GIS wycofuje ze sprzedaży parówki dla dzieci. Znaleziono niebezpieczne składniki

2023-10-05 10:24

Kolejna partia parówek, które rodzice chętnie kupują swoim dzieciom, została wycofana z powodu składu. Inspektorzy GIS znaleźli w niej składniki,które mogą stwarzać niebezpieczeństwo dla zdrowia maluchów.

dziecko zjadające parówki

i

Autor: Getty images GIS wycofuje ze sprzedaży parówki dla dzieci. Znaleziono niebezpieczne składniki

Kolejna partia parówek szynki, popularnych wśród rodziców "Stówek" marki Sokołów została wycofana ze sprzedaży. Powodem jest składnik, który kontrolerzy Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykryli w kiełbaskach. Parówki z Sokołowa są chętnie kupowane dla dzieci, ze względu na zawartość 100 procent mięsa z szynki w produkcie.

Niebezpieczny składnik w "Stówkach"

Kontrolerzy GIS wykryli w parówkach z Sokołowa obecność białka sojowego. To groźny dla alergików produkt, który (jeśli znajduje się w recepturze) zgodnie w przepisami powinien znaleźć się na etykiecie produktu. W "Stówkach" takiej informacji nie było, dlatego GIS wycofał całą partię parówek ze sprzedaży. 

Wycofywane parówki to zgodnie z informacją GIS:

Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów,Numer partii:C32541,Data minimalnej trwałości: 06/10/2023,Producent:SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001.

Czytaj również: Bułki, parówki, naleśniki... "Złota zasada" od dietetyczki pomoże przekonać dziecko do odkrywania nowych smaków

Alergia pokarmowa, wziewna i skórna. Po czym poznać, że niemowlę jest uczulone?

Zanieczyszczenie białkiem sojowym jest groźne dla alergików

Parówek nie powinny spożywać osoby z alergią na białko sojowe - podkreślają kontrolerzy. uczulenie może objawiać się problemami trawiennymi, wymiotami i biegunką, ale również reakcjami skórnymi.

Jak czytamy w informacji Głównego Inspektora Sanitarnego, producent po utylizacji całej partii podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi. To już druga taka sytuacja w zakładzie z Sokołowa: niedawno z powodu obecności białka sojowego wycofano boczek.