Masło orzechowe i pianki mogą być naprawdę groźne. Ten trick ratowniczki może pomóc

2023-05-10 16:03

W każdym wieku istnieje ryzyko zadławienia, ale małe dzieci są na nie szczególnie podatne. Ich przełyk jest węższy niż u dorosłego, co sprawia, że nawet niewinne pokarmy mogą być niebezpieczne. Specjaliści ostrzegają, jakie produkty są potencjalnym zagrożeniem dla maluszka.

dziecko zjadające kanapkę z masłem orzechowym od swojej mamy
Autor: Getty images Masło orzechowe i pianki mogą być naprawdę groźne. Ten trick ratowniczki może ci pomóc

Gdy myślimy o ryzyku zadławienia u dzieci, przed oczami staje nam mała moneta, bateria guzikowa czy kawałek twardego orzecha. Tymczasem lekarze podkreślają, że niebezpieczne mogą być zwykłe pokarmy, które podajemy dzieciom. I nie chodzi tylko o wielkość kawałków jedzenia, ale o ich konsystencję czy teksturę.

Obserwacje specjalistów z SOR-ów pokazują, że najczęstszymi produktami żywnościowymi, które są przyczyną zadławień dzieci są plasterki parówek, pianki, popcorn oraz masło orzechowe.

Spis treści

  1. Kiedy mówimy o zadławieniu?
  2. Groźna nie tylko wielkość, ale i kształt oraz konsystencja
  3. Na te pokarmy szczególnie uważaj! 
  4. Jak zapobiegać zakrztuszeniu się dziecka?
Pierwsza pomoc u niemowlaka – zachłyśnięcie lub zakrztuszenie

Kiedy mówimy o zadławieniu?

Zadławieniu mówimy wówczas, gdy drogi oddechowe dziecka zostaną zablokowane przez jakieś ciało obce. Może to być fragment zabawki, guzik, koralik, ale również kawałek jedzenia. O ile większość rodziców, zwraca uwagę na małe przedmioty i pilnuje, aby nie znalazły się w pobliżu rączek dziecka, o tyle jedzenie często traktują jako „bezpieczne”. 

Lekarze ostrzegają jednak: wszystko, co jest mniejsze niż moneta 50-groszowa, może spowodować zablokowanie dróg oddechowych i stanowić ryzyko zadławienia dla dzieci kilkuletnich. Tchawica roczniaka jest jeszcze mniejsza – ma ok. 7 mm średnicy, czyli tyle, co słomka do picia. Groźne są jednak nie tylko twarde kawałki tej wielkości, ale i potrawy o określonej konsystencji. 

Zobacz, trick ratowniczki medycznej i sprawdź, jakie potrawy i przedmioty mogą wywołać zakrztuszenie. Kobieta o nicku tinyheartseducation pokazuje, jak sprawdzić, co mieści się w drogach oddechowych małego dziecka. Okrąg stworzony z jej palców ma mniej więcej tę samą średnicę, co szerokość dróg oddechowych dziecka w wieku 0-3 lat. "Jeśli coś zmieści się w tej dziurze, istnieje ryzyko zadławienia" - komentuje ratowniczka.

Czytaj również: Jej synek zadławił się czymś, co "nie wzbudzało podejrzeń". Mama ostrzega

Groźna nie tylko wielkość, ale i kształt oraz konsystencja

Krem czekoladowy czy masło orzechowe, które zlepia kawałki miękkiego pieczywa w kulkę – to jedna z częstszych przyczyn zadławienia. Takie pokarmy mogą zrulować się i uformować w kształt dróg oddechowych dziecka, a na dodatek przykleić się do ich ścianek. Taką bryłkę trudno odkrztusić, a proces jej rozpuszczania trwa za długo, aby liczyć na przywrócenie oddechu bez niczyjej ingerencji.

Kolejne groźne produkty to te przyklejające się do podniebienia i gardła, a więc np. słodkie pianki czy cukierki ciągutki albo gumy rozpuszczalne. Do gardła przykleja się również – pod wpływem śliny – popcorn oraz liście sałaty. Małe dzieci nie mają zdolności żucia ciągnących się i lepkich słodyczy, dlatego nie należy ich podawać maluchom poniżej trzeciego roku życia.

Kolejną grupą groźnej żywności są miękkie produkty, ale o okrągłym kształcie, który idealnie dopasowuje się do dróg oddechowych uniemożliwiając oddychanie – choć są miękkie, działają dokładnie tak jak połkniecie monety czy guzika. To np. parówki pokrojone w krążki czy całe winogrona.

Bardzo groźne są też ciągnące się małe twarde potrawy, jak rozpuszczony ser z pizzy czy pokarmy, które są trudne do przegryzienia przez dzieci i rozkładają się na tyle, aby można je było bezpiecznie połknąć, np. orzechy czy kawałki marchewki.

Czytaj również: Zakrztuszenie, zadławienie u niemowlęcia - co robić?

Jak uderzać dziecko podczas zadławienia? Ratowniczka: "Siniaki się zagoją"

Na te pokarmy szczególnie uważaj! 

Małe, twarde potrawy: orzechy, pestki dyni i słonecznika, twarde suszone owoce, kawałki surowej marchwi lub jabłka, żywność, która ma twarde, ostre kawałki (np. chipsy, krakersy), łuski popcornu.

Aby zmniejszyć ryzyko zadławienia: unikaj podawania dziecku całych orzechów lub kawałków warzyw - krój je i rozdrabniaj.

Małe, okrągłe lub owalne potrawy: winogrona, jagody i pomidorki koktajlowe, rodzynki, zielony groszek, cukierki. 

Aby zmniejszyć ryzyko zadławienia krój owoce na pół lub na ćwiartki lub rozgniataj widelcem, usuwaj pestki z owoców.

Owoce lub mięso ze skórką: kurczak, kiełbaski, śliwki, brzoskwinie, pomidory, sałata i inne surowe liście sałaty.

Aby zmniejszyć ryzyko zadławienia obieraj wszystko ze skóry, drobno siekaj liście sałaty

Gęste pasty i kremy: krem czekoladowy, masło orzechowe. 

Aby zmniejszyć ryzyko zadławienia równomiernie rozprowadzaj je na chlebie.

Jak zapobiegać zakrztuszeniu się dziecka?

Zawsze, gdy podajesz dziecku posiłek, bądź przy nim niedaleko. Dzięki temu w razie zakrztuszenia, będziesz mogła szybko zareagować. Nie powyzwalaj na jedzenie na kanapie w pozycji półleżącej lub podczas biegania - to sprzyja zadławieniu. Podobnie, jak mówienie w czasie jedzenia, płacz czy śmianie się. 

Dopóki twoje dziecko nie będzie potrafiło dobrze gryźć i żuć, podawaj mu jedzenie w małych kawałkach, dbaj, aby były miękkie. Usuwaj z nich skórki, kości i inne niebezpieczne fragmenty. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza