Kwas foliowy to nie wszystko. Naukowcy o istotnym znaczeniu aminokwasów w ciąży

2025-06-10 11:32

Każda przyszła mama słyszała o kwasie foliowym. Naukowcy nie mają wątpliwości, że nie mniej ważną rolę odgrywają aminokwasy. Najnowsze badania pokazują, że aminokwasy – czyli maleńkie cegiełki budujące białko – mogą mieć spory wpływ na to, jak rośnie dziecko w brzuchu. Sprawdź, gdzie się kryją i dlaczego warto o nich pamiętać.

Kwas foliowy to nie wszystko. Naukowcy o istotnym znaczeniu aminokwasów w ciąży

i

Autor: Getty Images

W czerwcu 2025 roku w renomowanym czasopiśmie BMC Medicine ukazała się publikacja zatytułowana Longitudinal plasma amino acids during pregnancy and neonatal anthropometry (Zmiany poziomu aminokwasów w surowicy ciężarnych w czasie ciąży a parametry antropometryczne noworodków).

Aminokwasy: co to jest i dlaczego są ważne w ciąży?

Naukowcy przeanalizowali próbki krwi ponad 300 kobiet na różnych etapach ciąży i porównali je z wagą, wzrostem oraz budową ciała ich dzieci tuż po porodzie. Wyniki pokazały, że niektóre aminokwasy mogą mieć realny wpływ na rozwój dziecka – od długości ciała po ilość tkanki tłuszczowej.

Aminokwasy to składniki, z których nasze ciało „lepi” białka – brzmi prosto, ale ich rola jest naprawdę wyjątkowa. Nie tylko pomagają budować mięśnie czy tkanki, ale w ciąży wspierają też rozwój mózgu, kości i całej masy ważnych układów dziecka.

Niektóre z nich – np. glutamina – mogą być związane z tym, że dzieci rodzą się większe. Inne z kolei (jak glicyna czy fenyloalanina), gdy było ich zbyt dużo, wiązały się z niższą wagą urodzeniową. Wszystko zależy od poziomu aminokwasów w danym trymestrze ciąży...

Królowe Matki, odc. 4 - Hanna Żudziewicz o tańcu, dzieciństwie i macierzyństwie

Aminokwasy: naturalne źródła w diecie

Większość aminokwasów znajduje się w dobrze znanych, codziennych produktach spożywczych:

  • Glutamina – znajdziesz ją m.in. w kurczaku, rybach, nabiale, jajkach, ale też w roślinach strączkowych i szpinaku.
  • Glicyna – obecna w galaretkach, rosole (szczególnie na kościach), żelatynie, a także w fasoli czy orzechach.
  • Metionina – dużo jej w jajkach, ryżu, mięsie i orzeszkach ziemnych.
  • Fenyloalanina i tyrozyna – to aminokwasy występujące w mleku, jajkach, bananach, serze i rybach.

Jeśli dieta przyszłej mamy jest różnorodna i bogata w pełnowartościowe białko - suplementowanie aminokwasów nie musi być konieczne. Suplementacja jest zalecana przy niedoborach lub indywidualnym zapotrzebowaniu organizmu. To kolejny dowód na to, jak bardzo zbilansowana i różnicowana może mieć wpływ na rozwój ciąży.

M jak Mama Google News