Ser pleśniowy w ciąży: czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?

Ser plesniowy w ciazy
Autor: _photos.com|photos.com Czy w CIĄŻY można jeść SER PLEŚNIOWY?

Niektóre ciężarne zastanawiają się, czy można jeść ser pleśniowy w ciąży? Zakaz jedzenia serów pleśniowych pojawia się niemal w każdym artykule na temat odżywiania kobiet w ciąży. Tak naprawdę jest on jednak uzasadniony tylko w przypadku części serów pleśniowych, a nie absolutnie wszystkich.

Posłuchaj, czy w ciąży można jeść ser pleśniowy. To jest materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

Czy jedzenie serów pleśniowych w czasie ciąży może stwarzać zagrożenie dla zdrowia mamy lub płodu? Tak, ale dotyczy to tylko niektórych serów - nie wszystkie stanowią zagrożenie dla ciąży.

Skąd w takim razie teoria, mówiąca o tym, że sery pleśniowe są szkodliwe dla zdrowia nienarodzonego dziecka? Chodzi o odzwierzęcą bakterię Listeria monocytogenes, która jest obecna w serach pleśniowych, ale nie nie tylko w nich. Ryzyko to dotyczy wszelkich produktów odzwierzęcych niepoddanych obróbce termicznej, a więc surowego mleka i jego przetworów, jajek, surowego mięsa oraz wędlin tzw. dojrzewających.

Czytaj: Listerioza - co to za choroba i jak można sienią zarazić?

Jakich serów pleśniowych nie jeść w ciąży?

Bakterie Listeria monocytogenes może znajdować się m.in. w serach pleśniowych wytwarzanych z surowego, niepasteryzowanego mleka. W ten tradycyjny sposób wytwarza się część serów pleśniowych np. we Francji i stamtąd prawdopodobnie pochodzi uzasadniony zakaz ich spożywania w ciąży.

Zagrożenie stanowić może zarówno francuski brie czy camembert, jak i twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią. Oczywiście dotyczy to także francuskich produktów z mleka surowego sprzedawanych w Polsce.

Czytaj: Tatar a ciąża. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

Toksoplazmoza - objawy i leczenie toksoplazmozy w ciąży [WYWIAD]

W ciąży można jeść sery z mleka pasteryzowanego

Jednak trzeba wiedzieć, że bakterie listerii giną w wysokiej temperaturze. A więc mleko pasteryzowane, czyli ogrzewane do temperatury 70–100°C, tych bakterii już nie zawiera. A to właśnie z pasteryzowanego mleka produkuje się miękkie sery pleśniowe w Polsce.

Na przykład najpopularniejsze na naszym rynku serki brie i camembert marki Turek możesz jeść w ciąży bez obaw, bo są w stu procentach bezpieczne. Potwierdza to przedstawiciel mleczarni TUREK Agnieszka Kukuła-Wasilewska: – Nasze sery pleśniowe produkowane są wyłącznie z mleka poddanego pasteryzacji, a co więcej, każdą ich partię po wyprodukowaniu kontrolujemy na obecność Listeria monocytogenes. W produkcie, który opuszcza nasz zakład, nie ma wspomnianych bakterii. Zapewniam, że sery Turek mogą bezpiecznie jeść kobiety w ciąży.

Czytaj Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Nie musisz rezygnować w ciąży z serów pleśniowych

Podobne, choć nieco mniej rygorystyczne procedury obowiązują we wszystkich zakładach mleczarskich w Polsce. Ryzykowne są natomiast sery wytwarzane bezpośrednio przez gospodarstwa rolne, dlatego nie powinnaś kupować serów pochodzących z niewiadomego źródła.

Przypominamy, że obróbka termiczna eliminuje listerie z każdego produktu, a więc nawet kawałek sera z mleka niepasteryzowanego po usmażeniu lub zagotowaniu (np. jako składnik sosu) przestaje być groźny.

A zatem: jeśli uwielbiasz sery z pleśnią, nie musisz z nich w ciąży rezygnować. Pod warunkiem że będziesz ostrożna: jedz tylko sery ze znanego źródła, wytwarzane z pasteryzowanego mleka, a poza tym nie przesadzaj z ilością, bo oprócz cennego wapnia zawierają one również sporo kalorii.

Czytaj: Mleko i przetwory mleczne w ciąży- czy warto jej jeść?

Dobrze wiedzieć

Jedz, ale z umiarem

prof. dr hab. n. med. Krzysztof Czajkowski, ginekolog położnik, Szpital im. ks. A. Mazowieckiej w Warszawie

Jak w każdej sprawie, należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Kupując produkt spożywczy, po pierwsze przeczytaj datę ważności, skład i sposób przygotowania produktu. Po drugie, unikaj wyrobów potencjalnie szkodliwych.

Jeśli informacje o produkcie są niepełne lub masz problem ze zrozumieniem opisu – lepiej zrezygnuj i wybierz coś innego. W przypadku serów pleśniowych oczywiście nie stanowią one zasadniczego elementu naszej diety, ale są cennym dodatkiem smakowym.

Przygotowane z pasteryzowanego mleka powinny być bezpieczne i możesz po nie śmiało sięgać, pamiętając, że jak większość serów zawierają przynajmniej kilkanaście procent tłuszczu i nierzadko inne substancje (np. środki konserwujące). Jedz je zatem z umiarem.

Polecamy wideo: czego nie jeść w ciąży

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE