Błonnik w ciąży: 4 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć

2019-08-13 10:35 Małgorzata Wójcik
warzywa, błonnik
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Błonnik to dla kobiet w ciąży idealny sposób na uniknięcie podjadania.

Błonnik - przyspiesza trawienie, zapobiega zgadze, pomaga kontrolować wagę. Oto zalety błonnika, który jest bardzo ważny w diecie przyszłej mamy. Sprawdź, dlaczego warto jeść błonnik w ciąży!

O warzywach i owocach mówi się same dobre rzeczy. Głównie ze względu na witaminy i minerały, które są niezbędne do życia, czy polifenole mające działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ale to niejedyne ich zalety.

Bardzo ważnym, zwłaszcza dla kobiet w ciąży, składnikiem znajdującym się w warzywach i owocach jest błonnik, znany też jako włókno pokarmowe. Powinien być on obecny w diecie każdej przyszłej mamy w ilości ok. 30 g dziennie.

Spis treści:

  1. Błonnik w ciąży dobry na trawienie
  2. Sprytny sposób na podjadanie
  3. Błonnik dla zdrowia
  4. Gdzie szukać błonnika?

Błonnik w ciąży dobry na trawienie

Błonnik to węglowodan złożony, występujący w dwóch postaciach: rozpuszczalnej w wodzie i nierozpuszczalnej. Jest substancją niezbędną do prawidłowego trawienia. Błonnik nierozpuszczalny nazywany jest „miotłą”, gdyż oczyszcza układ pokarmowy ze złogów i innych niepotrzebnych produktów przemiany materii.

Stymuluje pracę jelit, podrażniając je, dzięki czemu poprawia ich ukrwienie i perystaltykę: przyspiesza przesuwanie się pokarmu, jego trawienie i wydalanie. Dlatego jest tak wartościowy w okresie ciąży – zaparcia i problemy z trawieniem to przecież jedna z podstawowych przypadłości kobiet oczekujących dziecka, zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze.

Włókna pokarmowe likwidują zresztą także inne ciążowe dolegliwości, między innymi wzdęcia oraz zgagę – wiążą bowiem nadmiar kwasów żołądkowych, niwelując nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku.

Czytaj: Dowiedz się, ile mleka trzeba pić w ciąży?

15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie

Sprytny sposób na podjadanie

Jedną z cech błonnika jest jego pęcznienie pod wpływem płynów znajdujących się w organizmie. Błonnik zwiększa swoją objętość w żołądku aż o 200 razy, dzięki czemu powoduje uczucie sytości i zmniejsza wrażenie głodu.

Dla kobiet w ciąży to idealny sposób na uniknięcie podjadania, które – jak wiadomo – sprzyja nadmiernemu tyciu, zresztą nie tylko w okresie ciąży. Zjadanie dużej ilości warzyw czy kaszy daje poczucie stale pełnego brzucha.

Czytaj: Zdrowe przekąski w ciąży: co możesz jeść między posiłkami

Błonnik dla zdrowia

Włókna pokarmowe mają pozytywny wpływ nie tylko na procesy trawienne. Zdaniem lekarzy błonnik ogranicza także ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego oraz – w przyszłości – astmy u dziecka. Obniża poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu (LDL) przy jednoczesnym zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL).

Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi, bo spowalnia wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Jest pożywką dla bakterii zamieszkujących ludzkie jelita, więc wpływa pozytywnie na rozwój mikroflory, która z kolei odpowiada za naszą odporność. Dlatego warto spożywać produkty z błonnikiem, by zmniejszyć swoją podatność na infekcje i inne choroby.

Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Gdzie szukać błonnika?

Źródłami błonnika są głównie owoce i warzywa, ale też soki, które z nich uzyskujemy, zwłaszcza te przecierowe. Najwięcej włókien pokarmowych znajduje się w marchwi, brokułach, fasoli, soi, pomidorach, papryce, grochu, kiszonej kapuście, śliwkach, jabłkach, bananach, kiwi i cytrusach.

Szukając produktów o wysokiej zawartości błonnika, warto też sięgnąć po orzechy, suszone owoce (morele, brzoskwinie, śliwki, jabłka, rodzynki), ale przede wszystkim kasze (gryczana, jęczmienna), płatki zbożowe, pieczywo gruboziarniste i otręby.

Dołącz do dyskusji o zaparciach w ciąży na forum Mjakmama24.pl. Jak się z nimi uporać?

Aby zwiększyć ilość spożywanego błonnika, możesz zastosować kilka prostych sztuczek kulinarnych. Zamiast podawać na stół ziemniaki z wody czy purée, gotuj kartofle w mundurkach – to w ich skórce jest najwięcej błonnika. Robiąc soki w wyciskarce, ustawiaj sitko tak, by w napoju znalazło się jak najwięcej miąższu – źródła błonnika.

Dieta wysokobłonnikowa wymaga picia dużych ilości wody (najlepiej mineralnej niegazowanej). Błonnik pełni swoje funkcje dopiero wtedy, gdy zaczyna pęcznieć pod wpływem płynów znajdujących się w organizmie.

Czytaj: Dieta w ciąży: co jeść, by nie przytyć nadmiernie w ciąży

O autorze
Małgorzata Wójcik
Małgorzata Wójcik
Dziennikarka i redaktorka z 25–letnim stażem. Od początku związana z tematyką dziecięcą i zdrowotną - pracowała m. in. w magazynie "M jak mama". W Mjakmama.pl specjalizuje się w tematyce ciążowej i porodowej. Prywatnie – mama trójki nastolatków. Chętnie czyta i spaceruje po lesie z psem. Kontakt: mwojcik3@grupazpr.pl
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Kup dostęp od 2,50 zł
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE