Spis treści
Zjadanie łożyska po porodzie: skąd wzięła się ta praktyka?
Prawie wszystkie ssaki zjadają łożyska po narodzinach potomstwa. Zjawisko to fachowo zwane jest placentofagią. Niektórzy ludzie zaczęli brać przykład ze zwierząt i spożywać swoje łożyska. Kobiety, które decydują się na zjedzenie łożyska po porodzie, przyjmują je przerobione na tabletki lub w formie potraw, np. gulaszu czy koktajlu z owocami. Odbywa się to pod hasłem „powrotu do natury”, choć nie ma dowodów, że w jakiejkolwiek kulturze praktyka ta była lub jest powszechna. Zwolenniczki zjadania łożyska twierdzą, że jego spożycie ułatwia powrót do formy po porodzie, zapewnia więcej energii i lepsze samopoczucie. Wiadomo, że u zwierząt zjedzenie łożyska działa znieczulająco, zwiększa szanse na kolejną ciążę i zacieśnia więź z potomstwem. Propagatorzy tej praktyki wśród ludzi uważają, że łożysko wspomaga laktację, zapobiega depresji poporodowej, zmniejsza zmęczenie, reguluje poziom hormonów i przyspiesza obkurczanie macicy. Nie ma jednak żadnych dowodów naukowych na poparcie tych tez.