Apetyt na KWASZONE OGÓRKI w ciąży: dlaczego warto je jeść?

2014-01-01 22:07

Masz ochotę na kwaszone ogórki w ciąży? Tej ciążowej zachciance warto ulegać, gdyż kiszone warzywa mają wiele dobroczynnych właściwości.

Kiszone ogorki
Autor: _photos.com|photos.com Apetyt na KWASZONE OGÓRKI w ciąży: dlaczego warto je jeść?

Powstały podczas kiszenia kwas mlekowy i zawarte w nim bakterie ze szczepu Lactobacillus poprawiają skład mikroflory jelitowej, zapobiegając namnażaniu się szkodliwych bakterii. Kwas mlekowy poprawia równowagę kwasowo-zasadową w przewodzie pokarmowym, łagodząc objawy zgagi. Podczas procesu fermentacji warzyw powstaje również acetylocholina – składnik usprawniający perystaltykę jelit. Kiszone warzywa (szczególnie kapusta) zawierają także sporo błonnika. Duża zawartość błonnika oraz działanie acetylocholiny mogą zlikwidować problem zaparć i wzdęć, tak częsty w ciąży. Kiszenie nie pozbawia warzyw cennych witamin i składników mineralnych. Po ukiszeniu zawierają nawet więcej witaminy C niż świeże. Kiszone ogórki i kapusta to źródło witamin E i K oraz z grupy B, a także wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Są bogate w potas, który reguluje gospodarkę wodną, a to pomaga zapobiegać obrzękom. Jadane regularnie wspomagają trawienie i rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej, zwiększając odporność na infekcje.

miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza