Uwaga na dodatki do żywności (E) w ciąży

2019-08-09 8:57

W okresie ciąży staraj się uważać na to, aby kupować jedzenie bez dodatków E. Wiele z nich może wpływać negatywnie na zdrowie. Pamiętaj jednak, że cześć dodatków z literą E to bezpieczne, naturalne składniki. Dlatego warto wiedzieć, co oznaczają skróty w składzie i które dodatki E do żywności mogą być groźne w ciąży.

Dodatki E do żywności w ciąży
Autor: Getty images

Spis treści

  1. Czym są dodatki do żywności E?
  2. Dodatki E - naturalne czy sztuczne?
  3. Dodatki do żywności E szkodliwe w ciąży
  4. Dodatki do żywności E, których lepiej unikać
  5. Rozszyfruj ukryte substancje E

W okresie ciąży uważaj na konserwanty, barwniki, polepszacze smaku ukryte pod symbolem E i obecne w żywności. Podpowiadamy czego unikać w diecie w ciąży. Oto lista dodatków do żywności E, które są szkodliwe w ciąży.

Czym są dodatki do żywności E?

W skrócie E to polepszacze koloru, smaku, aromatu i wyglądu produktów spożywczych. Dzięki nim jogurt jagodowy może nie mieć ani grama prawdziwych owoców, a smakować i pachnieć tak, jakby został przygotowany ze świeżych jagód.

Nic dziwnego, że dodatki E nie mają dobrej sławy wśród konsumentów i jeśli na etykiecie żywności widzimy długą ich listę, mamy słuszne przeczucia, że produkt może być niezdrowy i lepiej unikać go w ciąży.

Ale uwaga: niezdrowy wcale nie oznacza niebezpieczny dla zdrowia, jeśli stosowany jest w odpowiednich ilościach i zgodnie z zaleceniami (np. barwnik kosmetyczny nie może znajdować się w żywności).

Skoro konkretne E zostało dopuszczone do stosowania w żywności, oznacza to, że było przebadane, skontrolowane i uznane za bezpieczne przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej.

Poza tym do żywności dodawane są też z barwniki naturalnego pochodzenia, które również ukrywają się pod skrótem E, czyli np. E 100 (kurkumina – naturalny barwnik pozyskiwany z kurkumy) lub E 160 (karotenoidy z marchewki).

Dodatki E - naturalne czy sztuczne?

Pewnie nie wiesz, i wolałabyś nie wiedzieć, że w twoich truskawkowych lodach, na które masz ochotę w ciąży mogą kryć się mszyce, naturalnie żerujące na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki? To koszenila – naturalny czerwony barwnik (karmin), ukryty pod symbolem E 120.

Jest bezpieczny i znajduje się w większości czerwonych słodyczy, barwionych jogurtów czy dżemów. Takich niespodzianek jest więcej i gdy zaczniesz je poznawać, może okazać się, że „robaczki” w malinowym jogurcie są dla ciebie zdrowsze niż np. E 122 (azorubina) – również ciemnoczerwony barwnik, ale sztuczny.

Udowodniono, że spożywany w nadmiarze powoduje u dzieci objawy ADHD. Ale barwnik czerwony (występujący także jako E 123 – amarant czy E 124 – czerwień koszenilowa) to dopiero początek długiej listy „polepszaczy” żywności oznaczonych literą E.

Czytaj: Zdrowe odżywianie w ciąży: jak powinna wyglądać dieta ciężarnej

Dodatki do żywności E szkodliwe w ciąży

W produkcji środków spożywczych stosuje się około 2000 substancji polepszających żywność. Są wśród nich dodatki neutralne dla zdrowia, ale są i takie, które spożywane w nadmiarze mogą mieć działanie uczulające, a nawet rakotwórcze.

W ciąży unikaj przede wszystkim żywności z dodatkiem: E 102, E 104, E 105, E 110, E 122, E 124, E 151, E 155, E 200, E 202, E 203 oraz E 210 do E 228, E 620 do E 625, E 952, E 954.

Warto sprawdzić, jakie „E” znajdują się w produktach spożywczych w twoim domu. Zyskasz pewność, że wiesz, co jesz w ciąży i nie spożywasz czegoś, co mogłoby ci zaszkodzić.

Czytaj: Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Dodatki do żywności E, których lepiej unikać

Wiele dodatków E nie jest szkodliwa dla zdrowia, mimo to kobiety w ciąży powinny mieć się na baczności, jedząc produkty, które je zawierają. Po pierwsze dlatego, że takiego produkty w ciąży nie dostarczają żadnych wartości odżywczych, a mogą wprowadzać w błąd, gdy np. chcemy zjeść dżem z pomarańczy, a okazuje się, że tak naprawdę nie ma w nim cytrusów, a jedynie kilka E odpowiedzialnych za barwę i aromat owoców.

Po drugie, w okresie ciąży organizm przyszłej mamy jest mniej odporny na działanie niektórych substancji np. ryzyko zwykłej wysypki po skosztowaniu „smerfowych lodów” (ze sztucznym niebieskim barwnikiem E 131) może przerodzić się w zagrożenie uciążliwą i silnie swędzącą pokrzywką.

Za wysypkę w ciąży odpowiedzialny może być też E 142 (zieleń brylantowa), a za pokrzywkę i ostry stan zapalny skóry w ciąży – E 104 (żółcień chinolinowa), natomiast objawy astmy w ciąży może nasilić E 155 (brąz). Dlatego warto dmuchać na zimne i unikać potencjalnie uczulających substancji w diecie w ciąży.

Czytaj: Dieta bogata w żelazo w ciąży – produkty bogate w żelazo

Rozszyfruj ukryte substancje E

Oznaczenia dodatków E poddane są pewnym zasadom, które warto poznać. Barwniki dodawane do żywności ukrywają się pod skrótem E 100–199, konserwanty: E 200–299, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości: E 300–399, emulgatory, stabilizatory i zagęszczacze: E 400–499, regulatory pH: 500–599, wzmacniacze smaku i zapachu: E 600–699, antybiotyki: E 700–799, substancje nabłyszczające i słodzące: E 900–999, a pozostałe to E 1000–1999.

Dobrze wiedzieć

Jesteśmy coraz bardziej czujni. Aż 68 proc. Polaków sprawdza zawartość dodatków do żywności, a ponad 60 proc. rezygnuje z zakupu produktu, który zawiera sztuczne dodatki – wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Frosty, producenta dań mrożonych. Szacuje się, że w ciągu roku zjadamy ponad 2 kg różnych dodatków E.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza