy je. Jest niezbędna do tworzenia melaniny, pigmentu decydującego o kolorze skóry i włosów.

Dobrze wiedzieć

Gdzie jest?

Źródłem miedzi są zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Dużo jest jej m.in. w orzechach, roślinach strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, awokado. Bogate w ten pierwiastek są też podroby, zwłaszcza wątroba. Zawartość miedzi w wodzie pitnej zależy od jej kwasowości i materiału, z jakiego są zrobione rury. Woda miękka ma więcej miedzi.
Najbogatsze źródła
Zawartość miedzi w mg w 100 g produktu:

  • zarodki pszenne - 14,9
  • otręby - 8,8
  • ser żółty - 4,2
  • żółtko - 3,5
  • płatki owsiane - 3,1
  • gotowana wątroba - 3
  • chleb pełnoziarnisty - 2,8
  • orzechy włoskie - 2,7
  • czekolada gorzka - 2,4
  • groszek zielony - 1,4
  • awokado - 1

Uczestniczy w syntezie ponad 15 białek, w tym kolagenu i elastyny, które opóźniają starzenie się skóry.

Dzienna dawka

Niemowlęta do roku potrzebują 0,4–0,7 mg miedzi dziennie, dzieci do 10 lat – 1–2 mg. Dorośli i dzieci powyżej 10 lat - 1,5–3 mg. Taka dawka znajduje się np. w jednym żółtku.
Zdrowy człowiek nie powinien mieć niedoboru miedzi. Grozi on osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki, z zaburzonym wchłanianiem, odchudzającym się, a także zażywającym dużo suplementów cynku, kadmu, fluoru i kwasu fitynowego, które pogarszają wchłanianie tego pierwiastka. Trzeba wtedy również przyjmować miedź.
Przyswajanie jej poprawiają węglowodany (glukoza i skrobia, w mniejszym stopniu fruktoza) i witamina C.

Za mało, za dużo

Problemy z koncentracją i pamięcią, nadpobudliwość, kruche, łamliwe kości, częste infekcje – to wszystko może
świadczyć o niedoborze miedzi. Przewlekły brak tego pierwiastka prowadzi do anemii.
Przedawkowanie zdarza się rzadko. Może powodować bóle mięśni i żołądka, mdłości, zaburzyć pracę wątroby, serca, układu oddechowego. Preparaty z miedzią przyjmuje się w porozumieniu z lekarzem, o stałych porach, podczas posiłku, by nie podrażniać przewodu pokarmowego.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza