Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka?
Jeśli przy rozszerzaniu diety niemowlaka zdecydujesz się na podawanie gotowych dań ze słoiczka, muszą być one nie tylko smaczne, lecz również mieć odpowiednią temperaturę. Podpowiadamy, w jaki sposób podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka.
Sposobów na podgrzanie dania ze słoiczka dla niemowlaka, tak by miało optymalną temperaturę, jest kilka. Ale niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, pamiętaj, że zawartości słoiczka nie powinno się doprowadzać do wrzenia, bo traci się przez to wiele cennych witamin. Zawsze też podgrzewaj otwarty słoiczek. Inaczej może się w nim wytworzyć podciśnienie i po otwarciu zawartość wytryśnie na zewnątrz. Jak podgrzewać gotowe dania ze słoiczków?
- W kąpieli wodnej. Ustaw na gazie garnuszek wypełniony wodą. Podgrzej ją, a gdy zrobi się ciepła, wstaw do niej słoiczek. Wody powinno być tyle, by sięgała do połowy słoiczka (inaczej może przelać się do środka). Podczas podgrzewania mieszaj zawartość łyżeczką.
- W podgrzewaczu do butelek i słoiczków. Po prostu stosuj się do instrukcji i zalecanego czasu podgrzewania.
- W kuchence mikrofalowej. Najlepiej korzystać z programu podgrzewania dań (opisanego zazwyczaj jako „reheat”). Jedzonko podgrzewamy przez minutę, półtorej (zależy od rodzaju dania i wielkości słoiczka). Przed podaniem go dziecku należy je starannie wymieszać – danie, które na wierzchu jest ledwo ciepłe, w środku może być bardzo gorące.
- W rondelku. Zupkę albo przecier możesz przełożyć do małego garnuszka i podgrzewać bezpośrednio na gazie, mieszając, by się nie przypaliło. Podgrzane jedzonko wymieszaj, by zawartość była równomiernie ciepła. Nim je podasz maluszkowi, sprawdź temperaturę.
>>Prawdy i mity o daniach w SŁOICZKACH>>
Zobacz film: Żywienie niemowląt: gotowe dania ze słoiczka
miesięcznik "M jak mama"