ALERGIA U DZIECKA – jak postępować w przypadku alergii pokarmowej u niemowlaka

2013-03-08 12:05 Joanna Sobańska, Konsultacja:: konsultant: lek. med. Zdzisława Olas, specjalista chorób dziecięcych, alergolog

Już u kilkutygodniowego dziecka można zaobserwować pierwsze symptomy alergii pokarmowej. Należą do nich m.in. kolka, bóle brzuszka i ulewanie. Malec może mieć także czerwone policzki i suchą skórę. Jak należy postępować w przypadku najcżęściej występującej alergii u dziecka - alergii pokarmowej?

Najczęściej spotykaną alergią u dziecka jest alergia pokarmowa. Problemy wynikają stąd, że układ trawienny małego człowieka nie jest jeszcze w pełni sprawny i nie potrafi poradzić sobie ze wszystkimi składnikami pożywienia. Na uczulającą substancję malec reaguje ulewaniem, kolkami, wzdęciami, zaparciami, biegunką. Do tego często dochodzą dolegliwości układu oddechowego – katar, kaszel, świszczący oddech, sapka i kłopoty ze skórą (tzw. atopowe zapalenie skóry).

Alergia u dziecka – konieczna dieta eliminacyjna

Mogą uczulać wszystkie składniki diety, lecz najczęściej za alergię u dziecka odpowiedzialne jest białko mleka krowiego. Niepokojące objawy pojawiają się i u dzieci karmionych mlekiem matki, i u tych, które piją mleko modyfikowane. W tym drugim przypadku należy jak najszybciej zmienić mieszankę. Nie rób tego jednak sama, tylko zgodnie z zaleceniami pediatry. I obserwuj, czy następuje poprawa. U niemowlęcia nie może być przyczyną zaprzestania karmienia piersią! Po prostu należy teraz trochę inaczej postępować, ale w żadnym wypadku nie pozbawiać dziecka cennego maminego pokarmu.
Pierwszym krokiem będzie zmiana diety mamy. Trzeba wykluczyć to, co szkodzi. A więc z menu znikają: jogurt, kefir, mleko, śmietana, twarożek, sery. Brak nabiału to brak wapnia, więc dobrze byłoby, gdyby mama przyjmowała w tym czasie – oczywiście po konsultacji z lekarzem – preparaty z wapniem. Dieta eliminacyjna na pewno złagodzi objawy u maluszka, a w wielu przypadkach spowoduje, że całkowicie znikną.
Trzeba jednak pamiętać, że uczulają też inne składniki pożywienia, np. cytrusy, orzechy, truskawki, pomidory, seler, czekolada, jajka, ryby. Zatem ostrożnie wprowadzaj je do swojego jadłospisu, bacznie obserwując reakcje malucha. Potem, gdy będzie starszy, równie ostrożnie wprowadzaj je do jego diety. Za każdym razem, gdy dodajesz lub wykluczasz jakiś składnik, obserwuj, jakie to daje rezultaty. Warto w tym celu prowadzić specjalny zeszyt z notatkami. Potem, podczas wizyty u specjalisty, będzie jak znalazł.

miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE