Przepisy bezglutenowe dla dzieci: 10 pomysłów na dania główne i słodkości

2016-02-05 12:20

W dzisiejszych czasach wiele dzieci ma różne uczulenia na jedzenie. Alergie pokarmowe dotyczą zazwyczaj glutenu lub laktozy. Sprawdź, jakie przepisy będą bezpieczne dla twojego dziecka, a zarazem zdrowe i smaczne.

Gluten w diecie dziecka
Autor: thinkstockphotos.com Dania bezglutenowe mogą być równie smaczne, jak te przygotowywane dla dzieci bez alergii pokarmowych!

Spis treści

  1. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zupa krem z pora
  2. >> Czytaj także: Jak wygląda przykładowe MENU dla dziecka na DIECIE BEZGLUTENOWEJ? >>
  3. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: gulasz z groszkiem
  4. >> Sprawdź też: Gdzie kupować PRODUKTY BEZGLUTENOWE? Na co zwracać uwagę? >>
  5. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: warzywny pudding z rybą
  6. >> Czytaj także: DIETA BEZGLUTENOWA czyli jaka? Co mogę dawać dziecku, jakich produktów unikać? >>
  7. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: spaghetti z fasolką szparagową
  8. >> Zobacz także: DIETA BEZGLUTENOWA – lista produktów żywnościowych dozwolonych i zakazanych >>
  9. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: kotlety z ciecierzycy
  10. >> Zobacz też: Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U >>
  11. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zapiekanka z kaszy gryczanej
  12. >> Czytaj także: Czy podawać niemowlęciu gluten? Czy stosować nowy schemat żywienia? >>
  13. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: ciasto Delicje
  14. >> Sprawdź również: Kaszki dla niemowląt: przewodnik po kaszkach dla dzieci >>
  15. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezmleczny i bezglutenowy sernik
  16. >> Zobacz również: Gluten: jak wprowadzać go do diety dziecka? >>
  17. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowe muffinki
  18. >> Czytaj także: Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu >>
  19. Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa

Alergia pokarmowa dziecka często przysparza mamę o zawrót głowy. Jak gotować, aby pociechę nic nie uczuliło, a zarazem danie było pełne witamin? Poniżej przygotowaliśmy dla was kilka przepisów bardzo prostych w wykonaniu. Sprawdzą się dla dzieci, które potrzebują diety bezglutenowej oraz bezmlecznej.

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zupa krem z pora

Zupa krem z pora jest bezglutenowa. Możesz dodać do smaku tosty wykonane z mąki bezpszennej.

Składniki:

  • 1 bezglutenowa kostka rosołowa
  • 2 ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 kromki tostowego pieczywa bezglutenowego.
  • 1 czubata łyżka margaryny
  • 3 pory
  • 4 łyżki śmietany sojowej
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Białe części pora przekroić na pół, umyć i pokroić w paseczki. Na patelni stopić margarynę, dodać pora i dusić kilka minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka i zalać 1 litrem wody. Wrzucić przekrojone na ćwiartki ziemniaki, marchewkę i gotować do miękkości, dodając kostkę rosołową i przyprawy. W międzyczasie można przygotować 4 duże tosty. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem.

>> Czytaj także: Jak wygląda przykładowe MENU dla dziecka na DIECIE BEZGLUTENOWEJ? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: gulasz z groszkiem

Gulasz z groszkiem to bezglutenowe danie, które sprawdzi się dla dzieci z alergią pokarmową. Dodatkiem będzie tutaj grillowana, ziołowa polenta.

Składniki:

Gulasz:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,30 kg łopatki wieprzowej
  • 1 liść laurowy
  • pół szklanki mrożonego groszku

Polenta:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazyli
  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • sól
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Wykonywanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, ponieważ potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w garnku. Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku. Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wylej polentę na przygotowane wcześniej szerokie naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny. Mięso wieprzowe pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry i podsmaż na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem. Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut i gotowe.

