Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Pod jaką nazwą występuje gluten?

żywność bezglutenowa
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Gdzie kupować produkty bezglutenowe? Gluten występuje pod różnymi nazwami i w wielu produktach, nawet tych pozornie bezglutenowych. Zobacz, jak nauczyć się kupować żywność bezglutenową i na co zwracać uwagę, czytając etykiety.

Właściwości glutenu sprawiają, że wykorzystuje się go nie tylko w technologii produktów mącznych, wyrobach garmażeryjnych, produktach panierowanych, ale również w wędlinach, przetworach rybnych, mielonym mięsie, sosach, ketchupach, przyprawach, chipsach, kremach, marmoladach, a nawet w lodach!

I chociaż dieta bezglutenowa wymaga bezwzględnego unikania produktów zawierających tylko cztery zboża i ich pochodne, to przez ich szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym liczba zakazanych artykułów w diecie drastycznie wzrasta.

Jak rozpoznać żywność bezglutenową?

1. Czytaj etykiety! Pod jaką nazwą może występować gluten?

Poszukując produktów bezglutenowych należy wykazać się czujnością i wystrzegać się produktów z niejasno opisanym składem.

Oczywiście najbezpieczniej jest kupować tylko opatrzoną certyfikatem żywność, ale zawsze warto pamiętać o kilku zasadach zwiększających bezpieczeństwo spożycia żywności dostępnej na rynku.

Na etykietach produktów gluten można znaleźć pod nazwą: skrobi roślinnej niezidentyfikowanego pochodzenia, białek pochodzenia roślinnego, białek zbożowych, zagęszczaczy i wypełniaczy zbożowych.

Gluten znajduje się również w: mące farina, kaszy bulgur, kuskus, mące pytlowej, skrobi pszennej, otrębach i w kiełkach pszenicznych.

Z tego samego względu należy unikać produktów zawierających w składzie pszenicę durum, semolinę, skrobię modyfikowaną, hydrolizat skrobiowy, skrobię spożywczą czy słód zbożowy.

Zobacz także:

Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Przykładowe menu dla dziecka na diecie bezglutenowej

Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Objawy, dieta i badania

2. Próba jodowa sprawdza, czy w pożywieniu jest gluten

Jak twierdzą osoby z celiakią, samodzielne sprawdzanie ziaren jest koniecznością, gdyż spożycie produktu o zawartości przekraczającej normę, czyli 2 mg na 100 g skutkuje objawami choroby.

Ze względu na skalę uzdatniania żywności glutenem, konsumenci powinni kierować się zasadą ograniczonego zaufania wobec producenta, który w sposób niejasny wymienia składniki produktu na etykiecie.

Sposobem sprawdzenia, czy żywność nie zawiera glutenu jest próba jodowa, czyli test z jodyną. Aby przeprowadzić taką próbę, należy nanieść kroplę jodyny na nieznany produkt np. ser, śmietanę czy wędlinę.

Jeśli odczynniki zmienią barwę z pomarańczowej na granatowoczarną, będzie to oznaczało obecność skrobi w produkcie i chociaż próba jodowa nie potwierdza obecności glutenu, a jedynie skrobi, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że został on użyty w procesie produkcji tej żywności.

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadza cykliczne testy produktów pod względem zachowania dopuszczalnych norm glutenu. Testowane są zarówno artykuły certyfikowane, jak i naturalnie bezglutenowe. Raporty z takich badań są publikowane na stronie stowarzyszenia celiakia.pl.

Gdzie kupić produkty bezglutenowe?

Artykuły ze znakiem przekreślonego kłosa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najbardziej dostępne są w dużych aglomeracjach miejskich.

Wśród szerokiego katalogu produktów, można w nich nabyć bezglutenowe wędliny czy bezpieczne od domieszek surowe mięso.

Aternatywą dla mieszkańców obszarów mniej zurbanizowanych są sklepy internetowe dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych. Można w nich zrobić kompleksowe zakupy z dostawą do domu.

Żywność bezglutenową można również nabyć w dużych i mniejszych sklepach sieciowych, gdzie można ją znaleźć na odrębnych regałach ze zdrową żywnością.

Wykaz sklepów stacjonarnych i internetowych dla bezglutenowców, a także wykaz produktów wolnych od glutenu można znaleźć na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Chociaż na sklepowych półkach znajduje się wiele naturalnie bezglutenowych kasz i mąk, to ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia ich szkodliwym zbożem, powszechną praktyką wśród osób na diecie bezglutenowej jest przebieranie ziaren w celu zwiększenia bezpieczeństwa spożycia produktu.

Konieczność ta wynika z dużego prawdopodobieństwa zanieczyszczenia upraw samosiejkami innych zbóż, w tym zanieczyszczeń płynących ze wspólnych linii produkcyjnych kasz i mąk.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE