Rozszerzanie diety niemowlaka: marchewka w diecie dziecka

2016-06-03 12:34 Katarzyna Hubicz
Rozszerzanie diety, dieta niemowlaka
Autor: thinkstockphotos.com Rozszerzanie diety niemowlaka ma wpływ na nawyki żywieniowe dziecka.

Marchewka to jedno z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety niemowlaka. Dzieci, które jedzą marchewkę, mają zdrową skórę i dobry wzrok. Dlatego warto pamiętać o niej, komponując codzienne menu.

W Polsce marchewka jest warzywem, którego smak jako pierwszy poznają niemal wszystkie niemowlęta. Swoją popularność wśród młodych mam zawdzięcza temu, że jest zdrowa, słodka i łatwa w przygotowaniu.

>> Zupka dla niemowlaka

Marchewka w diecie niemowlaka: cenne właściwości

Marchew ma wiele właściwości odżywczych. Doceniana jest zwłaszcza za dużą zawartość karotenoidów – można w niej znaleźć praktycznie wszystkie rodzaje tych związków, w tym alfa-karoten, beta-karoten i likopen. Najważniejszy jest beta-karoten, z którego powstaje witamina A, wzmacniająca odporność, i zapobiegająca problemom ze wzrokiem. W marchewce są też witaminy z grupy B, witaminy E i K oraz związki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Miazga z korzenia marchwi i wyciśnięty z niej sok zawierają związki siarkowe, które pobudzają rozwój pożytecznych bakterii jelitowych Bifidobacterium bifidum, zmniejszających zaburzenia trawienia. Dlatego warto je podawać podczas biegunki i przy zaparciach. Przy biegunce pomaga marchew ugotowana, a przy za-parciach – surowa, np. w postaci soku.

>> Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

Najwięcej witamin i minerałów jest w marchewce świeżo zebranej – leżąca tygodniami w chłodni nie ma już takich samych właściwości. Świeża jest też smaczniejsza, w miękkiej tworzą się związki chemiczne, które zmieniają jej smak na lekko gorzkawy. Dlatego kupując marchew, ściśnij ją lekko palcami – jeśli się ugina, nie nadaje się dla dziecka. Jak każde warzywo, marchew kumuluje nawozy, zwłaszcza azotowe, które mogą wywołać objawy alergii, a nawet zatrucia. Dziecku lepiej więc kupować marchewkę z gospodarstw ekologicznych. Jeśli nie masz takiej możliwości, kupuj gotowy produkt dla niemowląt w słoiczkach: zawarte w nich warzywa pochodzą ze sprawdzonych upraw i są bezpieczne.

>> Jak przyrządzać warzywa, by nie straciły wartości odżywczych?

Jak przygotowywać marchew dla dziecka?

Niemowlęciu na początku rozszerzania diety nie podajemy do jedzenia surowej marchewki. Wcześniej trzeba ją ugotować – w całości, bo gdy ją pokroimy przed gotowaniem, straci więcej składników odżywczych (zwiększa się bowiem wtedy powierzchnia narażona  na działanie wysokiej temperatury). Najzdrowiej jest gotować marchewkę na parze albo w niewielkiej ilości wody – bez dodatku żadnych przypraw, zwłaszcza bez soli.

>> Zasady rozszerzania diety niemowlaka

Dobrze wiedzieć

Sprawdzone przepisy

  • Pierwsza zupka jarzynowa: Na bazie marchewki można przygotować pierwszą zupę jarzynową dla malca. Przepis: obierz marchew i w całości gotuj ją przez 20–25  minut (w parowarze lub w niewielkiej ilości wody, pod  przykryciem). Gdy będzie miękka, przestudź i zmiksuj lub przetrzyj przez sitko z odrobiną  tłuszczu (kilka kropel oliwy). To baza, do której stopniowo można dodawać inne, również przetarte i zmiksowane warzywa, np. ziemniaki lub kalafior.
  • Marchwianka na biegunkę: Uzupełnie sole mineralne utracone podczas biegunki. Powinna mieć rzadką konsystencję, można ją podawać butelką ze smoczkiem mającym szeroki otwór. Przepis: pół kilograma marchewki umyj, obierz i ugotuj w litrze wody. Po wystudzeniu zmiksuj, uzupełnij przegotowaną wodą (by zupka miała litr objętości), dodaj szczyptę soli i jeszcze raz zagotuj.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE