Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Pod jaką nazwą występuje gluten?

żywność bezglutenowa
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Gluten występuje pod różnymi nazwami i w wielu produktach, nawet tych pozornie bezglutenowych. Zobacz, jak nauczyć się kupować żywność bezglutenową i na co zwracać uwagę, czytając etykiety.

Właściwości glutenu sprawiają, że wykorzystuje się go nie tylko w technologii produktów mącznych, wyrobach garmażeryjnych, produktach panierowanych, ale również w wędlinach, przetworach rybnych, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, chipsach, kremach, marmoladach, a nawet w lodach!

I chociaż dieta bezglutenowa wymaga bezwzględnego unikania produktów zawierających tylko cztery zboża i ich pochodne, to przez ich szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym liczba zakazanych artykułów w diecie drastycznie wzrasta.

Jak rozpoznać żywność bezglutenową?

1. Czytaj etykiety! Pod jaką nazwą może występować gluten?

Poszukując produktów bezglutenowych należy wykazać się czujnością i wystrzegać się produktów z niejasno opisanym składem.

Oczywiście najbezpieczniej jest kupować tylko opatrzoną certyfikatem żywność, ale zawsze warto pamiętać o kilku zasadach zwiększających bezpieczeństwo spożycia żywności dostępnej na rynku.

Na etykietach produktów gluten można znaleźć pod nazwą: skrobi roślinnej niezidentyfikowanego pochodzenia, białek pochodzenia roślinnego, białek zbożowych, zagęszczaczy i wypełniaczy zbożowych.

Gluten znajduje się również w: mące farina, kaszy bulgur, kuskus, mące pytlowej, skrobi pszennej, otrębach i w kiełkach pszenicznych.

Z tego samego względu należy unikać produktów zawierających w składzie pszenicę durum, semolinę, skrobię modyfikowaną, hydrolizat skrobiowy, skrobię spożywczą czy słód zbożowy.

Zobacz także:

Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Przykładowe menu dla dziecka na diecie bezglutenowej

Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Objawy, dieta i badania

2. Próba jodowa sprawdza, czy w pożywieniu jest gluten

Jak twierdzą osoby z celiakią, samodzielne sprawdzanie ziaren jest koniecznością, gdyż spożycie produktu o zawartości przekraczającej normę, czyli 2 mg na 100 g skutkuje objawami choroby.

Ze względu na skalę uzdatniania żywności glutenem, konsumenci powinni kierować się zasadą ograniczonego zaufania wobec producenta, który w sposób niejasny wymienia składniki produktu na etykiecie.

Sposobem sprawdzenia, czy żywność nie zawiera glutenu jest próba jodowa, czyli test z jodyną. Aby przeprowadzić taką próbę, należy nanieść kroplę jodyny na nieznany produkt np. ser, śmietanę czy wędlinę.

Jeśli odczynniki zmienią barwę z pomarańczowej na granatowoczarną, będzie to oznaczało obecność skrobi w produkcie i chociaż próba jodowa nie potwierdza obecności glutenu, a jedynie skrobi, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że został on użyty w procesie produkcji tej żywności.

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadza cykliczne testy produktów pod względem zachowania dopuszczalnych norm glutenu. Testowane są zarówno artykuły certyfikowane, jak i naturalnie bezglutenowe. Raporty z takich badań są publikowane na stronie stowarzyszenia celiakia.pl.

Gdzie kupić produkty bezglutenowe?

Artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najbardziej dostępne są w dużych aglomeracjach miejskich.

Wśród szerokiego katalogu produktów, można w nich nabyć bezglutenowe wędliny czy bezpieczne od domieszek surowe mięso.

Aternatywą dla mieszkańców obszarów mniej zurbanizowanych są sklepy internetowe dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych. Można w nich zrobić kompleksowe zakupy z dostawą do domu.

Żywność bezglutenową można również nabyć w dużych i mniejszych sklepach sieciowych, gdzie można ją znaleźć na odrębnych regałach ze zdrową żywnością.

Wykaz sklepów stacjonarnych i internetowych dla bezglutenowców, a także wykaz produktów wolnych od glutenu można znaleźć na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Chociaż na sklepowych półkach znajduje się wiele naturalnie bezglutenowych kasz i mąk, to ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia ich szkodliwym zbożem, powszechną praktyką wśród osób na diecie bezglutenowej jest przebieranie ziaren w celu zwiększenia bezpieczeństwa spożycia produktu.

Konieczność ta wynika z dużego prawdopodobieństwa zanieczyszczenia upraw samosiejkami innych zbóż, w tym zanieczyszczeń płynących ze wspólnych linii produkcyjnych kasz i mąk.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

NOWY NUMER! W magazynie Dziecko Zakupy i My: mnóstwo inspiracji dla mamy, dziecka i kobiet w ciąży – nie tylko na Święta! W najnowszym numerze przeczytasz o wirusach, o dobrym śnie, diecie alergika i życiu bez telewizora.

Czytaj więcej
DZiM 12/20
KOMENTARZE