Tatar a ciąża. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

2019-08-09 11:43 redakcja
tatar
Autor: thinkstockphotos.com Czy jedzenie tatara w ciąży jest bezpieczne?

Jesteś w ciąży i masz ochotę na tatara? Ostrożnie, jedzenie w ciąży surowego mięsa nie jest bezpieczne. Tatar może być źródłem zakażenia groźnymi chorobami, jak toksoplazmoza i listerioza. Co zrobić, gdy zachcianka na konkretny smak jest bardzo silna i trudno jej się oprzeć?

Tatar czyli danie z posiekanego surowego mięsa wołowego oraz surowych żółtek jaj ma wielu zwolenników. Do tego grona dodać trzeba smakoszy tatara z łososia. Niestety, surowe mięso w ciąży nie jest wskazane jako element menu, niezależnie z jakiego zwierzęcia ono pochodzi.

Czytaj: Zobacz czego wystrzegać się w ciąży! Tego nie jedz

Dlaczego jedzenie w ciąży tatara jest ryzykowne?

Surowe mięso może być zakażone bakteriami z rodzaju listeria lub pasożytami toksoplazmozy, wywołującymi groźne dolegliwości. Dotyczy to szczególnie mięs niewiadomego pochodzenia oraz wątpliwej świeżości.

Zarówno listerioza jak i toksoplazmoza mogą mieć bardzo zły wpływ na rozwijające się dziecko – powodować poważne wady rozwojowe, a na wczesnym etapie ciąży – nawet jej przerwanie. Zagrożenie to dotyczy także spożywania krwistych steków czy befsztyków.

Na cenzurowanym jest jednak nie tylko surowe mięso, z którego robi się tatara, ale również inny obowiązkowy składnik tej potrawy – surowe żółtka jaj – ze względu na możliwe ich zakażenie salmonellą.

Bardzo ważna jest ostrożność podczas gotowania – dokładne mycie i wyparzanie naczyń, które miały kontakt z surowym mięsem, a jeśli potrawę przygotowuje kobieta w ciąży – nie powinna ona próbować jej przed usmażeniem, upieczeniem czy ugotowaniem.

Czytaj: Czy ciężarna może jeść grzyby?

Jaki tatar można jeść w ciąży?

Na szczęście nie każdy tatar jest zabroniony w ciąży. Wraz z modą na weganizm i wegetarianizm, coraz popularniejsze stają się tatary wegetariańskie, które zarówno wyglądem, jak i smakiem mogą konkurować z tradycyjnymi, mięsnymi wersjami tej potrawy.

W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na tatary z warzyw np. z suszonych pomidorów, awokado, pieczonych buraków czy z grillowanej cukinii. Takie danie jest nie tylko smaczne i proste, ale też bardzo zdrowe – dostarcza przyszłej mamie wielu niezbędnych składników odżywczych, jest lekkostrawne, a dzięki błonnikowi zawartemu w warzywach, przyspiesza perystaltykę jelit, jednocześnie likwidując częste u ciężarnych zaparcia.

Czytaj: Grill w ciąży: czy w ciąży można jeść dania z grilla?

Polecamy wideo: Czego nie jeść w ciąży?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE