RYBA DLA DZIECKA: jak przyrządzić rybę, żeby dziecko chętnie ją zjadło?

2013-07-30 17:22

Jak zachęcić dziekco do jedzenia ryb? Ryby to cenny składnik diety dziecka. Zawierają wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne i witaminy. Ponadto ryby są dobrym źródłem białka i zdrowszym zamiennikiem mięsa w diecie dziecka. Poznaj sposoby, jak przyrządzać ryby dla dziecka, by maluch chętnie je jadł.

ryba dla dziecka

i

Autor: _dlarodzinki.pl/ Archiwum prywatne

Ryba dla dziecka powinna być przyrządzona tak, by dziecko chętnie ją zjadło, ale też tak, by nie straciła swoich wartości odżywczych. Zapomnij więc o rybach panierowanych i smażonych, a także o paluszkach rybnych. Niewiele w nich ryby, za to mnóstwo tłuszczu, a panierka zawiera sztuczne wzmacniacze smaku.

Czytaj też: Jakie ryby może jeść dziecko?

Unikaj też pangi i tilapii, które mogą zawierać substancje toksyczne. Lepiej nie podawać też małym dzieciom ryb marynowanych i wędzonych (są ciężkostrawne, zawierają dużo sodu i szkodliwe składniki dymu wędzarniczego lub zastępujące wędzenie składniki chemiczne).

Zamiast tego wybieraj filety z ryb pozbawione ości (makrela, dorsz, halibut, łosoś, śledź).

Czytaj też: Czym się kierować kupując rybę dla dziecka?

Ryba dla dziecka: jak ją przyrządzić?

Ryby przyrządzaj w folii w piekarniku lub gotuj na parze. Aby ryba nie była mdła i smakowała dziecku, doprawiaj je sporą ilością ziół świeżych i suszonych (np. tymiankiem, rozmarynem, natką, koperkiem, majerankiem, estragonem, kolendrą), skrapiaj sokiem z cytryny.

Tak przyrządzoną rybę można podać np. z pieczonymi warzywami, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Aby „ukryć” rybę przed małym niejadkiem, możesz ją rozdrobnić i podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym piure, albo dodać do zupy.

FILM: Zdrowa dieta dla dzieci

Dlaczego dzieci powinny jeść ryby?

Ryby morskie bogate są w zdrowe tłuszcze nienasycone (zawierające kwasy omega-3, niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego i immunologicznego), witaminy (A, D, E) oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, fosfor, magnez, fluor, selen). Ich zaletą jest też to, że są lekkostrawne. Zaleca się, by na talerzu dziecka ryby znalazły się 2 razy w tygodniu.

Ważne! Ryby w diecie dziecka powinny zacząć się pojawiać w 7. miesiącu życia niemowlęcia.

Dobrze wiedzieć

Co zamiast ryb, jeśli dziecko nie chce ich jeść?

Kwasy omega-3 znajdziesz też w innych produktach, np. olejach (rzepakowym, lnianym, z orzechów włoskich). Dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym nieprzetworzonym, są orzechy, pestki oraz awokado.

Czytaj też: Sól, cukier i przyprawy w diecie dziecka

www.dlarodzinki.pl