>> Sprawdź też: Gdzie kupować PRODUKTY BEZGLUTENOWE? Na co zwracać uwagę? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: warzywny pudding z rybą

Danie, które sprawdzi się dla dzieci już od 7. miesiąca życia. Ryby i warzywa w połączeniu tworzą prawdziwą bombę witaminową. Pudding z rybą jest prosty do wykonania, a zarazem zasmakuje każdemu dziecku.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 50 g świeżej ryby morskiej
  • 100 g cukini
  • koperek
  • 0,25 l niegazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 g białego ryżu długoziarnistego

Wykonanie:

Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj. Powstały kleik przełóż do miseczki i ostudź.

>> Czytaj także: DIETA BEZGLUTENOWA czyli jaka? Co mogę dawać dziecku, jakich produktów unikać? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: spaghetti z fasolką szparagową

Spaghetti to jedna z ulubionych włoskich dań każdego dziecka. Jeśli twoja pociecha ma alergię wcale nie oznacza to, że musi rezygnować z tego pysznego posiłku.

Składniki:

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Do kubka miksera wlej kremówkę i olej. Dodaj posiekaną bazylię, obrany i zmiażdżony czosnek oraz parmezan. Wszystko zmiksuj na gładki sos, dopraw solą oraz pieprzem. Fasolkę szparagową gotuj około 8-10 minut we wrzącej, posolonej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj al dente i odcedź, następnie wymieszaj z fasolką i sosem pesto, po czym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

>> Zobacz także: DIETA BEZGLUTENOWA – lista produktów żywnościowych dozwolonych i zakazanych >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: kotlety z ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik, który pociechy nietolerujące glutenu mogą spożywać. Sprawdź, jak zrobić kotlety ciecierzycowe, które nie zaszkodzą twojemu dziecku.

Składniki:

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • oliwa
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 0,5 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • pół garści szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 szczypty słodkiej papryki, kolędry,

Wykonanie:

Suchą ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Napęczniałą fasolę wypłucz i zalej ponownie wodą w stosunku 1:1, a potem gotuj przez około 60 minut. Odcedzoną i wystudzoną fasolę zmiksuj w blenderze z ugotowanym wcześniej ziemniakiem. Dodaj zioła, sól  i czosnek, a następnie połącz z masą z fasoli. Dorzuć do tego posiekana cebulę i zmiksuj wszystko ponownie. Formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż je na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.

>> Zobacz też: Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem komosy i mascarpone to jeden z najzdrowszych posiłków w całym zestawieniu.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g sera feta
  • 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 1 cebula

Wykonanie:

Kaszę gryczaną wymieszaj z komosą i ugotuj, a następnie odstaw do wystudzenia. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki, a następnie usmaż je na patelni na złoty kolor. Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Następnie obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plastry. Kawałki marchwi zrumień na patelni, a na koniec zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem. Wystudzoną kaszę wymieszaj z pieczarkami, cebulą i marchewką. Dodaj do tego pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i dokładnie wymieszane dwa rodzaje sera. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem. Jedno duże naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i napełnij przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu każdego z nich umieść sery. Zapiekanki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni i podawaj na gorąco.

>> Czytaj także: Czy podawać niemowlęciu gluten? Czy stosować nowy schemat żywienia? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: ciasto Delicje

Bezglutenowcy mogą również jeść słodycze. Wiele ciast możesz wykonać nawet bez pomijania dużej ilości składników. Sprawdź, jak zrobić ciasto Delicje dla swojej pociechy.

