Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych

2020-03-03 14:09 Karolina Szajkowska
Stół wielkanocny
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Śniadanie wielkanocne obfituje zwłaszcza w potrawy jajeczne, jednak pomysłów na smakowite dania jest całe mnóstwo.

Potrawy na Wielkanoc to ważny element świątecznej tradycji. Podczas uroczystego śniadania nie może zabraknąć kilku podstawowych potraw. Sprawdź, które dania będą pewnikiem na wielkanocnym stole!

Wielkanoc bez niektórych potraw nie byłaby Wielkanocą. I chociaż podczas tego święta nie ma obowiązku przygotowywania dwunastu potraw tak jak w przypadku wigilii, to jednak każdy dobry gospodarz chce jak najlepiej ugościć swoich gości. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na potrawy na Wielkanoc, bez których nie można zasiąść do świątecznego stołu. 

Czytaj: Wielkanoc: zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko

Życzenia na Wielkanoc. Tradycyjne i oryginalne życzenia wielkanocne

Spis treści:

  1. Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
  2. Żurek Staropolski
  3. Klops z jajkiem
  4. Pascha
  5. Mazurek wielkanocny

Potrawy na Wielkanoc

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały to główne danie wielkanocne na stole każdego polaka. Wbrew pozorom jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na tą zupę wraz z kiełbasą i ziemniakami.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pora
  • 2 łyżki chrzanu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 800 g białej kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pietruszki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 opakowania barszczu białego
  • 1 listek laurowy
  • 100 g selera
  • szczypta majeranku
  • 150 g śmietany 18%
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Następnie dodaj przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.

Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie. Barszcz przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę.

Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz odrobiną soli.

Czytaj: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? Publikujemy 5 przepisów!

Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!

Żurek Staropolski

Historia żurku sięga najgłębszych korzeni naszego kraju. Jest najbardziej popularną zupą wielkanocną więc powinna wylądować również na twoim stole.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • ½ pora
  • 2 opakowania żurku
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
  • ½ selera
  • 300 g białej kiełbasy
  • kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone grzyby i przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Następnie usuń warzywa. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.

Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Żurek przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

Klops z jajkiem

Ta potrawa łączy smaki innowacyjne z tradycyjnymi. Klops z jajkiem to coś zupełnie nowego, co zachwyci wszystkich twoich gości podczas obiadu wielkanocnego.

Składniki:

  • 1 płaska łyżka suszonego koperku
  • 1 czubata łyżka
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. Gdy ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na nim 3 jaja ugotowane na twardo.

Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię. Klopsa piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową.

15 minut przed końcem zdejmij folię , żeby zrumienić jego wierzch. Ta typowo wielkanocna potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czytaj: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki

Recepta na wielkanocny sukces: 14 kulinarnych dylematów przed Wielkanocą

Pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny wywodzący się z Rosji. U nas staje się coraz bardziej popularny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt nie do opisania.

Składniki:

  • 200 ml śmietany 18 procent
  • masło do wyłożenia formy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 ml mleka
  • 1 paczka rodzynek
  • 250 dag tłustego twarogu
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej zwykłej
  • mała paczka kokosu
  • 200 ml cukru pudru

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Po 20 minutach podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając do wrzenia i studzimy. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Dodajemy żelatynę, kokos oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do miski, wysmarowanej masłem i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy kokosem, obkładamy pisankami i podajemy na stół.

Mazurek wielkanocny

Mazurek to typowe ciasto wielkanocne. Jego podstawą jest kruche ciasto, które oblewa się polewą - jej rodzajów może być wiele, w zależności od gustu autora.

Składniki ciasta:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 30 dag tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa:

  • niecały kilogram cukru
  • 9 łyżek mleka
  • 1,5 kostki masła
  • 150 g kakao

Wykonanie:

Ciasto kruche przygotowujemy z mąki i masła oraz innych składników, które zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozkładamy cienką warstwę ciasta na blachę i pieczemy ok. 20-30 min. w temp. 180 st., aż ciasto się zarumieni. 

W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, a następnie cukier i kakao. Mieszamy polewę, aż składniki się roztopią i zagotują. Wylewamy polewę na upieczone ciasto i dekorujemy mazurka póki polewa nie zastygnie.

Do dekoracji można użyć orzechów, migdałów i rodzynek oraz gotowe posypki i dekoracje z lukru czy opłatka.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Nowy numer magazynu Dziecko Zakupy i My już w sprzedaży! A w nim ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży a także inspiracje i porady dla całej rodziny! 164 strony za 4,99 zł.

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE