Ser pleśniowy w ciąży: czy w ciąży można jeść ser pleśniowy?

2019-08-06 9:53 Agnieszka Roszkowska
Ser plesniowy w ciazy
Autor: _photos.com|photos.com Czy w CIĄŻY można jeść SER PLEŚNIOWY?

Niektóre ciężarne zastanawiają się, czy można jeść ser pleśniowy w ciąży? Zakaz jedzenia serów pleśniowych pojawia się niemal w każdym artykule na temat odżywiania kobiet w ciąży. Tak naprawdę jest on jednak uzasadniony tylko w przypadku części serów pleśniowych, a nie absolutnie wszystkich.

Czy jedzenie serów pleśniowych w czasie ciąży może stwarzać zagrożenie dla zdrowia mamy lub płodu? Tak, ale dotyczy to tylko niektórych serów - nie wszystkie stanowią zagrożenie dla ciąży.

Skąd w takim razie teoria, mówiąca o tym, że sery pleśniowe są szkodliwe dla zdrowia nienarodzonego dziecka? Chodzi o odzwierzęcą bakterię Listeria monocytogenes, która jest obecna w serach pleśniowych, ale nie nie tylko w nich. Ryzyko to dotyczy wszelkich produktów odzwierzęcych niepoddanych obróbce termicznej, a więc surowego mleka i jego przetworów, jajek, surowego mięsa oraz wędlin tzw. dojrzewających.

Czytaj: Listerioza - co to za choroba i jak można sienią zarazić?

Jakich serów pleśniowych nie jeść w ciąży?

Bakterie Listeria monocytogenes może znajdować się m.in. w serach pleśniowych wytwarzanych z surowego, niepasteryzowanego mleka. W ten tradycyjny sposób wytwarza się część serów pleśniowych np. we Francji i stamtąd prawdopodobnie pochodzi uzasadniony zakaz ich spożywania w ciąży.

Zagrożenie stanowić może zarówno francuski brie czy camembert, jak i twarde sery przerośnięte szlachetną niebieską pleśnią. Oczywiście dotyczy to także francuskich produktów z mleka surowego sprzedawanych w Polsce.

Czytaj: Tatar a ciąża. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

Toksoplazmoza - objawy i leczenie toksoplazmozy w ciąży [WYWIAD]

W ciąży można jeść sery z mleka pasteryzowanego

Jednak trzeba wiedzieć, że bakterie listerii giną w wysokiej temperaturze. A więc mleko pasteryzowane, czyli ogrzewane do temperatury 70–100°C, tych bakterii już nie zawiera. A to właśnie z pasteryzowanego mleka produkuje się miękkie sery pleśniowe w Polsce.

Na przykład najpopularniejsze na naszym rynku serki brie i camembert marki Turek możesz jeść w ciąży bez obaw, bo są w stu procentach bezpieczne. Potwierdza to przedstawiciel mleczarni TUREK Agnieszka Kukuła-Wasilewska: – Nasze sery pleśniowe produkowane są wyłącznie z mleka poddanego pasteryzacji, a co więcej, każdą ich partię po wyprodukowaniu kontrolujemy na obecność Listeria monocytogenes. W produkcie, który opuszcza nasz zakład, nie ma wspomnianych bakterii. Zapewniam, że sery Turek mogą bezpiecznie jeść kobiety w ciąży.

Czytaj Produkty zakazane w ciąży: zobacz, czego nie wolno ci jeść

Nie musisz rezygnować w ciąży z serów pleśniowych

Podobne, choć nieco mniej rygorystyczne procedury obowiązują we wszystkich zakładach mleczarskich w Polsce. Ryzykowne są natomiast sery wytwarzane bezpośrednio przez gospodarstwa rolne, dlatego nie powinnaś kupować serów pochodzących z niewiadomego źródła.

Przypominamy, że obróbka termiczna eliminuje listerie z każdego produktu, a więc nawet kawałek sera z mleka niepasteryzowanego po usmażeniu lub zagotowaniu (np. jako składnik sosu) przestaje być groźny.

A zatem: jeśli uwielbiasz sery z pleśnią, nie musisz z nich w ciąży rezygnować. Pod warunkiem że będziesz ostrożna: jedz tylko sery ze znanego źródła, wytwarzane z pasteryzowanego mleka, a poza tym nie przesadzaj z ilością, bo oprócz cennego wapnia zawierają one również sporo kalorii.

Czytaj: Mleko i przetwory mleczne w ciąży- czy warto jej jeść?

Dobrze wiedzieć

Jedz, ale z umiarem

prof. dr hab. n. med. Krzysztof Czajkowski, ginekolog położnik, Szpital im. ks. A. Mazowieckiej w Warszawie

Jak w każdej sprawie, należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Kupując produkt spożywczy, po pierwsze przeczytaj datę ważności, skład i sposób przygotowania produktu. Po drugie, unikaj wyrobów potencjalnie szkodliwych.

Jeśli informacje o produkcie są niepełne lub masz problem ze zrozumieniem opisu – lepiej zrezygnuj i wybierz coś innego. W przypadku serów pleśniowych oczywiście nie stanowią one zasadniczego elementu naszej diety, ale są cennym dodatkiem smakowym.

Przygotowane z pasteryzowanego mleka powinny być bezpieczne i możesz po nie śmiało sięgać, pamiętając, że jak większość serów zawierają przynajmniej kilkanaście procent tłuszczu i nierzadko inne substancje (np. środki konserwujące). Jedz je zatem z umiarem.

Polecamy wideo: czego nie jeść w ciąży

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE