Dieta na przeziębienie: tygodniowy jadłospis wzmacniający odporność

2021-02-26 12:04 Katedra Żywienia Człowieka|Małgorzata Kociemska-Drywień|SGGW|Warszawa
Dieta na przeziębienie: jadłospis wzmacniający odporność
Autor: Getty images

Czy istnieje dieta na przeziębienie? Tak! Przez właściwe odżywianie można wzmocnić odporność. Zamiast kupować w aptece reklamówki suplementów, zmień codzienny jadłospis swojej rodziny. Wzbogać go o produkty z witaminą C i cynkiem. Oto tygodniowa dieta na odporność.

Dieta na przeziębienie istnieje i warto ją wypróbować. Dlaczego? Częste zmiany pogody są szczególnie niebezpieczne i potrafią położyć do łóżka najsilniejszego. Szczepionka przeciw grypie nie zabezpieczy nas przed katarem i bólem gardła, a łykanie preparatów witaminowych czy tabletek na przeziębienie obciąża wątrobę.

Dlatego warto pomóc swojemu organizmowi i w naturalny sposób wzmocnić jego odporność odpowiednią dietą na przeziębienie, a także wysypiać się i chodzić na długie spacery. Wypróbuj nasz tygodniowy jadłospis na odporność i nie choruj zimą!

Spis treści

  1. Dieta na przeziębienie musi obfitować w witaminę C
  2. Dieta na odporność - jedz produkty z cynkiem
  3. Dieta na przeziębienie i wzmocnienie odporności

Dieta na przeziębienie musi obfitować w witaminę C

O tej porze roku nasz jadłospis wzmacniający odporność powinien być bogaty w witaminę C. Kwas askorbinowy pobudza bowiem do pracy układ odpornościowy, tworząc barierę zabezpieczającą przed chorobami wirusowymi.

Chroni też komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jest to szczególnie ważne właśnie o tej porze roku, kiedy delikatne naczynia włosowate znajdujące się w skórze są szczególnie narażone na pękanie pod wpływem nagłych zmian temperatury.

Najlepszym źródłem witaminy C są oczywiście owoce i warzywa, zwłaszcza nać pietruszki, papryka, kiwi oraz cytrusy. Pamiętajmy jednak, że witamina ta jest bardzo nietrwała, dlatego najlepiej jeść zawierające ją produkty na surowo lub krótko gotowane na parze bądź w małej ilości wody.

By jednak działanie witaminy C było skuteczne, potrzebuje ona cynku.

Dieta na odporność - jedz produkty z cynkiem

Ten biopierwiastek czuwa nad właściwymi przemianami kwasu askorbinowego w organizmie i reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomaga też zwalczyć przeziębienie i ból gardła, a także przyspiesza powrót do zdrowia w okresie rekonwalescencji. 

Dużo cynku jest natomiast w orzechach, migdałach oraz rybach. Dbajmy, by ich nie zabrakło w diecie.

Czytaj: Jesień to czas aktywacji wirusów: zobacz, które wirusy zagrażają dziecku

SPOSOBY na ODPORNOŚĆ: jak uniknąć przeziębienia jesienią?

PRZEZIĘBIENIE u niemowlaka: jak zapobiec nawrotom infekcji?

Dieta na przeziębienie i wzmocnienie odporności

Nasz siedmiodniowy jadłospis na odporność potraktuj jak inspirację. Dostarcza on codziennie 10 mg cynku (mężczyzna potrzebuje go nieco więcej: od 15 do 30 mg) oraz od 200 do 400 mg witaminy C (dobowa dawka dla osoby zdrowej nie powinna przekraczać 500 mg). Pozwala też zadbać o figurę, bo jego dzienna wartość wynosi zaledwie 1200-1300 kcal.

Dzień pierwszy

  • Pierwsze śniadanie: szklanka mleka 2-procentowego z 3 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami, banan.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżką twarożku ziarnistego wymieszanego z połową łyżeczki cząbru, średnia czerwona papryka, 2 mandarynki, 2 orzechy brazylijskie.
  • Obiad: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej; 120 g fileta z dorsza duszonego z cebulą i oregano, surówka ze szklanki kiszonej kapusty i tartej marchewki, szklanka soku jabłkowego.
  • Kolacja: sałatka z dużego gotowanego ziemniaka i połowy szklanki fasoli polana sosem z łyżeczki musztardy, 3 łyżek jogurtu i łyżeczki bazylii, szklanka herbaty owocowe.

Dzień drugi

  • Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 3 suszonych moreli i szklanki mleka 2-procentowego, jabłko.
  • Drugie śniadanie: napój ze szklanki jogurtu naturalnego, szklanki soku wielowarzywnego i bazylii; pół grahamki.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki; stek z łososia pieczony w folii z cytryną i cząbrem, surówka z dużej czerwonej papryki, połowy cebuli i połowy szklanki zielonego groszku.
  • Kolacja: sałatka z 4 liści sałaty, dużego pomidora, połowy serka typu feta, 6 oliwek i łyżeczki szałwii, polana sosem winegret, szklanka herbaty ziołowej.

Dzień trzeci

  • Pierwsze śniadanie: 5 łyżek płatków kukurydzianych, łyżka tartych migdałów i łyżka rodzynek wymieszane ze szklanką mleka 2-procentowego, pół grejpfruta.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego posypanego tymiankiem, duża gruszka, łyżka orzechów laskowych.
  • Obiad: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 120 g fileta z mintaja duszonego w sosie przygotowanym z 1/3 szklanki mleka, łyżeczki mąki ziemniaczanej i łyżeczki oregano, krótko gotowana niewielka różyczka brokuła, szklanka soku pomarańczowego.
  • Kolacja: surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy, łyżki pestek słonecznika i 3 marynowanych śliwek, polana sosem z łyżki majonezu i 3 łyżek jogurtu, szklanka herbaty ziołowej.

Dzień czwarty

  • Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 2 fig i szklanki mleka 2-procentowego, jabłko.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z 2 plasterkami szynki drobiowej, liściem sałaty i łyżeczką koncentratu pomidorowego, duży pomidor, 2 łyżki orzechów pistacjowych.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki, 120 g fileta z morszczuka pieczonego w folii z cząbrem, surówka z 2 ogórków kiszonych, połowy cebuli, jabłka, szklanki fasolki szparagowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.
  • Kolacja: sałatka ze szklanki zielonego groszku, jaja na twardo i średniego ogórka, polana sosem z łyżki majonezu i 3 łyżek jogurtu, szklanka herbaty ziołowe.

Dzień piąty

  • Pierwsze śniadanie: szklanka mleka 2-procentowego z 3 łyżkami musli z orzechami i rodzynkami, średnia gruszka.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i 2 plasterkami polędwicy, średnia czerwona papryka; pomarańcza.
  • Obiad: 3/4 szklanki gotowanego brązowego ryżu, stek z łososia pieczony w folii z cytryną i oregano; surówka z 4 liści sałaty, dużego pomidora i połowy cebuli, szklanka krótko gotowanego kalafiora, szklanka kefiru.
  • Kolacja: sałatka z krótko gotowanych warzyw: kilku różyczek brokuła, połowy szklanki żółtej fasolki szparagowej i marchewki wymieszana z łyżką natki i 3 łyżkami jogurtu, szklanka herbaty owocowej.

Dzień szósty

  • Pierwsze śniadanie: 5 łyżek płatków kukurydzianych i 4 suszone śliwki ze szklanką mleka 2-procentowego, kiwi.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i plastrem żółtego sera, duża gruszka.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki, 120 g fileta z dorsza duszonego z marchewką, cebulą, małym selerem i 2 orzechami włoskimi, przyprawionego łyżką koncentratu pomidorowego i oregano, surówka ze szklanki kiszonej kapusty z kminkiem, szklanka kefiru.
  • Kolacja: surówka ze średniej papryki, dużego pomidora, połowy cebuli, 2 łyżek twarożku ziarnistego i łyżeczki bazylii, szklanka herbaty owocowe.

Dzień siódmy

  • Pierwsze śniadanie: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 3 suszonych moreli i szklanki mleka 2-procentowego, pół grejpfruta.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z łyżeczką margaryny i plastrem szynki z indyka średni ogórek, 2 łyżki orzechów laskowych, jabłko.
  • Obiad: 3/4 szklanki ugotowanego pęczaku, 100 g wątróbek drobiowych duszonych z cebulą, surówka z dużej marchwi, połowy selera, jabłka, kilku orzechów włoskich polana łyżeczką oliwy szklanka soku jabłkowego.
  • Kolacja: sałatka z krótko gotowanych warzyw: połowy szklanki żółtej fasolki szparagowej, połowy szklanki zielonej fasolki szparagowej, marchwi i połowy szklanki brokułów z łyżeczką estragonu i sokiem cytrynowym szklanka herbaty owocowej.

Czytaj:  Jak wzmocnić odporność i uniknąć przeziębienia w ciąży

Żywienie niemowlęcia. Dieta bogata w prebiotyki, by wzmocnić odporność dziecka

Jakie warzywa i owoce jeść, aby nie chorować w ciąży?

1) OSCILLOCOCCINUM®granulki w pojemniku jednodawkowym. Substancja czynna: Anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K. Dawka substancji czynnej: 200K, 0,01 ml. Wskazania do stosowania: objawy grypy, przeziębienia i infekcji grypopodobnych: gorączka (do 38,5°C), uczucie ogólnego rozbicia, bóle mięśniowe i kostno-stawowe. Oscillococcinum® zaleca się stosować zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów infekcji między innymi, takich jak: uczucie drapania w gardle, uczucie rozbicia, uczucie zimna. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: BOIRON SA, 2 avenue de l’Ouest Lyonnais, 69510 Messimy, Francja.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE
roya
|

Jeśli ktos ma regularne nawroty przeziebień, to herbatka to moze byc za mało. Mąż w tym sezonie chorował srednio raz na 2 tygodnie. Po 3 dniach zawsze był spokoj. Juz nie wytrzymuje ostatnio z tym jego marudzeniem ;p Pobrałam voucher zdrowie w dobie pandemii skoro w diagnostyce z kodem pakiety20 jest na niego rabat 20% i niech idzie, przebada sie w totalu. Wiadomo ze chory facet to gorzej niz kataklizm...wiec czas zweryfikowac co tak wlasciwie nie domaga

Karcia Milka
|

Zimowa herbatka to super sprawa:)