Alergia to w tej chwili problem około 30 proc. wszystkich ludzi. W tej grupie znajduje się wiele dzieci. Ze względu na nieustanny wzrost liczby osób uczulonych na pokarmy, pyłki, substancje chemiczne czy inne alergeny, specjaliści szukają nowych sposobów radzenia sobie z tą powszechna chorobą. Jednym z nich jest... spożywanie miodu. Czy miód leczy alergie i jeśli tak, to w jaki sposób?
Spis treści
Miód jak szczepionka?
Miód słynie z doskonałych właściwości smakowych i leczniczych. O substancjach znajdujących się w jego płynnym, złotym wnętrzu napisano już całe tomy opracowań: działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Dodatkowo zawiera wiele cennych składników mineralnych, witamin, protein itd. Dlatego jest chętnie polecany przez lekarzy jako lek na infekcje, stany zapalne skóry czy anemię. Teraz specjaliści badają jego wpływ na leczenie alergii, a wyniki ich obserwacji są obiecujące. Uważają, że podobnie jak szczepionki alergenowe, miód może pomóc w nabyciu odporności na alergeny.
W jaki sposób? Naukowcy twierdzą, że miód ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, które mogą potencjalnie wpływać na choroby alergiczne, ale również zawiera pyłki, które są jedną częstszych przyczyn alergii wziewnych u dzieci. Są zdania, że miód stosowany w połączeniu z lekiem przeciwhistaminowym, łagodzi objawy uczulenia, takie jak swędzenie, kichanie i katar alergiczny. Warunkiem jest jednak to, że musi to być miód od lokalnego producenta, aby zawierał te pyłki, z którymi pacjent ma styczność na co dzień. Miód łagodzi więc działanie tych alergenów, które są w nim obecne.
Wielu specjalistów twierdzi również, że za pozytywny wpływ na przebieg uczulenia odpowiedzialny jest propolis, składnik miodu, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Tak jest w przypadku dobrze przebadanego miodu Manuka stosowanego w leczeniu atopowego zapalenia skóry, czyli choroby skóry o podłożu alergicznym.
Czytaj również: Alergia - czy to choroba dziedziczna? 6 naukowych faktów, które to potwierdzają
Z tej rośliny zrobisz wzmacniający miód lub syrop dla dziecka. Zbierz ją teraz
Czy miód jest bezpieczny dla dzieci?
Choć wyniki badań z wykorzystaniem miodu są obiecujące, to jednak warto wspomnieć, że nie były prowadzone na dzieciach, Tymczasem wielu kilkulatków jest uczulona na miód, właśnie ze względu na obecność w nim pyłków roślin odpowiedzianych za alergie sezonowe. U niektórych osób reakcję alergiczną wywołuje też białko pszczele, obecne w jadzie tych owadów. Dlatego podawanie miodu dzieciom powinno być przeprowadzane ostrożnie i stopniowo.
Dotyczy to jednak kilkulatków, bo jak podaje Amerykańskiej Akademii Pediatrii, niemowlęta nie są zwykle narażone na alergię na pyłki. Istnieją błędne przekonania na ten temat: zwykle muszą one mieć przynajmniej dwukrotną styczność z pyłkiem (czyli przeżyć dwa sezony), zanim się na niego uczulą - twierdzą naukowcy i podkreślają, że nie zaleca się, aby dawać miód maluchom poniżej 1. roku życia nie ze względu na alergię, ale na ewentualną obecność w miodzie jadu kiełbasianego.
Jak leczyć alergię u dzieci miodem?
Jeśli chodzi o stosowanie miodu w leczeniu alergii, najlepiej skonsultować się w tej sprawie z lekarzem malucha. Jeśli wyrazi zgodę, można zastosować metodę opracowaną przez dr. Davida Bergera, pediatrę cytowanego przez magazyn verywellfamily.com. „Zacznij od podawania 1/4 łyżeczki lokalnego, sezonowego miodu kwiatowego raz dziennie. Zwiększaj ilość miodu o 1/4 łyżeczki co dwa dni, aż do 1 łyżki miodu na ok. 20 kg masy ciała, czyli np. dziecko ważące 50 kilogramów powinno codziennie spożywać do 2 łyżek miodu, które można rozłożyć w ciągu dnia. Kontynuuj podawanie miodu przez cały sezon alergiczny - tłumaczy specjalista. - Jeśli to możliwe, dziecko powinno rozprowadzić miód po jamie ustnej przez kilka chwil przed połknięciem i nie przyjmować płynów przez następne kilkanaście minut”.