Stop alergii pokarmowej. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie?

2015-05-20 13:02 Katarzyna Hubicz
Alergia
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Alergia pokarmowa jest dziedziczna, ale można zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia.

Alergia pokarmowa, na co dzień uciążliwa, w dłuższej perspektywie niesie za sobą ryzyko niedoborów żywieniowych. Można próbować jej zapobiec, a jeśli się nie uda, zminimalizować negatywne skutki. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie?

Z badań epidemiologicznych prowadzonych w Polsce wynika, że uczulenie na substancje zawarte w jedzeniu występuje nawet u 9 proc. populacji, najczęściej u niemowląt u małych dzieci. Może pojawić się zarówno w kilka tygodni po narodzinach, jak i w drugim, trzecim roku życia.

Czytaj także: >> Alergia pokarmowa: objawy u niemowlaka >>

Alergia pokarmowa: Zdążyć przed alergią

Zła wiadomość jest taka, że ta choroba jest dziedziczna, a więc jeśli któreś z rodziców ma alergię, znacząco wzrasta prawdopodobieństwo, że malec również będzie ją miał. Dobra – że istnieją metody, dzięki którym ryzyko alergii można zmniejszyć. Jeśli wśród najbliższych są alergicy, mama jeszcze podczas ciąży może (w porozumieniu z lekarzem) przyjmować preparaty zawierające kwasy DHA oraz probiotyki z grupy LGG, gdyż badania dowiodły, że te substancje zmniejszają ryzyko alergii. Przyszła mama nie musi za to unikać produktów wywołujących alergię (chyba, że sama jest uczulona na któryś z nich). Warto natomiast zrezygnować z żywności zawierającej sztuczne barwniki i aromaty, a także wystrzegać się dymu papierosowego – badania dowiodły, że narażenie płodu na kontakt z tymi substancjami zwiększa ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u niemowlęcia. 

Znaczenie ma też sposób, w jaki malec przychodzi na świat. Jedną z przyczyn, która sprzyja alergii u dzieci, jest cesarskie cięcie. Dzieci urodzone w sposób naturalny już od chwili porodu stykają się z bakteriami, obecnymi w kanale rodnym mamy, przez co ich układ odpornościowy jest pobudzany i uczy się prawidłowych reakcji. Takiej możliwości „nauki” nie ma natomiast układ immunologiczny noworodków, które przychodzą na świat przez CC. Wśród tej grupy odsetek alergików sięga nawet 43 proc. To jeden z tych powodów, dla których nie warto decydować się na cesarkę na życzenie.

Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej?

Czytaj także: >> Jakie jedzenie może uczulać dziecko? >>

Alergia pokarmowa: jak jej przeciwdziałać?

Alergia rozwija się u tych maluchów, których układ odpornościowy jest nadwrażliwy i zwalcza nie tylko to, co faktycznie może szkodzić, lecz również substancje, których wpływ na organizm jest znikomy albo wręcz żaden. W profilaktyce najważniejszy jest odpowiedni sposób karmienia. Najlepiej jest karmić piersią, bo skład mleka mamy wspiera układ odpornościowy, wspomaga dojrzewanie układu pokarmowego. W mleku są też przeciwciała IgA, które m.in. likwidują alergeny, jakie dostają się do organizmu dziecka. Dopóki dziecko nie ma objawów alergii, nie ma potrzeby stosowania diety eliminacyjnej – stosuje się ją dopiero, gdy lekarz stwierdzi u dziecka alergię. Co z dziećmi karmionymi butelką? Jeśli któreś z rodziców ma alergię, maluch powinien dostawać mieszankę hipoalergiczną, oznaczoną symbolem HA, która zmniejsza ryzyko uczulenia u dziecka. Takiej mieszanki nie trzeba natomiast podawać dziecku, które skłonności do alergii nie odziedziczyło w  genach – maluch może dostawać zwykłe mleko modyfikowane. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE