„Zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy”. Wszystko przez chorobę Zalewu Wiślanego

2025-05-16 11:26

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował komunikat dotyczący wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego. Jeśli ryby często goszczą na twoim stole, nie brakuje tam tych złowionych we wspomnianym zbiorniku, lepiej ogranicz spożywanie, szczególnie tych dennych.

Flądra na talerzu

i

Autor: Getty Images Zalecono czasowe ograniczenie spożywania dużej ilości ryb - chodzi o flądry i węgorze pochodzące z połowów z Zalewu Wiślanego

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, publikując wspólny komunikat różnych organów, o kilku przypadkach hospitalizacji mieszkańców powiatu nowodworskiego. Sanepid nie wyklucza, że przyczyną mogło być rzadkie schorzenie - choroba Zalewu Wiślanego.

Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech pół kilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym

- czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie GIS-u.

Objawy obejmowały: bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. Jak wskazano w komunikacie, hospitalizacje były krótkie, pacjenci nie wymagali dializy, nie wystąpiły również powikłania.

Próbki wody i ryby - świeże oraz mrożone - przekazano do badań, wydano również zalecenia.

Do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego

- wskazano.

Niejadek - jak zachęcić dziecko do jedzenia, Plac Zabaw- odc. 19

Choroba Zalewu Wiślanego (choroba Haff) - przyczyny

Jak wskazuje sanepid, choroba Zalewu Wiślanego jest znana od stu lat (po raz pierwszy opisano ją w 1924 roku), występuje rzadko. Choroba jest związana z uszkodzeniem komórek mięśni, do którego dochodzi po spożyciu niektórych skażonych toksyną ryb (jak węgorz, flądra, miętus). Nie ustalono jednoznacznie, która toksyna jest winowajcą - podejrzewana jest palytoksyna, która nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej.

Objawy choroby pojawiają się krótko (najczęściej do 12 godzin) po spożyciu znacznej ilości skażonych ryb. Mogą ustąpić samoistnie lub po nawodnieniu w warunkach szpitalnych. Może także wystąpić - rzadko - ostra niewydolność nerek, która wymaga dializ.

M jak Mama Google News

Jakie są objawy choroby Zalewu Wiślanego?

Sanepid opisuje typowe objawy choroby Zalewu Wiślanego. To:

  • intensywny ból mięśni,
  • przeczulicę skóry,
  • ciemny kolor moczu,
  • zmniejszenie ilości oddawanego moczu,
  • nadmierne pocenie,
  • nudności i wymioty,
  • ból w klatce piersiowej,
  • duszność.

O chorobie mogą świadczyć również wyniki badań: podwyższony poziom kinazy kreatyninowej, transaminaz, potasu, kreatyniny. Jak wskazuje sanepid, objawy choroby są zależne od dawki przyjętej toksyny oraz indywidualnej podatności.

W związku z tym, że nie jest znana specyficzna odtrutka, leczenie choroby Zalewu Wiślanego jest wspomagające. To: podawanie zwiększonych ilości płynów, wyrównywanie zaburzeń elektrolitowych, zapobieganie uszkodzeniu nerek i innych narządów. W ciężkich przypadkach konieczne są dializy.

Sanepid podkreśla, aby jak najszybciej zgłosić się do lekarza, jeśli po spożyciu ryb zauważymy u siebie nagły, niewyjaśniony ból mięśni czy ciemne zabarwienie moczu.

Wczesne rozpoznanie i leczenie zapobiegają powikłaniom

- napisano na stronie WSSE w Gdańsku.

Quiz wiedzy o objawach chorób
Pytanie 1 z 11
Na początek pytanie o wysoką gorączkę. Temperatura od 39,5 do nawet 40,5 stopni może być pierwszym objawem: