Wywiad: Warzywa i owoce należy jeść pięć razy dziennie

2009-08-21 11:40

Według badań przeprowadzonych w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, wciąż zbyt rzadko sięgamy po te produkty. O tym, dlaczego tak ważna jest ich odpowiednia ilość, szczególnie w diecie dzieci, opowiada dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytututu Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. Aleksandra Szczygła.

Ważne 5 porcji
Autor: materiały prasowe

Spis treści

  1. >> Czytaj także: Odżywianie mózgu: składniki wspierające mózg dziecka >>
  2. >> Czytaj także: Jak przemycać OWOCE i WARZYWA w posiłkach dla DZIECI? [4 pomysły] >>
  3. >> Czytaj także: Zdrowe słodycze uchronią dziecko przed świątecznym obżarstwem? 3 przepisy dla dzieci >>

Dlaczego warzywa, owoce i soki są tak ważne w diecie mojej i mojego dziecka?

Warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Mają tak wszechstronne korzystne działanie, ponieważ zawierają cenne składniki tj. witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Niektóre witaminy (np. witamina C, B-karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach i owocach wykazują działanie antyoksydacyjne (tzw. przeciwutleniacze).

Dlaczego należy spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie?

Spożywanie odpowiedniej ich ilości, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na ustrój człowieka, przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, a także wpływa na dobre samopoczucie. Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety witamina C jest regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny poziom tej witaminy, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki.

Co to jest porcja?

Jedna porcja to około 100 g, czyli średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). Oprócz świeżych warzyw i owoców porcję stanowi także sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny (szklanka). Im większa różnorodność produktów warzywno-owocowych, tym bardziej urozmaicona dieta i więcej korzystnych substancji jest dostarczanych do organizmu. W sytuacjach, gdy nie mamy przy sobie świeżych owoców i warzyw, specjaliści zalecają picie soków, co jest wygodną formą np. w szkole czy w pracy.

Czy porcje dla dzieci i dorosłych są takie same?

Inna będzie porcja dla dziecka, inna dla osoby dorosłej, np. dla 5-latka porcja to już ½ banana, a dla dorosłego – cały banan. Ważne jest dostosowanie porcji do całodziennego zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki odżywcze, a także spożywanie warzyw i owoców 5 razy w ciągu dnia.

>> Czytaj także: Odżywianie mózgu: składniki wspierające mózg dziecka >>

Czy pominiętą porcję można nadrobić następnego dnia?

Ważna jest regularność – chodzi o to, by organizm codziennie otrzymał niezbędną dawkę energii, witamin i składników mineralnych. Nasz organizm nie jest w stanie kumulować witamin dostarczanych w owocach, warzywach i sokach. Witaminy te są zużywane codziennie – na bieżąco – i dlatego tak dużą rolę odgrywa codzienne spożywanie 5 porcji, by organizm otrzymywał potrzebną mu dawkę witamin każdego dnia.

>> Czytaj także: Jak przemycać OWOCE i WARZYWA w posiłkach dla DZIECI? [4 pomysły] >>

W jakim wieku dostarczanie 5 porcji warzyw, owoców lub soku jest szczególnie ważne?

Dostarczanie 5 porcji jest ważne podczas całego życia człowieka bez względu na wiek. Składniki zawarte w warzywach, owocach i sokach są szczególnie istotne dla rozwoju dzieci do 16. roku życia.

Czy można jeść codziennie te same warzywa, owoce i pić soki?

Aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne, zalecana jest jak największa różnorodność spożywanych warzyw, owoców i soków. Im większa różnorodność produktów warzywno-owocowych, tym bardziej urozmaicona dieta i więcej korzystnych substancji jest dostarczanych do organizmu. Czy porcje warzyw, owoców i soków należy spożywać podczas posiłków, czy też osobno? Można spożywać je zarówno podczas posiłków, jak i osobno. Dla przyswajania żelaza (zawartego np. w szpinaku, marchewce) duże znaczenie ma środowisko kwaśne – dlatego warzywa zawierające żelazo dobrze jeść np. z cytryną.

Które soki są wartościowe? Czy tylko te wyciśnięte w domu? Czy soki tzw. 100% z kartonika (nie nektary i nie napoje) można uznać za ekwiwalent owocu?

Soki można uznać za ekwiwalent owocu pod względem zawartości składników odżywczych. Soki cechują się niższą zawartością błonnika, który nie jest składnikiem odżywczym. Jeżeli chcemy spożywać większą ilość błonnika, należy wybierać te z drobinami miąższu.

>> Czytaj także: Zdrowe słodycze uchronią dziecko przed świątecznym obżarstwem? 3 przepisy dla dzieci >>

materiały prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza