Preparat, który miał łagodzić kaszel, okazał się śmiertelnym zagrożeniem dla młodych pacjentów. Do serii zgonów wywołanych zażyciem syropu na kaszel przepisywanego przez lekarzy doszło w Indiach.
To właśnie tamtejsza firma farmaceutyczna wyprodukowała preparat, który - jak wykazały badania - zawierał toksyczne substancje.
Co najmniej 9 dzieci nie żyje po zażyciu syropu na kaszel
Co najmniej dziewięcioro dzieci w czasie dwóch miesięcy zmarło w Indiach po zażyciu syropu na kaszel. Dopiero badania laboratoryjne ujawniły obecność glikolu dietylenowego (DEG). To substancja, która nawet w niewielkiej dawce może być śmiertelnie niebezpieczna. Nigdy nie powinna znaleźć się w preparacie dla dzieci.
Przebadane próbki zawierały ilość DEG przekraczającą dopuszczalne normy
- przekazało w komunikacie tamtejsze ministerstwo zdrowia.
Natychmiast wycofano syrop ze sprzedaży w w kilku indyjskich stanach. W Madhja Pradeś w środkowych Indiach zdecydowano o zaprzestaniu sprzedaży zarówno syropu, jak i innych wyrobów jego producenta.
Partia syropu, która okazała się toksyczna, zostala wyprodukowana przez indyjską firmę Sresan Pharma. Fabryka znajduje się w stanie Tamilnadu na południu Indii.

Skąd toksyczna substancja w syropie?
Glikol dietylenowy (DEG, diethylene glycol) to organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi polihydroksylowych. Ma postać bezbarwnej lepkiej cieczy, dobrze rozpuszczalnej w wodzie i alkoholu. Nie powinien być używany w produktach spożywczych ani lekach – w takich zastosowaniach stosuje się glikol propylenowy lub glicerol.
Jest silnie toksyczny dla ludzi. Do objawów zatrucia należą wymioty, ból brzucha, zaburzenia nerek (niedywolność), układu nerwowego, następnie śpiączka i śmierć.
Skąd ta niebezpieczna substancja pojawiła się w syropie? To z pewnością będzie przedmiotem śledztwa, jednak mogło dojść zarówno do pomyłki i błędu produkcyjnego, jak i być wynikiem celowego działania. Glikol dietylenowy jest tańszy niż np. glicerol, który w syropach na kaszel pełni funkcję nawilżającą błony śluzowe gardła i jamy ustnej, poprawia smak czy lepkość syropu.
Choć Reuters informuje o 9 zgonach, lokalne serwisy informacyjne mówią już o 14 przypadkach śmierci z powodu powikłań po zażyciu syropu.
Media informują też o innej podobnej sytuacji, do której doszło w 2022 roku w Gambii. Wówczas zmarło 70 osób, które zażywały syrop wyprodukowany w Indiach.