Potrawy dla dzieci z grilla: 5 przepisów na smaczne przekąski

2015-06-22 17:37

Latem cieszymy się sezonem grillowym już w pełni. Dzieci również chętnie podjadają przekąski przygotowywane na grillu, dlatego specjalnie dla nich przedstawiamy 5 przepisów na smaczne i zdrowe potrawy dla dzieci z grilla.

potrawy dla dzieci z grilla
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Zdrowe potrawy dla dzieci z grilla umilą rodzinny wypoczynek na świeżym powietrzu.

Spis treści

  1. Potrawy dla dzieci z grilla: grillowane owoce z piankami
  2. Potrawy dla dzieci z grilla: grillowana sałatka z kuskusem
  3. Potrawy dla dzieci z grilla: gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą
  4. Potrawy dla dzieci z grilla: penne z grillowanymi warzywami
  5. Potrawy dla dzieci z grilla: sałatka z grillowanego bakłażana

Wbrew pozorom, potrawy dla dzieci z grilla wcale nie muszą być mocno przypieczonymi i bardzo tłustymi daniami mięsnymi. Grilowaniu poddać też można warzywa, owoce i inne zdrowe przekąski. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 przepisami na dania pyszne i zdrowe potrawy dla dzieci z grilla.

Potrawy dla dzieci z grilla: grillowane owoce z piankami

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • kiść winogron ciemnych lub zielonych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
  • aluminiowa tacka na grill

Sposób przygotowania: Jabłko, gruszkę i ananas pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Chamallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.

>>Poznaj również oryginalny przepis na tort urodzinowy dla dziecka!>>

Potrawy dla dzieci z grilla: grillowana sałatka z kuskusem

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • mleczko kokosowe
  • łyżka miodu
  • paczka kuskus
  • sałata lodowa
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli pokrojonych na kawałki
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
  • papryka
  • mały pomidor
  • chilli
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w kokosowym mleczku i miodzie z dodatkiem chilli i wstawiamy na grill paprykę oraz pomidory posypane oregano. Kaszę kuskus zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, aby ziarenka się dobrze pokryły, po czym zalewamy wodą lub bulionem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, rodzynki i morele i mieszamy. Kurczak kroimy na kawałki z papryką i pomidorem, dodajemy do kuskusa. Następnie dodajemy natkę, szczypior i mieszamy. Podajemy na dużych liściach sałaty lodowej. Liście sałaty układamy w taki sposób, aby każdy mógł sobie nabierać do nich porcję sałatki i otrzymywał jak najzdrowszą wersję tortilli. 

Potrawy dla dzieci z grilla: gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą

Składniki - gulasz:

  • 0,30 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Składniki - polenta:

  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazylii

Sposób przygotowania: Przygotowanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, gdyż potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w rondlu o grubym dnie. Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku. Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wylej polentę na przygotowane wcześniej szerokie naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny.

Mięso wieprzowe wypłucz i pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry, zrumień na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem. Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec przypraw danie solą i pieprzem.

Gulasz podawaj z polentą pokrojoną w niewielkie kawałki, posmarowaną oliwą z oliwek i grillowaną po 2 minuty z każdej strony.

Potrawy dla dzieci z grilla: penne z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • cukinia
  • bakłażan
  • opakowanie makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Najpierw umyj warzywa. Cukinię pokrój w grubsze ukośne plastry, papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut mocz w osolonej zimnej wodzie - w ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilluj na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Makaron gotuj al dente: lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedź i dodaj grillowane warzywa do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą specialite. 

Potrawy dla dzieci z grilla: sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:

  • jeden bakłażan
  • jeden owoc granatu
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 gramów różnych sałat
  • 50 gramów sera blue
  • 2 placki tortilli
  • jajko
  • saszetka włoskiego sosu sałatkowego Knorr

Sposób przygotowania: Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środku serca tak, aby utrzymywały serce w pionie. Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu. Całość dopraw do smaku, polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.

 >>Przeczytaj również wywiad z dietetykiem o tym, jakie przekąski podawać dzieciom, by nie sięgały po słodycze!>>

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza