Ryby w diecie dla dzieci: jak wybrać rybę dla dziecka?

2012-10-24 16:46

Ryby w diecie dziecka powinny zajmować ważne miejsce. Dostarczają bowiem cennych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Jak wybrać rybę dla dziecka? Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety? Które ryby dla dzieci są najbezpieczniejsze?

Ryby dla dzieci jak wybrac rybe dla dziecka
Autor: _photos.com|photos.com Ryby dla dzieci: jak wybrać rybę dla dziecka?

W diecie dla dzieci powinno znaleźć się miejsce na ryby. Dlaczego? Składniki w nich zawarte mają wpływ nie tylko na system odpornościowy, ale także nerwowy i krwionośny. Ryby zawierają dobrze przyswajalne białko i kwasy omega-3, niezbędne w procesie intelektualnego rozwoju dziecka. Jak wybierać ryby dla dzieci?

>>Ryba w jadłospisie dziecka. Kiedy wprowadzić rybę do diety dziecka?

Dieta dla dzieci: czym kierować się w wyborze ryby dla dziecka?

  • Ryba dla dziecka bez konserwantów

Chcąc wybrać zdrowe ryby należy nauczyć się odpowiednio interpretować etykiety danych produktów. Istotną kwestią jest kupowanie odpowiedniej jakościowo ryby, która dostarczy dziecku samych witamin, minerałów i kwasów omega-3. Ryba dla dziecka nie może zawierać żadnych sztucznych substancji chemicznych. – Niestety, okazuje się, że tak jak w większości produktów spożywczych również w mrożonych rybach stosuje się środki chemiczne, jak np. polifosforany, które sztucznie zwiększają masę ryby poprzez wiązanie wody z rybą oraz powodują, że ryba traci swój smak, a jej smażenie staje się uciążliwe – przestrzega Wojciech Przybylski, główny technolog w firmie Abramczyk. – Ponadto nadmiar polifosforanów może powodować zaburzenia gospodarki wapniowej w organizmie oraz wywoływać reakcje alergiczne, które mogą być mylone z alergią na ryby. Dlatego kupując ryby dla dziecka, wybierajmy tylko te, które są pozbawione sztucznych dodatków. Jeżeli na opakowaniu nie znajdziemy wzmianki o braku sztucznych dodatków, może to oznaczać, że występują one w rybie. Warto o tym pamiętać, dokonując świadomych zakupów.

  • Ryba dla dziecka nie może zawierać więcej niż 10% glazury

Glazura to warstwa lodu, która zabezpiecza rybę przed wysuszeniem, czyli utlenianiem się jej wierzchniej warstwy. – Ilość glazury gwarantująca zachowanie wysokiej jakości produktu mrożonego to około 10% – podkreśla specjalista. Każda większa ilość lodu służy jedynie zawyżeniu masy ryby. Kupując np. rybę z 30% glazurą, płacimy za 20% absolutnie zbędnego lodu. Czy to się opłaca? Osądźcie sami.

  • Ryby bez ości w diecie dla dzieci

Ości w rybie są zmorą każdego smakosza ryb, zwłaszcza dziecka. Myśląc o rybnym posiłku w diecie dla dzieci, warto więc kupować ryby bez ości, poddane głębokiemu filetowaniu PBO – najlepszemu obecnie standardowi filetowania ryb. Informacja na ten temat powinna znajdować się na opakowaniu.

  • Ryby dla dzieci: 100% fileta w produktach rybnych

Nie zawsze produkty rybne to wyłącznie filet – w takich produktach jak paluszki rybne ryba znajduje się w panierce, a w przypadku nuggetsów, obtoczona jest ciastem. – Ważne jest jednak to, aby to, co znajduje się pod panierką lub ciastem było stuprocentowym filetem z ryby, a nie mieszanką mielonej ryby z różnymi wypełniaczami – podkreśla specjalista. – To bowiem stanowi o jakości tego typu produktów.

Ważny jest też sposób przyrządzania – dzieci nie powinny jeść produktów smażonych. Dlatego podawajmy im ryby pieczone lub gotowanie na parze.

>>RYBA DLA DZIECKA: jak przyrządzić rybę, żeby dziecko chętnie ją zjadło?

materiały prasowe Abramczyk www.abramczyk.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza