Herbata ma wiele cennych właściwości, ale może zaszkodzić. Uwaga na... fluor

2024-03-15 11:59

Herbatę doceniamy za smak, ale i za jej cechy, które mają na nas dobroczynny wpływ. Powszechną wiedzą jest, że to bogate źródło polifenoli - antyoksydantów, które mają m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jednak nie wszystko w herbacie jest dobre dla naszego organizmu - w nadmiarze może szkodzić.

Herbata ma wiele cennych właściwości, ale może zaszkodzić. Uwaga na... fluor

i

Autor: GettyImages Herbata ma wiele cennych właściwości, ale może zaszkodzić. Uwaga na... fluor

Czarna, czerwona, zielona, biała… Zimą pita z dodatkiem miodu czy soku z malin, latem schłodzona - herbata towarzyszy nam przez cały rok. Niektórzy zaczynają dzień od kubka herbaty i z tym naparem również go kończą. Nie ulega wątpliwości, że uwielbiamy herbatę, ale czy możemy pić ją bez ograniczeń?

Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

Właściwości herbaty

Herbata to napój z liści Camellia sinensis, który występuje w różnych odmianach, znamy np. herbatę czarną czy zieloną. Ma wiele dobroczynnych właściwości, m.in.:

  • normalizuje ciśnienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • ułatwia trawienie,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • zmniejsza ryzyko zawału serca,
  • spowalnia procesy starzenia.

Składniki herbaty, takie jak polifenole czy kofeina, działają na nas korzystnie. Ale! Wszystko w umiarze. Jest jeszcze jeden składnik herbaty, który jest dobry, ale nie możemy z nim przesadzić.

Przeczytaj także: W PRL pito ją codziennie z braku wyboru. Dziś wiadomo, że to sekret płaskiego brzucha

Fluor w herbacie

Fluor to składnik mineralny, niezwykle ważny dla naszego organizmu, m.in. stymuluje tworzenie nowej tkanki kostnej, zapobiega próchnicy. Chociaż kojarzy nam się głównie z pastą do zębów, możemy znaleźć go również w wodzie pitnej czy w… herbacie. Co istotne, równie szkodliwy jak niedobór, jest nadmiar fluoru. To ważna informacja dla wielbicieli herbaty, szczególnie dla tych, którzy "wiadrami" piją czarną, w saszetkach.

Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zrealizowano badania, które oceniały potencjalne ryzyko zdrowotne polskich konsumentów, wynikające z narażenia na fluor zawarty w herbacie. Przebadano różne rodzaje herbat, okazało się, że wyższym ryzykiem zdrowotnym charakteryzuje się spożycie fluoru z naparów czarnej herbaty. Szczególnie wysokie ryzyko niesie za sobą spożywanie naparów czarnej herbaty granulowanej oraz w saszetkach.

Jak czytamy w cyklu "Poznaj świat nauki o żywności", opublikowanym na stronie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, "szczególną uwagę należy zwrócić na spożycie naparów z czarnej herbaty przez dzieci".

Na przykład 3-letnie dziecko spożywające 0,438 L czarnej herbaty zawierającej średnio 5,14 mg/L fluoru spożyje 0,19 mgF/kg/dzień. Jest to około trzy do czterech razy więcej niż optymalne spożycie fluoru (0,05 do 0,07 mgF/kg/dzień), które powinno zapewnić maksymalną ochronę przed próchnicą przy minimalnej fluorozie zębów

- poinformowano.

Przeczytaj także: Przebarwienia na zębach u dziecka: przyczyny i zapobieganie przebarwieniom

Jak pić herbatę, aby sobie nie zaszkodzić?

Lepszym rozwiązaniem jest picie herbaty - również zielonej - parzonej z liści, a nie z saszetek. Często, gdy sięgamy po zieloną herbatę w saszetkach, uważamy, że dokonujemy dobrego wyboru, niestety, niekoniecznie tak jest. Jak pokazują badania z lubelskiej uczelni, niektóre zielone herbaty w torebkach produkowane są z innych części rośliny (jak starsze liście czy łodygi), a to może powodować zwiększone ryzyko zdrowotne, związane z przyjmowaniem fluoru.

Jak wskazują badacze, ryzyko można zmniejszyć "skracając czas parzenia, spożywając napary z herbaty białej lub pu-erh kupowanej w formie liściastej".

Wnioski? Jak zawsze - najważniejszy jest umiar. Doskonale wiemy, że i nadmiar "bezpiecznej" wody może być szkodliwy, dlatego, po prostu, nie popadajmy w skrajności, a będzie dobrze.

Przeczytaj także: Herbata w ciąży: jaką herbatę pić w czasie oczekiwania na dziecko?