Znasz czarny czosnek? Zwalcza wirusy jak nic innego, ale nie wszyscy powinni go jeść

2023-10-24 9:37

Czarny czosnek to tajna broń przeciw wirusom. Nie tylko rewelacyjnie wspomaga odporność, ale też zawiera mnóstwo witamin z grupy B, dzięki czemu wspiera pracę mózgu. Nie wszyscy jednak powinni go stosować.

Czarny czosnek

i

Autor: Getty Images Czarny czosnek to bogate źródło przeciwutleniaczy i fitoskładników.

Czarny czosnek to czosnek poddany procesom fermentacji i starzenia. Ma inny smak niż świeży czosnek, zawiera też inną ilość substancji odżywczych. Może wspomóc odporność i zwalczyć wirusy, ale też pomóc odtruć organizm i zniwelować wolne rodniki. Czarny czosnek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitoskładników, przez co może znacząco wspomagać pracę układu odpornościowego.

Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Co to jest czarny czosnek?

Czarny czosnek to czosnek fermentowany. Powstaje w procesie starzenia czosnku przy dużej wilgotności powietrza. Jeśli zostawimy surowy czosnek na dłuższy czas w odpowiednich warunkach, zacznie on zmieniać kolor na ciemny. W czasie fermentacji otrzymamy czarny czosnek, o innym składzie substancji odżywczych niż surowy, ale równie korzystnie oddziałujący na kondycję zdrowotną.

Co zawiera czarny czosnek?

Czarny czosnek to bogate źródło:

  • witamin z grupy B
  • witaminy C
  • magnezu
  • cynku
  • żelaza
  • fosforu
  • wapnia
  • manganu

Czym czarny czosnek różni się od surowego?

Czarny czosnek zawiera mniej allicyny, niż czosnek surowy. Nie oznacza to jednak, że działa mniej skutecznie, ponieważ jest bogatszy w przeciwutleniacze, które wzmacniają działanie allicyny. W efekcie czarny czosnek może zdecydowanie wzmacniać odporność i wspomagać układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami.

Na co jest dobry czarny czosnek?

Czarny czosnek może nie tylko wzmocnić układ odpornościowy, zwalczyć drobnoustroje i stany zapalne, ale także wspomóc organizm w walce z wolnymi rodnikami. To one odpowiadają za rozwój chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Doskonale również odtruwa organizm i wspomaga pracę jelit, w których powstaje nawet do 80 procent komórek odpornościowych. 

Czarny czosnek warto jeść szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy mocniej narażeni na infekcje wirusowe i choroby. Można dodawać go do potraw, przygotowywać z niego sosy, może również jeść w formie surowej, jeśli nie przeszkadza nam zapach. 

Kto nie powinien stosować czarnego czosnku?

Czarny czosnek, mimo że zdrowy, nie jest dla wszystkich. Nie poleca się go kobietom w ciąży i mamom, które karmią piersią. Powinny uważać na niego również osoby, które cierpią na choroby żołądka, ponieważ czosnek może działać drażniąco na błonę śluzową.

Czy dzieci mogą jeść czarny czosnek?

Czarny czosnek ma dużo wartości odżywczych i jest bezpieczny dla dzieci. Warto przemycać im go w diecie, by wzmocnić ich odporność. Co ciekawe, dzieci chętniej go jedzą niż czosnek surowy, ponieważ czarny czosnek jest bardziej miękki i słodszy niż biały. Można podawać go najmłodszym od 3. roku życia.

Czytaj: Jak rozwija się odporność u dziecka?