Spis treści
Ryba dla dziecka powinna być przyrządzona tak, by dziecko chętnie ją zjadło, ale też tak, by nie straciła swoich wartości odżywczych. Zapomnij więc o rybach panierowanych i smażonych, a także o paluszkach rybnych. Niewiele w nich ryby, za to mnóstwo tłuszczu, a panierka zawiera sztuczne wzmacniacze smaku.
Czytaj też: Jakie ryby może jeść dziecko?
Unikaj też pangi i tilapii, które mogą zawierać substancje toksyczne. Lepiej nie podawać też małym dzieciom ryb marynowanych i wędzonych (są ciężkostrawne, zawierają dużo sodu i szkodliwe składniki dymu wędzarniczego lub zastępujące wędzenie składniki chemiczne).
Zamiast tego wybieraj filety z ryb pozbawione ości (makrela, dorsz, halibut, łosoś, śledź).
Czytaj też: Czym się kierować kupując rybę dla dziecka?
Ryba dla dziecka: jak ją przyrządzić?
Ryby przyrządzaj w folii w piekarniku lub gotuj na parze. Aby ryba nie była mdła i smakowała dziecku, doprawiaj je sporą ilością ziół świeżych i suszonych (np. tymiankiem, rozmarynem, natką, koperkiem, majerankiem, estragonem, kolendrą), skrapiaj sokiem z cytryny.
Tak przyrządzoną rybę można podać np. z pieczonymi warzywami, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Aby „ukryć” rybę przed małym niejadkiem, możesz ją rozdrobnić i podawać z ryżem, makaronem lub ziemniaczanym piure, albo dodać do zupy.
FILM: Zdrowa dieta dla dzieci
Dlaczego dzieci powinny jeść ryby?
Ryby morskie bogate są w zdrowe tłuszcze nienasycone (zawierające kwasy omega-3, niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego i immunologicznego), witaminy (A, D, E) oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, fosfor, magnez, fluor, selen). Ich zaletą jest też to, że są lekkostrawne. Zaleca się, by na talerzu dziecka ryby znalazły się 2 razy w tygodniu.
Ważne! Ryby w diecie dziecka powinny zacząć się pojawiać w 7. miesiącu życia niemowlęcia.
Co zamiast ryb, jeśli dziecko nie chce ich jeść?
Kwasy omega-3 znajdziesz też w innych produktach, np. olejach (rzepakowym, lnianym, z orzechów włoskich). Dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym nieprzetworzonym, są orzechy, pestki oraz awokado.