Jakie są źródła witaminy B12? Produkty bogate w witaminę B12

2019-12-20 13:07
Witamina B12
Autor: Getty Images

Dlaczego produkty bogate w witaminę B12 są tak ważne w naszej diecie? Niedobór tej witaminy w organizmie grozi anemią, rozdrażnieniem i zmęczeniem. Zobacz, co jeść, by dieta była bogata w witaminę B12 i by nie dopuścić do jej niedoboru.

Witamina B12 ma bezpośredni wpływ na nasz układ nerwowy. Oddziałuje też na przemianę materii, pracę mięśni, odgrywa istotną rolę w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi.

Najczęstszym objawem jej niedoboru jest niedokrwistość (anemia), występują także zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, łatwiej się męczymy, nie możemy się skoncentrować, jesteśmy rozdrażnieni, drżą nam ręce i nogi, atakują nas choroby jamy ustnej.

Znacznie częściej mamy do czynienia z niedoborem witaminy B12, niż z jej nadmiarem. Jej nadmiar nie jest zresztą toksyczny.

Zobacz: Jakie suplementy w ciąży powinno się przyjmować?

W jakich produktach szukać witaminy B12?

Głównie w mięsie: jej największe ilości znajdują się w podrobach (wątroba, nerki), rybach, serach, jajach, drożdżach. Produkty roślinne w ogóle nie zawierają witaminy B12.  W witaminę B12 często wzbogacane są płatki śniadaniowe oraz produkty sojowe. Na znaczny niedobór  B12 najczęściej cierpią weganie. Jeśli niedobory są znacznie, warto sięgnąć po suplementy diety.

Czytaj także: Dieta wegańska w ciąży. Sprawdź, czy weganizm w ciąży jest bezpieczny

Witaminy i minerały na męską płodność - które składniki sprzyjają zapłodnieniu?

www.mowimyjak.se.pl/

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 2/2020 "Zdrowia": co pomoże na ból głowy, sztuczne hormony wokół nas, dźwięczny głos na lata, stopy bez odcisków, eko zwierzak w domu, chudnij z wyobraźnią, hity zdrowej kuchni. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych rad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 2/2020
KOMENTARZE