Składniki:

  • 0,40 szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
  • 2 jaja
  • 0,25 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g bezglutenowej gorzkiej czekolady
  • miąższ z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek i miksuj aż piana stanie się sztywna. Nie przestając miksować, dodawaj do niej po jednym żółtku i części cukru oraz wanilię. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W rondlu zagotuj 3 szklanki wody. Do wrzącej wody wsyp 3 opakowania galaretki, zestaw z palnika i mieszaj aż zawarta w nich żelatyna zupełnie się rozpuści. Rondel z zawartością odstaw do wystudzenia. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, wyłóż na niego tężejąca galaretkę i rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Szczelnie zafoliuj tortownicę i schłodź ciasto przez godzinę w lodówce. Po tym czasie zalej galaretkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą. Ponownie wyrównaj powierzchnię ciasta i odstaw je do chłodziarki na kolejne kilkanaście minut.

>> Sprawdź również: Kaszki dla niemowląt: przewodnik po kaszkach dla dzieci >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezmleczny i bezglutenowy sernik

Na zimowe popułudnia świetnym deserem może być sernik. Wersja bezglutenowa oraz bezmleczna będzie przystępna do spożycia dla wszystkich członków rodziny.

Składniki:

  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu,
  • 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zastępnika cukru.
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny bezmlecznej
  • 2 szklanki mleka sojowego lub innego
  • 2 galaretki cytrynowe i 2 pomarańczowe
  • 1 paczka herbatników bezglutenowych o wadze ok. 200g

Przygotowanie:

Herbatniki zmiksuj w kielichu blendera i dodaj 1/4 roztopionej i wystudzonej margaryny bezmlecznej z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Powstałą masą wyłóż formę tortownicy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Wypłukany ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10 mnin na małym ogniu, po czym dolej do niego mleko i olejek pomarańczowy i gotuj kolejne kilka minut. Ostudzony ryż zmiksuj blenderem na gładką masę, a w osobnej dużej misce zmiksuj ręcznym mikserem ¾ margaryny i dodaj do niej masę ryżową, po czym zmiksuj wszystko ponownie. Galaretki pomarańczowe i cytrynowe przyrządź osobno, ograniczając całkowitą ilość wody do 1 szklanki na każdy ze smaków. Masę ryżową podziel na dwie połowy. Do jednej dodaj tężejącą galaretkę cytrynową, a do drugiej pomarańczową. Każdą z nich zmiksuj z masą ryżową, żeby składniki dobrze się połączyły, a potem wyłóż obie w dowolnej kolejności na warstwę herbatników. Wyrównaj powierzchnię deseru, owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

>> Zobacz również: Gluten: jak wprowadzać go do diety dziecka? >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowe muffinki

Bezglutenowe gryczano-karobowe muffinki są świetnym deserm dla pociech z alergią pokarmową. Nie zawierają bowiem jaj, mąki pszennej oraz mleka krowiego.

Składniki:

  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1,5 łyżki sypkiego karobu
  • 100 g borówek lub innych dozwolonych owoców.
  • kilka łyżek cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą płynne składniki i dodaj do suchych. Wymieszaj energicznie łyżką i dodaj owoce. Wypełnij papilotki w ½ ich wysokości. Piecz 20-25 minut w 180°C. Wystudzone muffiny można posypać cukrem pudrem lub innymi dodatkami.

>> Czytaj także: Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu >>

Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to świetny deser na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na święta jak i na urodziny dziecka.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g margaryny bez dodatku mleka

Krem cytrynowy:

  • 1 pomarańcza
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 2 zółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120g margaryny bez dodatku masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza włoska:

  • około 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 białka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość 5 mm, a potem przenieś je na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty. Formę wylep dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuj widelcem spód ciasta i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie wyszoruj i wyparz owoce. Skórkę z jednej cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlej do rondla, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka, wymieszaj wszystko dokładnie. Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnioną margarynę i gotuj krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem wystudź i wylej na kruche ciasto. Do wysokiego naczynia wlej białka i zmiksuj je ze szczyptą soli na sztywno. W małym rondlu z grubym dnem zagotuj syrop z cukru i wody. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, wlej go małym strumieniem do ubitych białek i miksuj aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie. Wtedy przełóż krem do szprycy i udekoruj nim wierzch tarty. Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill. Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut aż beza się zrumieni. Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.

 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza