Twój maluch uwielbia chrupki kukurydziane? Musisz znać 5 zagrożeń z nimi związanych

2024-05-07 16:00

Chrupki kukurydziane to jedne z ulubionych przekąsek najmłodszych dzieci. Rodzicom wydają się zdrowe i lekkostrawne, więc niekiedy bez ograniczeń podają je maluchom. Czy jednak się nie mylą? Jak się okazuje, eksperci odradzają podawanie chrupków kukurydzianych, wyliczając aż 5 potencjalnych zagrożeń.

Chrupki kukurydziane
Autor: Getty Images Chrupki kukurydziane - czy są bezpieczne dla dziecka?

Budowanie nawyku podjadania i ryzyko próchnicy to tylko początek. Część ekspertów od zdrowego odżywiania podkreśla, że chrupki kukurydziane są nie tylko bezwartościowe, ale spożywane przez dzieci w nadmiarze mogą być nawet szkodliwe. Dlaczego lepiej nie przesadzać z podawaniem ich maluchom? Przyglądamy się radom specjalistki od odżywiania. 

Dowiedz się: Ptyś, gumy kulki, ciepłe lody. Jak dobrze pamiętasz smaki dzieciństwa? [QUIZ]

Czym jest modelowy talerz żywieniowy dla dzieci w wieku 1-3 lata?

Dlaczego dzieci tak bardzo lubią chrupki kukurydziane?

Na placach zabaw, w sklepach, podczas spacerów w wózkach. Wszędzie widać podjadające dzieci. Biszkopty i chrupki kukurydziane to główne przekąski dla niemowląt podawane poza domem. Wielu rodziców sięga po takie przegryzki za każdym razem, gdy dziecko zaczyna wpadać w histerię lub gdy jest marudne. Takie "zapychacze" koją wszelkie dolegliwości maluchów, a dla nas są idealnym wyjściem awaryjnym z kryzysowych sytuacji. 

Żeby nie demonizować - chrupki kukurydziane mają też niekwestionowane plusy. Zanim rozpuszczą się w buzi malucha, idealnie drapią podrażnione ząbkowaniem dziąsła, przynosząc rozdrażnionym bobasom dużo ulgi. 

Jak się jednak okazuje, nie warto przesadzać z ich podawaniem. Jakie ryzyko mogą nieść jedzone w dużych ilościach?

Dlaczego chrupki kukurydziane mogą być niezdrowe?

Ostrzegawczy post o chrupkach kukurydzianych opublikowała na swoim profilu instagramowym, ekspertka od żywienia i rozszerzania diety malucha, Kinga Laszuk prowadząca konto @rozryzamy. Jakie minusy chrupków dostrzega ekspertka?

Po pierwsze ciągłe podjadanie może budować u malucha niezdrowe nawyki żywieniowe. Nie da się ukryć, że wiele dzieci zajada negatywne emocje, a rodzice z własnej wygody dopingują takie przyzwyczajenia. Na przyszłość mogą one jednak skutkować otyłością...

Ponadto, chrupki, podobnie jak słodkie napoje odbierają dzieciom apetyt na jedzenie pełnowartościowych posiłków. Dostarczają kalorii i zapychają na tyle, że zwykłe jedzenie ani nie będzie atrakcyjne, ani nawet nie znajdzie się na nie miejsce w małym brzuszku.

Co gorsza, chrupki oblepiają zęby, dziąsła i przestrzenie międzyzębowe mogąc powodować ryzyko próchnicy mleczaków.

Na tym nie koniec. Twórczyni profilu @rozgryzamy mówi też o ryzyku zaparć i zaburzeniach metabolizmu poprzez zaspokajanie już "małego głodu".

Co jeszcze warto wiedzieć o chrupkach kukurydzianych?

Chrupki są bogate w cukry, a więc powodują duży wyrzut insuliny, a więc długofalowo mogą prowadzić nawet do insulinooporności. Co więcej, choć wydają się niskokaloryczne, to zawierają średnio 350 kcal w 100 g, a to sporo jak na zapotrzebowanie kaloryczne maluchów. 

Rzeczą, którą także warto rozważyć, jako rodzic jest wytwarzanie się akryloamidu podczas produkcji chrupek, a dokładniej podczas ich obróbki termicznej zapewniającej chrupkość. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały potencjalny wpływ kancerogenny tej substancji. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza