Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka? Przegląd podgrzewaczy

2021-08-06 10:40

Jeśli przy rozszerzaniu diety niemowlaka zdecydujesz się na podawanie gotowych dań ze słoiczka, muszą być one nie tylko smaczne, lecz również mieć odpowiednią temperaturę. Podpowiadamy, w jaki sposób podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka, ale również butelki z mlekiem. 

Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka? Przegląd podgrzewaczy
Autor: Getty images Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka? Przegląd podgrzewaczy

Sposobów na podgrzanie dania ze słoiczka dla niemowlaka, tak by miało optymalną temperaturę, jest kilka. Jak podgrzewać gotowe dania ze słoiczków?

Sposoby na podgrzanie jedzenia ze słoiczka

  1. W kąpieli wodnej. Ustaw na gazie garnuszek wypełniony wodą. Podgrzej ją, a gdy zrobi się ciepła, wstaw do niej słoiczek. Wody powinno być tyle, by sięgała do połowy słoiczka (inaczej może przelać się do środka). Podczas podgrzewania mieszaj zawartość łyżeczką.
  2. W podgrzewaczu do butelek i słoiczków. Po prostu stosuj się do instrukcji i zalecanego czasu podgrzewania.
  3. W kuchence mikrofalowej. Najlepiej korzystać z programu podgrzewania dań (opisanego zazwyczaj jako „reheat”). Jedzonko podgrzewamy przez minutę, półtorej (zależy od rodzaju dania i wielkości słoiczka). Przed podaniem go dziecku należy je starannie wymieszać – danie, które na wierzchu jest ledwo ciepłe, w środku może być bardzo gorące.
  4. W rondelku. Zupkę albo przecier możesz przełożyć do małego garnuszka i podgrzewać bezpośrednio na gazie, mieszając, by się nie przypaliło. Podgrzane jedzonko wymieszaj, by zawartość była równomiernie ciepła. Nim je podasz maluszkowi, sprawdź temperaturę.

Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, pamiętaj, że zawartości słoiczka nie powinno się doprowadzać do wrzenia, bo traci się przez to wiele cennych witamin. Zawsze też podgrzewaj otwarty słoiczek. Inaczej może się w nim wytworzyć podciśnienie i po otwarciu zawartość wytryśnie na zewnątrz.

Czytaj również:  Sterylizatory do butelek: co musisz o nich wiedzieć? [GALERIA]

Rozszerzanie diety niemowlaka - 7 najczęstszych błędów

Rozszerzanie diety - wywiad z dr inż. Joanną Neuhoff-Murawską

Jaki podgrzewacz wybrać?

Urządzenia do podgrzewania jedzenia dla dziecka można podzielić na trzy kategorie: domowe, podróżne i takie, które łączą obie te funkcje. W każdej z tych grup można znaleźć modele najprostsze i takie, które działają dzięki zaawansowanej technologii.

Niektóre pilnują, by jedzenie dla dziecka było podgrzane do właściwej temperatury (co umożliwia funkcja programowania ciepła), w innych trzeba to robić samodzielnie. Różnią się też rozmiarem – są takie, które zmieszczą każdą butelkę i słoiczek, i takie, do których można włożyć tylko butelki określonej wielkości.

Czytaj również: Słoiczki dla dzieci: co powinnaś wiedzieć o tych daniach dla niemowląt?

Kaszki dla niemowląt: jak wprowadzać kaszki do diety niemowlaka?

Zobacz nasz wybór podgrzewaczy do butelek i słoiczków

Spis treści

  1. Sposoby na podgrzanie jedzenia ze słoiczka
  2. Jaki podgrzewacz wybrać?
  3. Zobacz nasz wybór podgrzewaczy do butelek i słoiczków

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza