Jakie warzywa i owoce jeść, aby zwiększyć odporność i nie chorować w ciąży?

2019-08-09 11:15 Agnieszka Roszkowska
Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami
Autor: _photos.com|photos.com Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami

W ciąży zmniejsza się odporność, więc ryzyko złapania infekcji jest większe niż dotąd. Ale istnieje sprawdzony naturalny sposób na to, by mniej chorować: trzeba jeść owoce i warzywa, zwłaszcza pewne ich gatunki. Zobacz, jakie warzywa i owoce jeść, by wzmocnić odporność w ciąży.

Odporność w ciąży zależy od wielu czynników, również od tego, co jesz. Dużo się ostatnio mówi o tranie, który dzięki kwasowi DHA i witaminie D korzystnie wpływa na odporność. Ale nie zapominajmy, że także owoce i warzywa odgrywają tu istotną rolę. Wszystkie są zdrowe, bo zawierają witaminy i mikroelementy, ale niektóre z nich mają szczególnie cenne zimą właściwości: wzmacniają odporność, zapobiegając infekcjom, a czasem nawet je leczą. Uwzględnij je w swoim codziennym jadłospisie, a przekonasz się, że będziesz mniej chorować.

Czytaj: Dieta w ciąży, czyli odżywianie ciężarnej pod lupą

Maliny

Zawierają salicylany, które działają przeciwzapalnie, są skutecznym środkiem napotnym i przeciwgorączkowym, a wzmożone wydzielanie potu powoduje chłodzenie organizmu, co przynosi ulgę w gorączce. Działanie lecznicze ma sok z malin i napar z suszonych owoców.

Często można spotkać się z opinią, że sok albo napar z liści malin jest w ciąży niewskazany, bo może wywołać skurcze macicy. To nieprawda – zarówno sok, jak i napar są bezpieczne. Maliny można jeść i pić na każdym etapie ciąży i w każdej postaci: soku, herbatki czy świeżych owoców.

Aronia

Jest uważana za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa: zawiera mnóstwo witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i mikroelementów. Osoby, które regularnie stosują aronię, rzadziej chorują na anginy, przeziębienia i inne zimowe infekcje.

Najwięcej cennych antyoksydantów i rutyny zawiera świeżo wyciśnięty sok z aronii, który najlepiej zrobić samodzielnie. Można też kupować gotowe soki, pamiętając, że prozdrowotne właściwości mają tylko te z nich, które nie są rozcieńczane ani dosładzane. Aronia nadaje się też na dżemy i galaretki.

materiał partnera
Warto wiedzieć

Ważne aby reagować szybko i nie dopuścić do pełnego rozwoju choroby! Jedną z metod leczenia, którą stosuje się już od pierwszych objawów przeziębienia i grypy jest zastosowanie leku homeopatycznego Oscillococcinum1). Oscillo to lek dla całej rodziny. Nie posiada w składzie alkoholu i sztucznych barwników. Opakowanie zawiera 6 lub 30 dawek. Praktyczna forma opakowania sprawia, że lek można mieć zawsze pod ręką, gdy tylko poczujemy niepokojące objawy. Idealnie będzie się sprawdzał w podróży lub podczas wyjazdu z dziećmi na ferie czy wakacje.

Brokuły

Są wręcz napakowane antyoksydantami, a witaminy C, która pomaga walczyć z infekcjami, mają znacznie więcej niż owoce cytrusowe. Co więcej, obecne w brokułach składniki działają korzystnie na pracę limfocytów, które odgrywają ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu, więc bezpośrednio poprawiają odporność.

Zawierają również substancję o nazwie sulforafan, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie. Brokuły warto jeść jak najczęściej, nawet codziennie. Najlepiej na surowo lub gotowane na parze – wtedy są zielone i jędrne. Aby złagodzić wzdymające działanie brokułów, jedz je z imbirem, koprem lub kminkiem.

Czarny bez

Ekstrakt z czarnego bzu zawiera duże ilości antocyjanów, dzięki temu zapewnia efektywną walkę z wolnymi rodnikami, łagodząc objawy grypy czy przeziębienia, oraz stanowi ochronę w czasie obniżonej odporności.

Owoce czarnego bzu nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich robić konfitury, dżemy, kisiele, soki, można je także suszyć. W przypadku pojawienia się stanu zapalnego dróg oddechowych najlepiej zadziała picie naparu z kwiatów czarnego bzu.

Czytaj: Domowe sposoby na przeziębienie w ciąży

Żurawina

To doskonały środek profilaktyczny i wspomagający leczenie infekcji dróg moczowych – żurawinę zalecają nawet lekarze urolodzy. Zawarte w jej owocach poliantocyjanidy nie tylko działają bakteriobójczo (zwalczają do 80 proc. opornych na antybiotyki bakterii wywołujących zapalenie pęcherza), ale przede wszystkim uniemożliwiają mikrobom kolonizację w drogach moczowych. Z żurawiny można robić soki, dżemy czy po prostu jeść suszone owoce tej rośliny, które są pyszne.

Sprawdź koniecznie - Kalendarz ciąży - jak rozwija się płód

Czosnek

Pobudza do działania limfocyty i makrofagi – kluczowe elementy układu odpornościowego. Dzięki zawartości ajoenu przyspiesza leczenie infekcji wirusowej. Zawiera też flawonoidy i allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Czosnek należy jeść przy pierwszych objawach choroby – gdy tylko pojawi się ból gardła czy wydzielina z dróg oddechowych. Leczy przeziębienie, kaszel i infekcje grypopodobne.

Profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności, warto zjadać 1–2 ząbki czosnku dziennie. Czosnek powinien być surowy, bo tylko taki ma właściwości bakteriobójcze. Przed zjedzeniem należy go przecisnąć przez praskę i odczekać 10–15 minut – w tym czasie nastąpi odpowiedni wzrost stężenia allicyny.

Można go jeść, dodając do sałatki, twarożku czy kładąc na kanapkę z wędliną i pomidorem albo tradycyjnie: z ciepłym mlekiem, miodem i masłem. Uwaga: nie jedz czosnku, jeśli chorujesz na nerki albo cierpisz na wzdęcia.

1) OSCILLOCOCCINUM®granulki w pojemniku jednodawkowym. Substancja czynna: Anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K. Dawka substancji czynnej: 200K, 0,01 ml. Wskazania do stosowania: objawy grypy, przeziębienia i infekcji grypopodobnych: gorączka (do 38,5°C), uczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśniowe i kostno-stawowe. Oscillococcinum® zaleca się stosować zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji między innymi, takich jak: uczucie drapania w gardle, uczucie rozbicia, uczucie zimna. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: BOIRON SA, 2 avenue de l’Ouest Lyonnais, 69510 Messimy, Francja.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W magazynie Dziecko Zakupy i My: ponad 200 polecanych produktów dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży, a także inspiracje i porady dla całej rodziny! Sprawdź, jak zadbać o najbliższych – czytaj już za 3 zł!

Sprawdź
Dziecko zakupy i my
KOMENTARZE
Karina Żuber
|

Całą ciąże brałam Estabiom, zawiera witaminę d, której niedobór koniecznie trzeba uzupełniać, poza tym probiotyk dbał o moje jelita.