Zdrowe odżywianie

"Serce w galopie? Tachykardia? Inne zaburzenia rytmu serca? Odstaw, człowieku, kawę, będzie lepiej". Taki sposób myślenia, zgodnie z wiarygodnymi, wieloletnimi badaniami, odszedł już do lamusa. Dziś kardiologia małą czarną traktuje nie tylko jako element profilaktyki chorób krążenia, ale niemal jak lekarstwo.
Soczyste i aromatyczne maliny to pyszne owoce. Cenione są też przez dietetyków i zielarzy za bogactwo witamin i innych wartościowych dla zdrowia substancji. Najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące. One też zawierają więcej wartościowych substancji. Na jakie dolegliwości stosować sok z malin?
Odchudzając się po porodzie często sięgamy po produkty light, ponieważ powinny mieć znacznie mniej kalorii niż ich tradycyjne odpowiedniki. Czy jednak żywność light jest zdrowa i czy pomoże w odchudzaniu po porodzie?
Kiełki roślinne to nowe superfood. Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Dlatego kiełki są cenne dla naszego zdrowia.
Imbir ma nie tylko walory smakowe, ale i cenne właściwości lecznicze. Aromatyczne kłącze imbiru jest też cenioną przyprawą, jest wykorzystywane w kosmetyce i jako afrodyzjak. Jak stosować imbir na przeziębienie i mdłości? Kiedy łączyć imbir z miodem i cytryną, a kiedy dodać go do herbaty?
Przelicznik miar to narzędzie niezbędne w każdej kuchni. Pozwoli przeliczyć ilość cukru lub mąki na szklanki, gramy czy łyżki. Dzięki przelicznikowi miar czytanie przepisów i gotowanie jest znacznie łatwiejsze.
Kalkulator kalorii to narzędzie, które przyda ci się, gdy chcesz zadbać o swoją wagę, np w sytuacji, gdy chcesz zgubić nadmiar kilogramów po ciąży. Jeśli będziesz wiedziała, ile kalorii zawiera dany produkt, łatwiej ci będzie zaplanować zdrowy jadłospis. Ile kalorii mają najczęściej używane przez nas produkty żywnościowe?
Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Warto je więc na stałe włączyć do diety, szczególnie, że można z nich przyrządzić wiele pyszności.
Pięć orzechów dostarcza tyle samo kalorii co pączek, ale także mnóstwo zdrowego tłuszczu i białka. To, co chrupiemy, jest nasieniem, tzw. jądrem, ukrytym pod beżową zdrewniałą pestką, czyli łupiną. W 51,5 proc. orzech składa się z tłuszczu, ma też wysokowartościowe białko (10 proc.), dlatego chętnie jadają je wegetarianie. Wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, a włoskie są rekordzistami: 100 g to 645 kcal.
Jej owoce mają wiele zalet. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi  nowotworów, a nawet poprawiają humor. Dlatego warto jeść śliwki świeże, suszone oraz w postaci dżemów i kompotów.
Konfitury, dżemy, marynaty... Prawda jest taka, że można to wszystko kupić w sklepie. Ale wyroby „z taśmy” nijak się mają do domowych ogórków czy soku z malin bez sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku. Doskonale wiemy, że zdrowe jedzenie to jedzenie naturalne, bez środków konserwujących i innej chemii. Coraz więcej ludzi na świecie popiera produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi.
Dania z grzybami najlepiej smakują jesienią. Grzybobranie może być świetną zabawą dla całej rodziny, dlatego warto najpierw wspólnie wybrać się do lasu, aby później mieć z czego przyrządzać smakołyki w kuchni. Jak przyrządzić dania z grzybami?

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza