Kolejna partia parówek szynki, popularnych wśród rodziców "Stówek" marki Sokołów została wycofana ze sprzedaży. Powodem jest składnik, który kontrolerzy Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykryli w kiełbaskach. Parówki z Sokołowa są chętnie kupowane dla dzieci, ze względu na zawartość 100 procent mięsa z szynki w produkcie.
Niebezpieczny składnik w "Stówkach"
Kontrolerzy GIS wykryli w parówkach z Sokołowa obecność białka sojowego. To groźny dla alergików produkt, który (jeśli znajduje się w recepturze) zgodnie w przepisami powinien znaleźć się na etykiecie produktu. W "Stówkach" takiej informacji nie było, dlatego GIS wycofał całą partię parówek ze sprzedaży.
Wycofywane parówki to zgodnie z informacją GIS:
Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów,Numer partii:C32541,Data minimalnej trwałości: 06/10/2023,Producent:SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001.
Czytaj również: Bułki, parówki, naleśniki... "Złota zasada" od dietetyczki pomoże przekonać dziecko do odkrywania nowych smaków
Alergia pokarmowa, wziewna i skórna. Po czym poznać, że niemowlę jest uczulone?
Zanieczyszczenie białkiem sojowym jest groźne dla alergików
Parówek nie powinny spożywać osoby z alergią na białko sojowe - podkreślają kontrolerzy. uczulenie może objawiać się problemami trawiennymi, wymiotami i biegunką, ale również reakcjami skórnymi.
Jak czytamy w informacji Głównego Inspektora Sanitarnego, producent po utylizacji całej partii podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi. To już druga taka sytuacja w zakładzie z Sokołowa: niedawno z powodu obecności białka sojowego wycofano boczek.