Skracają poród i zmniejszają ryzyko cesarki. Jedz je w ciąży, a urodzisz bez problemów

2023-09-06 14:11

Badania potwierdzają. Jedzenie tych owoców pod koniec ciąży, skraca poród i zmniejsza ryzyko cesarki. Skąd ten niezwykły wpływ daktyli na akcję porodową? Położna wyjaśnia, dlaczego warto mieć je pod ręką w ostatnim miesiącu ciąży.

Daktyle
Autor: Getty images.screen @serenitylifedoula Skracają poród i zmniejszają ryzyko cesarki. Jedz je w ciąży, a urodzisz bez problemów

Daktyle to mało popularne w Polsce suszone owoce, a jednak warto się nimi zainteresować. Szczególnie jeśli oczekujesz dziecka, a twój poród zbliża się wielkimi krokami. Okazuje się, że daktyle w krajach zachodnich to podstawowa przekąska rodzących kobiet. Ich zjadanie ma niezwykle pozytywny wpływ na przebieg porodu: skraca pierwszy etap akcji porodowej, przyspiesza rozwieranie szyjki i zmniejsza ryzyko cesarek. To chyba wystarczająco dużo korzyści, aby biec po nie do sklepu. 

Dlaczego daktyle są dobre dla kobiet w ciąży i rodzących? Do tej pory ich skuteczność potwierdzana była głównie doświadczeniem kobiet i położnych, jednak badacze przyjrzeli się dokładnie daktylom i odkryli, że znów medycyna ludowa znalazła potwierdzenie w dowodach naukowych.  

Jak przygotować plan porodu?

Daktyle - skarbnica składników potrzebnych w ciąży

Zacznijmy od tego, ze daktyle są cenne dla zdrowia wszystkich kobiet oczekujących dziecka, niezależnie od etapu ciąży. To dlatego, że są skarbnicą składników odżywczych. Zawierają witaminy i minerały korzystne dla zdrowia i samopoczucia przyszłej matki oraz dla kondycji płodu. 

Badania wykazały, że 4 daktyle to dawka 6,7 grama błonnika pokarmowego (25% dziennego zapotrzebowania). Dlatego są doskonałym sposobem na zaparcia, tak częste w czasie ciąży oraz na kontrolowanie wagi i mdłości - dzięki obecności witaminy B6. Daktyle to również źródło potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega skurczom mięśni, folianów, która jak wiadomo zapobiegają powstawaniu wad cewy nerwowej oraz żelaza, dodającego energii i zmniejszającemu ryzyko zachorowani na anemię.

W daktylach odnaleziono też magnez, niezbędny do wzrostu zębów i kości nienarodzonego dziecka oraz witaminę K, wpływającą na pracę mięśni i układu nerwowego płodu.

Czytaj również: Co jeść i pić w czasie porodu? Zdrowe przekąski na porodówkę

15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie

Daktyle niezbędne w czasie porodu

Według badań daktyle sprawdzają się również w czasie porodu i po nim. Jak przekonuje popularna na Tiktoku położna @serenitylifedoula, daktyle wspomagają produkcję oksytocynę i prostaglandyny - hormonów, od których zależy przebieg akcji porodowej. Według położnej 6 małych daktyli może przyspieszyć rozwarcie szyjki, zmniejszyć ryzyko przedwczesnego odejścia wód, zwiększyć szansa na spontaniczny poród, zmniejszyć konieczność podawania sztucznej oksytocyny, skrócić pierwszy etap porodu i zmniejszyć ryzyko cięcia cesarskiego. Wysoka zawartość cukru w ​​daktylach może dostarczyć potrzebnej energii podczas porodu.

Badania pokazały również, że spożywanie daktyli bezpośrednio po porodzie zmniejsza utratę krwi. Ponieważ są również niesamowitym źródłem cukrów prostych, które szybko dodadzą energii i ułatwiają regenerację.  

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza